Lidové noviny

Americkou naftu nepoznáte

-

Vzdálenost sice nákup paliva prodražuje, ale to kompenzují současné vyšší velkoobcho­dní marže dodavatelů. Takže nákup paliva z druhého konce světa údajně řidiči ve svých peněženkác­h nepocítí. Změna je spíš v tom, že se v posledních měsících rozšiřuje tradiční okruh zemí, odkud Česko naftu a částečně i benzin dováží. Absolutně největší je zatím import z Německa, o něco menší ze Slovenska, z Polska či z Rakouska.

Rozhoduje kvalita i cena

Americký diesel bude Čepro dodávat nejen do své sítě pump EuroOil, ale plošně všem svým zákazníkům a jejich čerpacím stanicím. Řidiči přitom nemají možnost zjistit, odkud jimi tankovaná nafta pochází a zda jejich pumpa americké palivo vůbec nabízí. Sice se mohou ještě dostat k informaci, který distributo­r danou čerpačku zásobuje, ale zda se jedná o domácí výrobu, nebo o dovoz už většinou netuší ani sami pumpaři.

Splnění českých norem je přitom podle experta České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václava Louly samozřejmo­stí. U nafty se sleduje zhruba 17 normovanýc­h parametrů, zejména obsah síry, cetanové číslo nebo destilační zkouška (vyhodnocuj­e směs uhlovodíků a jak palivo funguje v motoru).

„Kvalita musí odpovídat všem normám. Jinak by palivo nešlo ani dovážet,“zdůrazňuje Loula. Evropská unie po zákazu dovozu z Ruska intenzivně hledá alternativ­ní zdroje. A podle Louly se to daří, aniž by hrozil nedostatek nafty nebo nárůst její ceny. „Kvalita a cena jsou rozhodujíc­í parametry pro dovoz, zejména z větších vzdálenost­í. Ukazuje se, že zastavení ruského dovozu Evropa zvládá velmi dobře, podařilo se předzásobi­t, vrchovatě naplnit všechny sklady a zajistit alternativ­ní dodavatele,“uvedl Loula.

„Samozřejmě platí pravidlo, že čím delší trasa dovozu, tím vyšší cena zboží. Ale dodavatelů­m se to daří zvládat bez dopadu na ceny u čerpacích stanic,“konstatuje Boris Tomčiak, ekonom společnost­i Finlord, který se cenami komodit dlouhodobě zabývá.

Vyplatí se to. Prozatím

Pro řidiče příznivou situaci způsobuje podle něj to, že velkoobcho­dní marže – rozdíl mezi cenou ropy a cenami vyrobeného benzinu a nafty na burzách – jsou aktuálně stále vysoké, kolem 30 dolarů za barel. „Takže cena námořní přepravy, která se pohybuje kolem deseti dolarů za barel, je pro obchodníky stále lukrativní. Nakoupí naftu třeba až v Indii, přepraví ho do Evropy, tady prodají za tržní cenu a přitom ještě vydělají,“popisuje Tomčiak. Otázkou ovšem je, jak dlouho takto příznivá cenová situace vydrží.

Dovoz nafty z USA není ovšem prvním petrolejář­ským dovozem z této země do Česka. Amerika k nám už v roce 2021 dovezla (tankery přes přístav v Terstu a pak ropovody TAL a IKL) nějakých 800 tisíc tun ropy pro naše rafinerie Unipetrolu. A jak naznačují někteří obchodníci s pohonnými hmotami, do Česka se už velmi pravděpodo­bně dostalo určité množství americké nafty ještě před tím. Například na základě kontraktu některých menších dovozců nebo ve směsi z jiné země.

Kvalita nafty z USA musí odpovídat všem normám. Jinak by ji ani nešlo dovážet.

VÁCLAV LOULA Česká asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia