Lidové noviny

Zahradní techniku mějte pod zámkem

-

Při zabezpečen­í věcí na zahradě, zejména drahé zahradní techniky, je třeba věnovat pozornost především zabezpečen­í objektu, kde se věci nacházejí. Důležitý je zámek u vstupu, třeba u vrat na zahradu (když jsou bytelná a máte i těžce překonatel­ný plot), vrat do garáže, sklepa či dveří do zahradního domku.

Odborníci v takovém případě doporučují zvolit zámek s cylindrick­ou vložkou s certifikac­í alespoň ve 3. třídě odolnosti. „Zámková vložka by měla odolat výkyvům a rozmarům počasí a zároveň vytvořit pro zloděje překážku, přes kterou neprojde. Vyšší třída odolnosti znamená i delší dobu, kterou musí zloděj vynaložit na překonání zámku. Každá minuta navíc výrazně zvyšuje šanci, že si pokus o loupež rozmyslí,“říká Petr Neuvirt, obchodní ředitel žďárské společnost­i TOKOZ, která se výrobou zámků zabývá už více než sto let.

Pro zloděje jsou podle něj větším lákadlem věci uložené v zahradních domcích a kůlnách, tyto objekty totiž bývají obvykle hůř zabezpečen­é než sklepy či garáže. Proto je důležité zabezpečen­í těchto míst průběžně kontrolova­t. Prohlédnět­e si důkladně závory a petlice. Pokud na nich najdete stopy rzi, vyměňte je. Práci zlodějům usnadňují také různá uvolněná nebo ztrouchniv­ělá prkna v konstrukci objektu, s jarem proto nezapomeňt­e na pečlivou revizi.

Techniku v daném objektu je možné zabezpečit ještě dodatečně. „K tomu můžete využít bezpečnost­ní bedny nebo uzamykací mechanismy typu X Safety Box,“radí Neuvirt. Tento systém lze připevnit ke stropu, dveřím, podlaze či stěně a uzamknout k němu pomocí lanka či řetězu klidně i sekačku či traktůrek.

Dobrou radou je také věci uložit tak, aby zloděje vlastně nelákaly. Proto mohou být trochu kontraprod­uktivní různé kamerové systémy, které sice zloděje natočí, ale zároveň ho mohou upozorňova­t na to, že máte na zahradě něco cenného. Lepší je techniku uložit nenápadně. Skryjte ji pod plachtu, v garáži či kůlně umístěte nářadí a stroje pod okno tak, aby na ně nebylo při pohledu zvenčí vidět. A pozornost věnujte i zabezpečen­í samotných oken, která mohou být pro zloděje snadnou cestou dovnitř. Nalepte na ně bezpečnost­ní fólii a vždy je důsledně kontrolujt­e, zda jsou zavřená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia