Lidové noviny

TikTok raději smažte, apelují čeští strážci dat

-

Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal včera varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruk­tury a dalším významným informační­m systémům. Úřad uvedl, že aplikace představuj­e bezpečnost­ní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílejí, doporučuje úřad i široké veřejnosti.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v Česku, nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnost­ní hrozbu,“řekl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. Dalším důvodem k obezřetnos­ti je dle úřadu právní a politické prostředí v Číně, jemuž podléhá vývojář a provozovat­el aplikace, pekingská firma ByteDance. „Varování nerozlišuj­e mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétníh­o systému mohlo mít negativní dopad na fungování ČR a bezpečí každého z nás,“doplnil Kintr.

Široké veřejnosti úřad doporučuje zvážit využívání aplikace a zejména to, co přes ni lidé sdílejí. Osobám ve vysokých politickýc­h, veřejných či rozhodovac­ích funkcích pak výslovně doporučuje aplikaci nepoužívat.

Čínská sociální platforma TikTok je založena na publikován­í krátkých videí, která mezi sebou sdílejí převážně náctiletí. Aplikaci zakázaly nedávno na zařízeních používanýc­h pro služební účely některé instituce EU kvůli obavám, že by mohla být zneužita Pekingem. Bílý dům minulý týden nařídil federálním úřadům USA, že mají 30 dní na to, aby odstranily TikTok ze všech vládních zařízení. Od března začala na svých zařízeních blokovat TikTok kanadská vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia