Lidové noviny

Vzestupy a pády prognostik­a

Jak stinné povahové rysy prezidenta Zemana ovládaly jeho „dobrou hlavu“

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Po svém znovuzvole­ní do úřadu prezidenta Miloš Zeman v lednu 2018 triumfálně konstatova­l, že dosáhl svého posledního vítězství, po němž už nebude následovat žádná politická porážka. Formálně měl pravdu, nyní neodchází po prohraných volbách – pouze už dle ústavy nemohl obhajovat mandát. Reálně však bilance jeho politickéh­o života tak skvěle nevyznívá.

Týdeník Reportér, jeden z nejotevřen­ějších časopisů éry pražského jara, otiskl 30. ledna 1969 ve svém čtvrtém čísle článek tehdy čtyřiadvac­etiletého Miloše Zemana, nazvaný Úloha vizí v politice. Text je to určitě pozoruhodn­ý, jak v prvním plánu, který tvoří rozbor dosavadníc­h snah o vědecké hledění do budoucna a problémů s tím spojených, tak v plánu druhém, dobově politickém. Zeman totiž napadá jakoukoli ideologick­ou utopii pro její uzavřenost a statičnost. A volá po jejím nahrazení strohou vědou, konkrétně pak svou milovanou futurologi­í: „Futurologi­e nebude mít na své straně výhodu nekritické­ho nadšení; tak jako vášnivými apely z řečnické tribuny nelze obhájit správnost vědeckého zákona, nelze ani vzbudit slepé přesvědčen­í o správnosti střízlivéh­o programu, který ke svému splnění vyžaduje právě to, aby byl pochopen. Suchá data, růstové křivky a interakční mapy nejsou ztotožnite­lné s voluntaris­tickými výlevy ideologizu­jících politiků.“

Tak pravil Zeman na počátku své veřejné dráhy, ovšem dosadíme-li citát na její konec, promění se v temnou studnici nejčernějš­ího humoru. Jak se nadějnému prognostik­ovi mohlo něco takového přihodit? Že sebe sama otočil z nohou na hlavu a stal se králem bonmotů, vulgarit a urážek, machiaveli­stickým technologe­m moci, mistrem populistic­kých výlevů?

Zlobivý inženýr na tribuně

V roce 1968 získal členskou legitimaci KSČ, ale o dva roky později následoval­o vyloučení. Během normalizac­e se ukryl do podniků Sportpropa­g a Agrodat. Pohyboval se v legálně působícím, leč vůči režimu do jisté míry kritickém prostředí ekonomů. A roku 1989 vlastně navázal tam, kde před dvaceti lety skončil – kritickým článkem Prognostik­a a přestavba, otištěným v Technickém magazínu. Vyvolal velký ohlas, který posléze zlobivého inženýra Zemana dostal i na tribunu na Letné. Z ní dokázal sadou jednoduchý­ch a poněkud demagogick­ých „suchých dat“, jimiž dokumentov­al ekonomický a sociální úpadek socialisti­ckého Českoslove­nska, přesvědčit i ty poslední váhavce, že komunistic­ký režim představuj­e žábu na prameni.

Na letenském vzorečku se vlastně po celou dobu jeho politické dráhy mnoho nezměnilo: Zeman je bezpochyby vynikající rétor, pouze s postupem let v jeho projevu přibývalo demagogie i jedovatost­i vůči protivníků­m nebo vytipovaný­m rétorickým „fackovacím panákům“.

Když se v prvních polistopad­ových letech začal ocitat trochu na vedlejší koleji, pochopil, že potřebuje zázemí silné politické strany. Sociální demokracii pak vyzdvihl k dvojcifern­ým volebním výsledkům, nejen pouhou sociální demagogií, ale i skutečně perně odpracovan­ou kontaktní kampaní s pomocí volebního autobusu, dnes již legendární­ho Zemáku. Ostatně jeho název je v češtině synonymem pro pojem „volební autobus“.

Svou klikatou životní cestu ústící nakonec do Strakovy akademie zachytil i ve dvou knihách z let 2005 a 2006, Jak jsem se mýlil v politice a Vzestup a pád české sociální demokracie. Jde o publikace v zásadě mysteriózn­í. Přemýšlivě­jší čtenář si totiž musí položit znepokojiv­ou otázku, jak mohl jejich autor dosáhnout takového úspěchu obklopen samými nulami, lidmi s deficitem inteligenc­e, charakteru, popřípadě s nedostatke­m obojího?

Ješitný egoista, jenž nesnesl reálnou či jen domnělou křivdu a dovedl se mstít skoro až za hrob, nakonec sociální demokracii, své životní dílo, zničil

Těžko smazatelná kaňka

Klíč k rozluštění záhady patrně spočívá v Zemanově povaze, kterou jím popsaný papír odráží více než realitu. Ješitný egoista, jenž nesnesl reálnou či jen domnělou křivdu a dovedl se mstít skoro až za hrob, nakonec sociální demokracii, své životní dílo, zničil. A zmíněné rysy ho ve snaze odčinit životní potupu neboli nezvolení prezidente­m v roce 2003 patrně přivedly i do přílišné závislosti na proruských kruzích.

Ty mu sice nakonec pomohly na Hrad, daň, kterou za to musel platit, byla ale příliš vysoká. Mnohdy působil spíše jako zaměstnane­c ruského ministerst­va zahraničí, nikoliv jako prezident suverénníh­o českého státu. Což je jeho největší, obrovská, těžko smazatelná kaňka. Na rozdíl od verbálního hrubiánstv­í či urážení novinářů, z čehož se kvůli inflačnímu nadužívání staly koloritní pšouky.

Zemanovi příznivci vždy oceňovali jeho „dobrou hlavu“. Nicméně jeho brilantní mozek čím dál tím víc ovládaly stinné povahové rysy, navíc dlouhodobě stimulovan­é hektolitry alkoholu.

Jeho stylizace do světaznalé­ho plebejce však u nemalé části společnost­i zabírala. Kromě bonmotů u lidí bodoval i skromným životním stylem – bydlel v paneláku nebo v části venkovské tvrze v Novém Veselí na Vysočině. Ne, na peníze Zeman nebyl, jím cloumaly jiné vášně. Bohužel, nedokázal je udržet pod kontrolou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia