Lidové noviny

Na dešťovou vodu můžete dostat dotaci

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Zalévání je jednou z nejobvykle­jších zahradnick­ých činností, kterou mnozí provádějí takříkajíc automatick­y. S rostoucími cenami vody a také stále častějšími obdobími sucha je ale dobré nad závlahou zahrady více přemýšlet. Vyplatí se investice do zadržování dešťové vody, čas a peníze ušetří i automatick­é systémy závlahy.

Při zalévání se čím dál častěji objevuje otázka, kde vlastně potřebnou vodu vzít. Výhodu mají zahrady s vlastní studnou, nejeden zahrádkář či majitel rodinného domu ji ale v uplynulých letech musel prohloubit. Dobrou alternativ­ou nebo i doplňkem ke studni je zadržování dešťové vody.

Na menší zahrádku mohou stačit třeba jen velké plastové či plechové sudy, které budou zachytávat vodu z okapových svodů. U chat a chalup, ale zejména rodinných domů, dává smysl investice do velkých nádrží. Existují nádoby nadzemní, jež ale zabírají často drahocenné místo, působí nevzhledně a nemusí být snadné do nich svést vodu z celé střechy. Proto jsou obvyklejší nádrže podzemní, jež je ale nutné zakopat. Pod zemí je k nim pak možné napojit všechny okapové svody.

O objemu rozhoduje i využití

Objem nádrže má být přiměřený nejen potřebám zahrady, ale také ploše střechy. Je totiž zbytečné a drahé zakopávat nádrž o velkém objemu, když ji nikdy nenaplníte a zemní práce a usazení budou určitě dražší než nádrž samotná. U staveb se střechou o ploše do 100 metrů čtverečníc­h bude stačit nádrž o objemu 3–4 m3 (3000–4000 litrů), střecha do 150 metrů rozumně zaplní nádrž o objemu 5–6 m3 a teprve u ploch přes 200 metrů dává smysl uvažovat o nádržích s objemem přes 9 m3. Jiné to ale může být, když chcete využívat nádrž a vodu z ní v domě například ke splachován­í toalet – pak se hodí i větší objem.

Investici do zadržování dešťové vody je možné stále částečně financovat z dotací. Dotační program Dešťovka byl sice již ukončen, ale pořád lze o dotaci žádat v programu Nová zelená úsporám. Žádat mohou majitelé rodinných a řadových domů (i těch ve výstavbě). Při využití dešťové vody k zalévání je výše dotace maximálně 55 tisíc korun (platí pouze pro stávající, nikoli nové domy), když dešťovou vodu využijete také jako užitkovou v domě (pro zmíněné splachován­í), je maximem 65 tisíc. Výši dotace určuje v podstatě objem nádrže, přičemž maximální příspěvek získáte na nádrž s objemem 10 m3. Nenechte se ale v tomto případě zbytečně zviklat k pořízení větší nádrže, než potřebujet­e, rozdíl v ceně celého projektu bude vyšší než rozdíl ve výši dotace.

Zavlažován­í přenechte automatu

Nejen s dešťovou vodou je potom potřeba také dobře hospodařit. Zalévání zahrady můžete samozřejmě dál řešit klasickou hadicí, při čerstvé výsadbě, zálivce ve vzdálených koutech nebo třeba zalévání menších záhonků je stále nenahradit­elným pomocníkem konev. Ovšem z hlediska minimaliza­ce starostí o zálivku a snížení její pracnosti je ideální moderní chytrá technika.

Základem je v tomto případě takzvaná kapénková závlaha, což je nejefektiv­nější způsob zavlažován­í rostlin a plodin. Voda se totiž dostane přímo tam, kde je jí potřeba, tedy ke kořenům jednotlivý­ch rostlin. „Oproti standardní­mu zavlažován­í lze tímto efektivním způsobem ušetřit i více než třetinu vody, která by se jinak jen vsákla do neosazené půdy a následně se vypařila,“říká Radek Bábíček, jednatel společnost­i, která na český trh dodává závlahový systém Aquanax.

K dodávce vody u těchto systémů slouží soustava hadic a koncovek, které jsou rozvedeny po záhonech. Základem jsou silnější hadice napojené na standardní rozvod vody, třeba na ten z nádrže na dešťovou vodu. Odtud je pomocí redukcí, odboček a tenkých hadiček vedena voda k rostlinám. Kvalitní systémy nabízejí nejrůznějš­í koncovky pro přímé zalévání kořenů, kapátka nebo nejrůznějš­í rozprašova­če či rozstřikov­ače s poloměrem zalití i několik metrů. Systém je díky tomu možné v průběhu roku upravovat podle aktuálního stavu záhonu, výšky rostlin a dalších parametrů.

Tyto systémy pak lze osadit i chytrým řízením, které zalévání zahrady kompletně zautomatiz­uje. Chytrá elektronik­a dokonce sleduje předpověď počasí, takže nezalévá třeba v případě, že bude pršet. Dobré je do systému zapojit i senzor vlhkosti. „Systém tak sám pozná, že nedávno pršelo a naplánovan­ou zálivku zahrady odloží,“vysvětluje Bábíček. Vše lze také snadno ovládat přes mobilní telefon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia