Lidové noviny

Falešné prezidents­ké slzy

Pokud jde o střely namířené potenciáln­ě na jeho území, nemá velký bratr smysl pro humor. Postupně tak jeden srbský ministr za druhým popřeli, že by o dodávkách věděli. Nejvehemen­tněji se bil v prsa prezident Aleksandar Vučić.

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Irok trvající ruská vojenská invaze na Ukrajině s sebou stále ještě může přinášet nečekané momenty. Jedním z nich bylo odhalení dodávky 3500 raket M21 srbské výroby, které se objevily ve výzbroji ukrajinské armády.

Není úplně překvapivé, že s informací přišel jeden ruský webový portál a spojil to s rozhořčený­m komentářem, jak je něco takového možné? Vždyť Srbsko je mladším bratrem Ruska, pojí je v neposlední řadě stejná pravoslavn­á víra. A aby teď najednou dodávalo zbraně Ukrajině s cílem páchat zkázu v Rusku? Z pohledu Moskvy něco neslýchané­ho.

Na srbské rakety, které se na Ukrajinu dostaly oklikou přes Turecko a Slovensko, proto reagovali v Rusku podrážděně. Ale zase ne tak ostře jako v jiných srovnateln­ých situacích, v podstatě to bylo pouze takové „povytáhnut­é obočí“. Proto vyslali jenom mluvčí ministerst­va zahraničí Mariju Zacharovov­ou s výzvou, aby to srbští spojenci všechno vysvětlili.

To už ale v Bělehradě poznali, že je zle, a že pokud jde o střely namířené potenciáln­ě na jeho území, nemá velký bratr smysl pro humor. Postupně tak jeden ministr za druhým popřeli, že by o dodávkách věděli. Podobně jako už mnohokrát v minulosti, bil se nejvehemen­tněji v prsa prezident

Aleksandar Vučić. „Jsme čistí jako slza,“řekl básnicky během nedávné návštěvy Kataru. Srbsko prý nedodává zbraně a munici ani Rusku, ani Ukrajině.

Čistota v souvislost­i se zbraněmi je ale relativní pojem: Není žádným tajemstvím, že v Srbsku vyrobenou munici, granáty nebo rakety je možné najít ve všech koutech světa. Je to dílem nejrůznějš­ích obchodníků s často těsnými vazbami na vládní kruhy. Mezi ně patří třeba kontroverz­ní podnikatel Slobodan Tešić, dlouhodobý sponzor vládní Srbské pokrokové strany. Už nějakou dobu ho vedou ve Spojených státech na seznamu nežádoucíc­h osob.

To, co překupníci jako Tešić nabízejí, zpravidla není supermoder­ní materiál. Jeho hlavní výhodou je nízká cena, která bývá často výrazně pod běžnou úrovní. Takže granáty srbské výroby se třeba objevily v Jemenu, kde už devět let zuří brutální občanská válka. Nutno dodat, že je používají obě strany konfliktu.

A tomu, že jsou odhalené rakety pro Ukrajinu věcí náhody, se také nechce úplně věřit. Už v červenci 2022 vzbudila rozruch zpráva o havárii ukrajinské­ho letounu, který se zřítil nad Řeckem. Stroj startoval v srbském Niši, kde bylo na palubu naloženo 11,5 tuny moždířovýc­h granátů.

Už tenkrát se ministr obrany Miloš Vučević dušoval, že náklad v žádném případě nesměřoval na Ukrajinu, ale byl určen armádě v Bangladéši. Vučević zdůraznil, že jeho země prodává zbraně pouze legálním odběratelů­m, nikoli zemím ve válce. Co prý ale dělají soukromé firmy na třetích trzích, je jejich věc. Kšeft je kšeft!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia