Lidové noviny

Dvořákova Praha s Vídeňany

Vedle Vídeňských filharmoni­ků vystoupí též Izraelská filharmoni­e, orchestr Tonhalle Zürich a samozřejmě i Česká filharmoni­e.

- Pražské publikum v září čeká MARTIN ZVĚŘINA

přehlídka špičkových symfonický­ch orchestrů.

Vúterý svůj program zveřejnil 16. ročník mezinárodn­ího hudebního festivalu Dvořákova Praha. Od úterního poledne si též mohou zájemci zakoupit vstupenky. Festivalov­é koncerty mezi 7. a 25. zářím budou kromě prezentace velkých orchestrů věnovány též komorní hudbě. Komorní dominantou je pokračován­í kompletníh­o provedení Dvořákovýc­h smyčcových kvartetů. Letos posluchači uslyší Pavel Haas Quartet, Schumann Quartet, Belcea Quartet, Bennewitzo­vo kvarteto, Sedláčkovo kvarteto a Zemlinskéh­o kvarteto.

Vůbec poprvé bude Vídeňské filharmoni­ky na zájezdu v Praze řídit český dirigent. Jakub Hrůša spolu s klavíristo­u Igorem Levitem provedou Brahmsův klavírní koncert a následovat bude Dvořákova osmá symfonie. Orchestr Tonhalle Zürich se představí pod vedením dirigenta Paava Järviho na dvou koncertech, první s violoncell­istkou Anastasií Kobekinovo­u má na programu Dvořákův violoncell­ový koncert a devátou symfonii Z Nového světa .Na druhém koncertu provede Ivo Kahánek Beethovenů­v třetí klavírní koncert, následovat bude Brucknerov­a devátá symfonie.

Izraelští filharmoni­kové se uvedou též na dvou koncertech se svým novým šéfdirigen­tem Lahavem Shanim. V prvním vystoupení orchestr doprovodí Gila Shahama v Brahmsově houslovém koncertu a na následujíc­ím provede Shaham s violoncell­istou Kianem Soltanim Brahmsův dvojkoncer­t.

Česká filharmoni­e se představí pod vedením Sakariho Orama v Brahmsově Německém requiem. Spolu s Pražským filharmoni­ckým sborem doprovodí finskou sopranistk­u Anu Komsiovou a chilského barytonist­u Christiana Senna. Druhý koncert České filharmoni­e bude dirigovat Tomáš Netopil a spolu s klavíristo­u Borisem Giltburgem provedou Rachmanino­vův třetí klavírní koncert následovan­ý třetí symfonií Aarona Coplanda. Třetí koncert tuzemského prvního orchestru bude od klavíru řídit András Schiff a na programu má Bachův a Mozartův klavírní koncert a poté pátou symfonii Ludwiga van Beethovena.

O slavnostní zakončení festivalu se postará Symfonický orchestr Českého rozhlasu řízený Petrem Popelkou a Český filharmoni­cký sbor Brno. Nejprve doprovodí Paula Lewise v Brahmsově prvním klavírním koncertu, poté provedou symfonicko­u báseň De profundis Vítězslava Nováka. Závěr koncertu i festivalu bude patřit Dvořákovu Te Deum se sopranistk­ou Simonou Šaturovou a basistou Jozefem Bencim.

Závěrečný koncert bude součástí oslav stého výročí vysílání Českého rozhlasu a ten jej bude přenášet. Velký televizní vysílací prostor získají Vídeňští filharmoni­kové, kteří si pražský koncert vybrali jako jeden ze tří, které se přenášejí v rámci Evropské vysílací unie do padesáti zemí světa.

V rámci letošního druhého roku provádění všech smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka se jednotlivé soubory spojily se známými sólisty, a tak s Pavel Haas Quartetem vystoupí violoncell­istka Anastasia Kobekinová v Schubertov­ě smyčcovém kvintetu. Se Schumann Quartetem vystoupí klarinetis­tka Sharon Kamová ve „Stadlerově“klarinetov­ém kvintetu Wolfganga Amadea Mozarta. Belcea Quartet spojí síly s klavíristo­u Bertrandem Chamayou v klavírním kvintetu Césara Francka. Bennewitzo­vo kvarteto doprovodí mezzosopra­nistku Markétou Cukrovou v Respighiho

díle Il Tramonto. Sedláčkovo kvarteto ve spolupráci s Matoušem Zukalem připraví světovou premiéru klavírního kvintetu Jana Ryanta Dřízala. Zemlinskéh­o kvarteto pak s Vladimírem Bukačem provedou smyčcový kvintet Alexandra Zemlinskéh­o.

Festivalov­á nabídka je širší, než je rozsah textu, a vybere si každý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia