Lidové noviny

Moravec: Bö je stoprocent­ně čistý

Moravec Ondřej

- MATĚJ TOMÍČEK

Když před dvěma lety dával svému sportu vale, loučil se jako nejúspěšně­jší český biatlonist­a vůbec. Na hrách v Soči sebral tři olympijské medaile, dalších šest jich získal na mistrovstv­ích světa. Spolu s Gabrielou Soukalovou byl symbolem českého biatlonové­ho boomu.

Teď se ke své druhé rodině znovu vrátil. Od světového šampionátu v Oberhofu spolupracu­je s Českou televizí, které pomáhá závody komentovat. A v Novém Městě na Moravě divákům u televizí přinášel i zajímavost­i z trati.

V sobotu dorazilo do Vysočina areny 27 tisíc fanoušků. Nesvrběly vás trochu nohy?

LN

Vůbec ne. Když jsem otevřel startovní listinu a viděl tam Kazára (Matej, 39 let), tak si říkám: Jste se zbláznili. Ten je jak Simon Eder, ročník 83.

LN No vidíte, vy jste ještě o rok mladší. S veteránem Ederem jste se viděli?

Nene, jen z dálky. Akorát s Johannesem (Böem, biatlonovo­u jedničkou) jsem krátce mluvil.

Ten teď kvůli covidu přijde minimálně o část Světového poháru v Östersundu. Jinak je ale vládcem sezony a už má jistý celkový triumf v seriálu. Vysvětlil vám, proč je tak dobrý?

LN

(Smích) Když na mistrovstv­í světa v Oberhofu vyhrál první závod, psal jsem mu, že sedmimedai­lová mise odstartova­la. Tak mi jen opatrně odepisoval, že to zkusí, a nakonec to zvládl. I teď vypadá neuvěřitel­ně nad věcí. Říkal mi, že neví, jestli ještě někdy podobnou dominanci zopakuje, ale je fakt neuvěřitel­ný, takhle dominantní nikdo nikdy nebyl.

Máte pro to vysvětlení?

LN

Je to nadčlověk, což je jedna věc. Absolvoval taky nejlepší přípravu za celý svůj život a podle mě to má celé hozené tak, že se biatlonem baví.

LN Navíc se mu rozrůstá rodina, zanedlouho se stane podruhé otcem.

To je samozřejmě taky hodně důležité, i když skloubit tyhle dva světy rozhodně jednoduché není. Johannes je ale zvládá až neuvěřitel­ně propojovat, funguje mu to sakra dobře. Mentálně je obrovsky silný, všechno mu do sebe zaklaplo.

Až tak moc, že ho v internetov­ých diskusích lidé napadají, že určitě dopuje. Rozumíte tomu?

LN

Tohle nečtu, ale je to blbost. On je stoprocent­ně čistý, je fakt nabušený. O něj nemám strach.

LN Poznali jste třeba v minulosti u Rusů, že něco nebylo tak, jak by být mělo?

To víte, že byla období, kdy jsem takový pocit měl.

Třeba Stanislav Frühauf, bývalý trenér Kateřiny Neumannové, prý přesně věděl, kdy kdo dopoval.

LN

To byla ještě úplně jiná doba, kdy vám třeba doping trochu měnil i obličej. Také u nás to bylo podezřelé, ale dělo se to ve vlnách. Někdy jsem měl pocit, že je všechno v pohodě, pak přišlo období, kdy bylo pravděpodo­bné, že se něco děje. Ale stejně. Můžete

si něco myslet, ale nic s tím neuděláte. U Norů každopádně věřím, že jsou čistí.

Vy jste se teď k biatlonu vrátil, v Oberhofu jste začal plnit roli experta v České televizi. Jak to jde?

LN

No... myslím, že toho vidím hodně. Ale když člověk musí sledovat závod a zároveň sdělit všechno, co chce, není to úplně jednoduché.

Musíte si srovnat myšlení.

LN

Přesně tak. Já samozřejmě vyloženě nekomentuj­u, jen přidávám své poznámky, což je ta jednodušší část, která mi vyhovuje. Jsem spíš pomocná ruka. Když si něčeho komentátor nevšimne, upozorním ho. Nepotřebuj­u se zviditelňo­vat a čas od času to není úplně zlé.

LN Jak těžké je zkritizova­t někoho, koho dobře znáte?

Nejsem typ, který by někoho chválil za něco, za co si pochvalu nezaslouží. I pro sebe jsem si řekl, že budu co nejvíc objektivní.

LN Daří se to?

Třeba teď v Novém Městě postoupili čtyři kluci z pěti ze sprintu do stíhačky, což je vlastně dobrý. Až na to, že nulu zapsal jen jednu Bimbo (Michal Krčmář) při střelbě vestoje. A to je špatné a je třeba to říct. Zvlášť když to lidi, kteří biatlon dlouhodobě sledují, vidí. Myslím, že to dokážu objektivně zhodnotit, mám snad na biatlon zdravý pohled.

Když nabídka z televize před mistrovstv­ím světa přišla, váhal jste, jestli ji vzít?

LN

Je to fakt náročná práce a je potřeba si to promyslet. Neříkám, že to nechci dělat, ale jedna věc je komentován­í ze studia, druhá pak být přímo na stadionu, kde je těch povinností taky dost. Na druhou stranu, jsou to zkušenosti, které není špatné zažít. Ale těžko říct, jestli bych chtěl něco takového dělat dlouhodobě.

LN Co zpětná vazba. Ještě vám nikdo nepsal, co to tam vykládáte?

Nene, to naštěstí ne.

LN Ani váš bývalý reprezenta­ční parťák Michal Šlesingr? Když začínala s komentován­ím Barbora Tomešová, říkal jí, že to bylo celkem srozumitel­né, což sama brala jako pochvalu.

(Smích) Ani ten mě nehodnotil. Bavil jsem se s ním teď mockrát, ale na komentován­í nedošlo, takže asi dobrý. Občas mi píšou fanoušci nebo mi z očí do očí řeknou, že je to docela dobrý. Jsou rádi, že je tam zase někdo nový, takže reakce jsou vesměs pozitivní.

 ?? FOTO ČTK ?? Na trati Ondřej Moravec se v Novém Městě sklouzl i na lyžích.
FOTO ČTK Na trati Ondřej Moravec se v Novém Městě sklouzl i na lyžích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia