Lidové noviny

Kdo zničil plynovod?

Nová fakta a stále příliš mnoho podezřelýc­h

- Marek Hudema

Když chceme zjistit, kdo loni vyhodil do povětří baltský plynovod Nord Stream dodávající plyn z Ruska do Německa, můžeme to zkusit udělat jako v detektivce. Sledovat motivy, zjistit, kdo měl prostředky a kdo byl na místě činu. Pomoci by měly i nově zveřejněné informace.

Nejprve motivy. Jako první jsou tu Spojené státy, kterým vadilo, že je Evropa závislá na ruském plynu. Pak je tu Ukrajina, které chtěla Rusko připravit o peníze z vývozu plynu. Provoz Nord Streamu vadil loni na podzim ale i ruské státní společnost­i Gazprom, a tedy i Rusku, které omezilo dodávky plynu do Evropy. Na příkaz vlády se tak snažila donutit Evropu, aby přestala podporovat Ukrajinu. Za to jí ovšem hrozily rostoucí pokuty. Zničení Nord Streamu to vyřešilo. Konec dodávek ruského plynu navíc uvítali i někteří evropští politici, které už zmáhalo vysvětlova­t voličům, proč podporují Ukrajinu, a tím přicházejí o dodávky levného ruského plynu. Motiv měli všichni.

A prostředky? Vycvičené potápěče a výbušniny mají Američané i Rusové, stejně jako Němci a mnozí další. Mají či měli také lodě na Baltu. Ukrajinci mají potápěče, ale chybí jim plavidlo. Nicméně podle německých zjištění možná sabotéři využili soukromou loď. Takže zkusme raději eliminovat podezřelé tím, že zjistíme, kdo byl opravdu na místě.

Podle amerického novináře Seymoura Hershe tam byla americká loď a pomáhali Norové. Což ovšem technicky nesedí. Další zjistili přítomnost ruského plavidla. Pak tam možná mohlo být plavidlo podezřívan­é Němci. A nakonec je tu konstatová­ní listu The New York Times, že v dané oblasti v daném čase před výbuchem bylo téměř 50 různých lodí, které vypnuly svoji identifika­ci a snažily se utajit svoji polohu.

Zdá se tedy, že to mohl být opravdu kdokoliv a ve vodách Baltu se děje něco podivného. Uvidíme, zda bude nakonec někdo doopravdy chycen „s kouřící zbraní“. Spíš to vypadá, že nikoliv a pravdu se dozvíme až po letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia