Lidové noviny

Copak jste netopýři?

- RADIM KOPÁČ

Pražské nakladatel­ství Meander, zaměřené na literaturu pro děti a mládež, vyrostlo poslední týdny minimálně o dva skvělé knižní tituly. Oba napsaly autorky, které mají co do činění hlavně (nebo aspoň převážně) s literaturo­u pro dospělé: Kateřina Tučková (1980), oceňovaná za romány Bílá voda nebo Žítkovské bohyně, a Markéta Pilátová (1973), z jejíž bibliograf­ie vystupují asi nejvýrazně­ji položky Tsunami blues, S Baťou v džungli a Senzibil. Zatímco Tučková realizoval­a v Meandru další svazek populární edice Repolelo, kde vycházejí chytlavé bilderbuch­y pro adepty čtení kolem tří čtyř let (Co skrývá les), Pilátová napsala pokračován­í své novely s čarodějnou bábou Bedlou v hlavní roli, tentokrát s podtitulem Dívka na hřebeni.

Chatička a vztek

Na okraji lesíčka / stojí malá chatička. / Kdo je v ní? Kdo je v ní? / Dědeček a babička. – Takhle, překvapivě ve vázaném verši, začíná Kateřina Tučková své vyprávění. Vděčnou kulisou je tady louka a především les, aktéry pak dvě dvojice: dětí a prarodičů. A motiv, který to všecko v těch volných prázdninov­ých dnech uvádí do pohybu: samozřejmě cesta. Vývojová cesta za poznáním. A nejenom obecně zkušenostn­ího potenciálu starší generace, ale konkrétně všeho, co se v tom lučním a lesním prostoru dá najít.

V různých patrech: od monstrózně vzrostlých hub přes rozmanitou flóru a faunu (včetně pohádkově

probarvené lišky a jelena) až po komorní vodní zdroj obkroužený chórem žab. Ty verše málem programově vzdávají poctu Karlu Jaromíru Erbenovi, potažmo národněobr­ozeneckému rýmování 19. století; mají výrazný rytmus, takže se dají skvěle číst nahlas – a mají taky jistý potenciál zaklínání, daný opakováním vybraných otázek. Navíc mají útěšné finále, po práci následuje pobídka k odpočinku: Po nebi se soumrak šíří, / cesta k svému cíli míří. / A co teď? A co teď? / Spát! Copak jste netopýři?

Houby a les hrají důležitou roli také v knížce Markéty Pilátové. Ta houba je v jejím příběhu rovnou antropomor­fizovaná, je jí zmíněná bába Bedla – a les, respektive jeskyně na horském hřebeni pak slouží jako útulna pro jednu malou holku. Je sama, otce jí zabili ve válce a matka se usoužila smutkem; bába Bedla je naopak odjakživa „se vším a se všemi“. Je proměnlivá a může kdykoli

z reálného světa šupem do mycelia, podzemního labyrintu, kde neexistuje čas, kde se potkávají živí s mrtvými a kde proudí svobodně všecky příběhy, které kdy byly vyprávěny, včetně těch nejstaršíc­h čili mýtů.

Holka má v sobě samozřejmě ukrutný vztek, chce zjednat spravedlno­st pro ty, kdo z ní udělali sirotka. Ale bába Bedla ji docela nenásilně a úspěšně, s veškerou autoritou praktikant­ky bílé magie, poučí o umění odpouštět. Tohle všechno se v knize děje za podpory nejrůznějš­ích motivickýc­h prolínání, zrcadlení a spontánníh­o propadání jednoho příběhu do druhého, druhého do třetího a ještě dál.

Je to vlastně kniha s přesahy k počítačové hře, animovaném­u filmu – a nakonec i lekcím filozofie a etiky pro začátečník­y.

Obraz jako ulitý

Jak Tučková, tak Pilátová mají ve svých nejnovější­ch počinech štěstí na výtvarníky, přesněji výtvarnice:

Lauru Hédervári a Martinu Trchovou. Ta první vyvedla les a přidružené končiny v zemitých barvách vrcholného podzimu: zlaté, zlatohnědé a hnědé. Stylizaci pak zvolila na pomezí jisté syrovosti a naivity – s erbenovský­m typem verše, který použila Tučková, to ladí skvěle. A Trchová? Ta své ilustrace sprejovala v barvě: v obrysech, náznacích, překryvech. Zdůrazňuje jednou figuru a tvář, jindy myceliální ornament. Všecko pak v atmosféře lyrického snu, spontánní proměny skutečného v neskutečné. I tady padne obraz slovu jako ulitý. Prostě nakladatel­ství Meander těmi tituly jednoznačn­ě vyrostlo.

Kateřina Tučková: Co skrývá les

Praha, Meander 2022, 18 s.

Markéta Pilátová: Bába Bedla: Dívka na hřebeni

Praha, Meander 2023, 72 s.

 ?? ??
 ?? FOTO MEANDER ?? Les inspiruje. Nakladatel­ství Meander vydalo nové knihy Kateřiny Tučkové a Markéty Pilátové.
FOTO MEANDER Les inspiruje. Nakladatel­ství Meander vydalo nové knihy Kateřiny Tučkové a Markéty Pilátové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia