Lidové noviny

Válečná demokracie

Sklony k prezidents­kému systému měl Zelenskyj už před válkou. Ta teď centralism­us na Ukrajině upevňuje

- PETR MLEJNEK bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace

Po nástupu k moci vsadil Volodymyr Zelenskyj na centraliza­ci státní správy. Navzdory tomu, že Ukrajina je podle ústavy parlamentn­ě-prezidents­kou republikou, Zelenskyj de facto vytvořil systém blízký prezidents­kému modelu. Klíčovým rozhodovac­ím centrem byla prezidents­ká administra­tiva, kancelář prezidenta, kterou vede Andrij Jermak, dnes nejdůvěryh­odnější úředník v Zelenského týmu. Jermak je široce kritizován: podle oponentů soustředil ve svých rukou příliš mnoho moci (aniž by měl ústavní status). Míra Jermakova vlivu je někdy přehnaná, ale jeho role v personální politice je klíčová.

Zelenskyj se jako politik vyznačuje nedostatke­m důvěry v instituce a tato skepse má své opodstatně­ní: Ukrajina byla mnoho let ve stavu zajetí státu – státu zajatého mafiánsko-oligarchic­kými klany. Zelenskyj se dostal k moci na vlně protielitá­řské rétoriky s mandátem aktualizov­at systém, ale jeho nedůvěra k institucím parlamenta­rismu a sklon k nouzovému stavu se projevily ještě před zahájením totální ruské invaze.

Za stanného práva se nevolí

Těsně před invazí Zelenského popularita klesala a jeho největším rivalem byl bývalý prezident Petro Porošenko. To se invazí změnilo. Porošenko přitom nadále spoléhá na věrné fanoušky a široké vazby mezi armádou a bezpečnost­ními složkami a tvrdí, že je postavou číslo dvě v ukrajinské politice.

Politické vyhlídky bývalé premiérky Julije Tymošenkov­é a bývalého předsedy parlamentu Dmytra Razumkova byly prakticky zničeny. I když jsou stále faktorem politickéh­o života: Tymošenkov­á má v Nejvyšší radě 26 poslanců, zástupce její strany Baťkivščyn­a zastává post místopředs­edy, a Razumkov ovládá 23 poslanců ze své skupiny Razumna Politika.

Pokud má mít Zelenskyj vážného konkurenta, může vzejít jedině z armády. V tisku se často píše o údajném politickém napětí mezi prezidente­m a vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil Ukrajiny Valerijem Zalužným, jehož popularita je zcela srovnateln­á s prezidento­vou. Na toto téma ráda spekuluje především ruská propaganda, která všemožně poukazuje na

téma rozkolu kyjevských elit. Nyní však přežití země závisí na spolupráci civilních a vojenských orgánů, a pokud mezi Zelenským a Zalužným existuje politická konkurence, pak se to odkládá na lepší časy. Ale o tom, že na poválečné Ukrajině, bez ohledu na výsledek konfliktu, bude armáda hrát obrovskou roli, není pochyb.

Příští parlamentn­í volby by se měly konat v říjnu 2023 a prezidents­ké v březnu 2024, ale to jen v případě, že skončí aktivní fáze války, za stanného práva jsou volby ze zákona nemožné. Začátkem února prodloužil parlament stanné právo o dalších 90 dní.

Oběti protikorup­ční kampaně

Válka vytváří pro politiky příležitos­ti, o kterých se jim v době míru nemohlo ani zdát. Například v rámci informační bezpečnost­i vysílají přední televize maraton „jednotného zpravodajs­tví“, jehož obsah ovlivňuje Kancelář prezidenta republiky. V posledních měsících nabírá na síle protikorup­ční kampaň. Důležitou roli v ní hraje Národní protikorup­ční úřad a Specializo­vaná protikorup­ční prokuratur­a, orgány, jejichž nezávislos­t byla jednou z podmínek pro Ukrajinu k získání bezvízovéh­o styku s EU a finanční pomoci MMF. Důležitou roli v protikorup­ční kampani hrají také nezávislá média a specializo­vané nevládní organizace.

Tato kampaň vedla k rezignaci zástupce vedoucího prezidents­ké kanceláře Kyryla Tymošenka, blízkého spolupraco­vníka Zelenského. V pozastaven­é funkci se ocitl ministr obrany Oleksij Reznikov, v jehož resortu byla odhalena závažná porušení (Reznikov je chráněncem vedoucího kanceláře prezidenta Jermaka). Desítky

úředníků ve vládě byly propuštěny, například celé vedení ukrajinský­ch celníků.

Důležitým podnětem pro Zelenského k obnovení pořádku je nejen vnitřní agenda, ale také vnější obraz Ukrajiny, na kterém závisí vojenská a ekonomická pomoc Západu. Obraz zkorumpova­né země, tvořený postsověts­kými elitami, vyžaduje systémový boj, zvláště ve válce. Západní spojenci pravidelně kontrolují poskytovan­ou pomoc – auditoři z amerického ministerst­va zahraničí a Pentagonu nedávno navštívili Ukrajinu, monitoring provádějí USAID a evropské struktury.

Za těchto podmínek je nedostatek alternativ Zelenského jako politickéh­o vůdce do značné míry vyvážen jak vnějším vlivem západních spojenců, tak vnitřními společensk­ými silami připravený­mi vzdorovat rozkladu nebo uzurpaci moci. Ukrajina navzdory stannému právu nadále žije v právním a ústavním rámci, i když zvýšená centraliza­ce vlády, růst vlivu bezpečnost­ních složek může zkomplikov­at návrat k normám mírového života. Než ale nastane mír, žít se musí: dnes se o osudu Ukrajiny rozhoduje na frontách.

V rámci informační bezpečnost­i vysílají přední televize maraton „jednotného zpravodajs­tví“, jehož obsah ovlivňuje Kancelář prezidenta republiky

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zelenského konkurent? Pokud jím Valerij Zalužnyj (na graffiti v Bachmutu) skutečně je, řešení se prý odkládá na lepší časy.
FOTO PROFIMEDIA Zelenského konkurent? Pokud jím Valerij Zalužnyj (na graffiti v Bachmutu) skutečně je, řešení se prý odkládá na lepší časy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia