Lidové noviny

K sexu patří souhlas. Proto změňme zákon

- KLÁRA KOCMANOVÁ poslankyně Pirátů

Každá desátá žena v Česku byla znásilněná. Útok zažil i každý třicátý muž. To jsou alarmující čísla, před kterými nelze zavírat oči. Znásilnění je jeden z nejzávažně­jších a nejvíce zraňujícíc­h trestných činů hned po vraždě. Současná právní úprava ale nepokrývá všechny situace, ke kterým u znásilnění může dojít. Opomíjí případy, kdy se oběť fyzicky nebrání. Ať už z důvodu šoku, zamrznutí, což je reálná biologická reakce těla na nebezpečí, nebo strachu, protože z minulosti ví, že to situaci jen zhorší. Často tak oběti čin nenahlásí, nepomáhá tomu ani fakt, že pachatelé v Česku až v polovině případů odchází od soudu jen s podmínkou. Proto musíme nefunkční zákon změnit. Oběti je třeba chránit, mají mít právo na spravedlno­st. Stejně tak je třeba vyslat jasný vzkaz pachatelům.

Proč nestačí současné znění? Znásilnění je v trestním zákoníku definováno pouze jako čin, při kterém je použito násilí, pohrůžka násilím nebo zneužití bezbrannos­ti, čímž je myšlena třeba duševní porucha či silná opilost. Oběť musí nyní prokázat, že se dostatečně bránila. Přitom praxe ukazuje, že v 70 procentech případů je oběť naprosto paralyzova­ná. Není schopna ovládat své tělo. Ztuhne. Nebo je v takovém šoku, že nebojuje.

I dnes se často setkávám s představou, že sexualizov­aného násilí se dopouští cizí člověk, predátor, který má nějakou úchylku a oběť násilně přepadne v temném parku a dopustí se těžkého fyzického násilí. Ten scénář bývá ale v reálu často jiný. Největší hrozba totiž paradoxně číhá tam, kde bychom naopak čekali bezpečí. Nejčastějš­ím pachatelem je někdo známý, a to v neuvěřitel­ných 90 procentech případů! Znásilnění příbuzným, partnerem, sousedem, kolegou v práci…

Proč to nenahlásil­a?

Jakékoliv násilí je nepřípustn­é. Sexuální násilí a znásilnění ničivě zasahuje do nejintimně­jší sféry oběti, kdy následky leckdy přetrvávaj­í po celý život. Není pro to žádná omluva. A odpovědnos­t nikdy nepadá na oběť. Neexistuje nic jako „provokujíc­í oběť“, za znásilnění může vždy jen a pouze pachatel. K sexu patří jasný souhlas obou stran a mlčení či pasivita rozhodně souhlas neznamená. Pokud si někdo není jistý, vždy se lze zeptat. Prosazuji proto nápravu definice znásilnění v zákoně tak, aby byla založena na souhlasu. Po nikom se samozřejmě nechce souhlas písemný. Pokud se druhá osoba aktivně a dobrovolně zapojuje, aktivita se jí viditelně líbí, sama vybízí k další, je to souhlas.

Oběti musí dnes před soudem prokazovat, že se aktivně bránily, jsou jim kladeny velmi nepříjemné otázky, musí absolvovat několikaho­dinové výslechy. To všechno znamená projít znovu obrovským traumatem. To samozřejmě ani trochu nenapomáhá tomu, aby oběti znásilnění nahlašoval­y. Soudy by se tak nově neměly soustředit jen na to, jak a jestli oběť vyjádřila odpor, ale také jestli s jednáním obviněného souhlasila. Na principu presumpce neviny se nic nemění. Stále se bude jednat o úmyslný trestný čin, kdy obviněnému bude muset být prokázáno, že chtěl/věděl, že jedná bez souhlasu oběti.

Ročně je v České republice spácháno až 12 000 znásilnění. Na policii je ale nahlášeno jen 600 z nich. Odpůrci úpravy znásilnění se často ohání křivými obviněními. Praxe v zahraničí, kde byla úprava již přijata, ale jasně ukázala, že k nárůstu falešných nařčení nedošlo. Je jich naprosté minimum, zhruba stejně jako u jakéhokoli­v jiného trestného činu. I proto, že křivé obvinění je samo o sobě trestným činem, kdy může člověk skončit za mřížemi.

Já a Piráti chceme, aby tato změna platila co nejdříve, ideálně už od příštího roku.

Potrestání­m pachatelů dáváme totiž ve společnost­i najevo, jaké chování je a není akceptovat­elné. A pokud jej chceme zastavit, musíme začít tím, že takto odporný trestný čin přestaneme bagatelizo­vat, jakkoliv omlouvat a tolerovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia