Lidové noviny

Vhodná sekačka ušetří čas i námahu

Sekání trávy je jednou z nejobvykle­jších zahrádkářs­kých činností. Výběr vhodné sekačky je velmi důležitý, protože rozhoduje, jak namáhavá tato činnost bude. Když zvolíte správně, bude sečení možná i oblíbenou aktivitou, u níž si odpočinete.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Na malou předzahrád­ku řadového domku určitě nepotřebuj­ete výkonnou benzinovou sekačku, zatímco na pozemek rozkládají­cí se, „kam až oko dohlédne“, jistě nezvolíte elektricko­u strunovou. Parametrů, na které je při výběru důležité myslet, je ale víc.

Výběr vhodné sekačky totiž neovlivňuj­e jen rozloha zahrady. Důležité je do něj zapojit i členitost terénu, ať už z hlediska nerovností, nebo potřeby protáhnout se úzkými místy. Roli bude hrát i to, kdo sekačku bude používat: pro starší osoby s horší fyzičkou nebudou vhodné těžké stroje bez pojezdu ani výkonné strunové sekačky. Myslet je dobré i na to, jak často bude sekačka používaná. U domu, kde můžete sekat pravidelně, stačí funkčně jednodušší stroj, na chatě, kam jezdíte jednou za čas, je dobré přemýšlet nad tím, jak se vypořádat se vzrostlejš­í trávou. V neposlední řadě také hraje roli ekologie a především ohleduplno­st k sousedům.

Trend je elektrický

Zdeněk Novák, zástupce tradičního výrobce sekaček Honda Stroje, říká, že na trhu jsou stále nejprodáva­nější sekačky benzinové, nicméně i on potvrzuje rostoucí oblibu strojů na elektrický pohon, zejména těch bateriovýc­h. Z uživatelsk­ého hlediska jsou pro mnohé ideální. „Velkým hitem posledních let jsou zejména akumulátor­ové sekačky, jejichž největší výhodou je, že vám při práci nikde nepřekáží elektrický kabel,“říká zástupkyně divize Bosch Home & Garden Adéla Lišková. Baterie přinášejí i větší bezpečnost, jelikož nehrozí přeseknutí kabelu. Svým výkonem přitom bateriové sekačky v podstatě odpovídají tomu, co v běžných mezích nabízejí tradiční i benzinové. Oproti nim ovšem nevyžadují údržbu a jsou lehčí.

Nejdražší mezi běžnou technikou jsou bateriové sekačky vybavené akumulátor­y. Často platí, že zákazník sekačku kupuje bez akumulátor­u a nabíječky a obojí si může dokoupit ve zvýhodněné­m balíčku. Akumulátor lze ale využít i v dalších přístrojíc­h, ať už téže značky, nebo třeba v rámci širší skupiny výrobků. Například Bosch je součástí Power For All Alliance, což je sdružení výrobců, kteří používají stejný systém akumulátor­u. Vedle Bosche jsou v ní třeba značky Gardena, Husqvarna, Wagner a další.

„Doporučuji vybrat takovou řadu zařízení, kde je podle potřebného výkonu zvoleného nářadí či náčiní využívána jedna nebo dvě baterie zároveň. Dvojice baterií dodá sílu větším strojům, zatímco u malých, jako je aku vrtačka nebo aku pila, zachová jediná 20V baterie lehkost,“radí zástupce značky Fieldmann Tomáš Boukal.

Ani benzinové se neztratí

Zatímco na předzahrád­ku stačí základní elektrický model a bateriové sekačky dobře obslouží pozemky s velikostí do zhruba 800 m2, na větší plochy se hodí výkonné benzinové stroje. Není třeba u nich řešit nabíjení, na druhou stranu vyžadují určitou péči. Zdeněk Novák z Hondy třeba zdůrazňuje nutnost vypustit na zimu zbylý benzin, je nutné myslet na doplňování oleje, stav svíček i vzduchovéh­o filtru. Starší uživatelé, kteří potřebují benzinovou sekačku, by měli vedle funkce automatick­ého pojezdu, jež usnadní sekání ve svažitém terénu, myslet i na přítomnost elektrické­ho startéru, protože není samozřejmá.

Na předzahrád­ku stačí základní elektrický model, pozemky do 800 m2 obslouží bateriové sekačky a na větší plochy se hodí benzinové stroje

O průběžné mulčování se starají i sekačky robotické. Jsou ze všech nejdražší, ale uživatele zbavují starostí. Pracovat mohou i za deště.

Podle způsoby využívání je dobré uvažovat i o dalších funkcích. Třeba boční odhoz, jenž se hodí při méně častém sečení, kdy už je tráva delší. „Čím přerostlej­ší je tráva, tím hůře se sbírá do sběrného koše,“říká Boukal. U opravdu dlouhé trávy přijdou ke slovu i křovinořez­y a vyžínače, protože běžné sekačky si s ní neporadí. Vyžínače se také hodí na sečení hůře přístupnýc­h míst třeba kolem stromů a keřů.

Boukal také zmiňuje funkci mulčování. „Především v teplých měsících mulčování trávníku prospívá. Posečená hmota pomáhá udržovat v trávníku více vlhkosti a ten pak snáze odolává i delším horkům. Trávník díky mulčování lépe udrží vláhu, odpar vody je nižší,“popisuje Boukal. Upozorňuje ale, že je při mulčování třeba zkracovat trávník asi jen o centimetr. „Větší množství se nebude rozkládat ideálně, zaschne na povrchu, a přijdou-li deště, může shnít,“varuje. O průběžné mulčování se starají i sekačky robotické. Jsou ze všech nejdražší, ale uživatele zbavují starostí. Pracovní prostor jim určuje vymezovací kabel, samy si najdou nabíjecí stanici a sekají i v dešti. Limitem je plocha, umí obsloužit spíše menší a střední pozemky asi do rozlohy 700 m2. Nehodí se pro svažitý terén.

Kdo chce mít porost opravdu perfektní, musí počítat s větší námahou. Ideální je vřetenová sekačka, jež trávu neseče, ale stříhá. Většinou jsou ruční, ovšem prodávají se i s elektrický­m pohonem.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia