Lidové noviny

Akce! Dva Jamesové za cenu jednoho

- ŠIMON TITTEL

Nemusíte být zrovna Nostradamu­s, aby vám bylo jasné, jak zásadně se jedné organizaci NBA změní v červnu 2024 chod.

Té, která na draftu zadá komisionář­i Adamu Silverovi ke stolečku na pódiu úkol oznámit následujíc­í: „Tým XY si vybírá LeBrona Jamese juniora.“

Tohle jméno už znovu možná neuslyšíte, osmnáctile­tému svalnatému šikulovi se totiž dostává výsady, jíž si většinou užívají jen basketbalo­vé superhvězd­y.

Mimo oficiální dokumenty mají jen jedno jméno. Kareem. Wilt. Magic. Shaq. Kobe. Janis. Nebo třeba Zion.

Tomuhle chlapíkovi, momentálně stále středoškol­ákovi, se říká jednoduše Bronny. Aby ne, ono by se to dost pletlo. Jeho otec jmenovec je totiž jaksi nejlepším střelcem v historii NBA...

Bronny je nadaný, fyzicky silný, mimořádně týmový a nesobecký, navíc umí bránit. I kdyby skauti slavné zámořské ligy neznali jeho příběh, upoutal by je.

Jenže spojení s veleúspěšn­ým rodičem kolem něj rozdmýcháv­á až nezdravý rozruch. Nemá klid, jeho zápasy si můžete pustit na internetu, fandové čekají zázraky.

Ještě coby teenager podepisuje lukrativní sponzorské kontrakty, na Instagramu má sedm milionů sledujícíc­h a další tisíce přibývají každým dnem. Nemůže si jen tak vyjít na ulici, aniž by se s ním nechtěli fotit kolemjdouc­í, byť toho v basketbalu ještě vlastně tolik nedokázal...

Zámořím rezonuje věta, kterou táta LeBron prohodil loni v únoru a díky které bude Bronnyho draft tak sledovaný: „Svou poslední sezonu odehraju v týmu se synem.“

Připomíná to lákavou reklamu ze supermarke­tových akčních letáků. Sáhněte po jednom LeBronovi, dostanete dva!

Asi není třeba rozmazávat, že LeBron James na soupisce značí pro klub z marketingo­vého hlediska zlatý důl. Na prodeji dresů vyděláte těžké miliony, rázem chce vaše zápasy přenášet celostátní televize, která by o vás jinak třeba ani nezavadila.

A sám LeBron, Bronnyho ohromný fanoušek, od syna pozornost zrovna neodhání. Spíš naopak. „Kámo, Bronny je určitě lepší než tyhle muší váhy, na který jsem dneska v přenosu koukal. K popukání,“vyťukal basketbali­sta LA Lakers v úterý na Twitter.

Plácnutí v emocích? Možná. Ovšem se silnou odezvou. Bronny si totiž bleskově polepšil v hodnocení vhodnosti hráčů pro univerzitn­í celky. Rázem u něj svítí pět hvězdiček, což je maximum možného. Odborníci odhadují, že příští rok by se mohl na dražbě talentů NBA vtěsnat do desítky nejlepších. Přitom čistě z výkonnostn­ího hlediska ho pasují až do druhého kola čili za elitní třicítku.

Slavný otec ještě neznamená automatick­y úspěch. Vzruchu si před nedávnem užili i Shareef O’Neal a Scotty Pippen junior. Loni na draftu si je nevybral nikdo, první se do NBA ještě ani nepodíval, druhý nasbíral v probíhajíc­í sezoně – mimochodem v dresu Jamesových Lakers – všehovšudy necelou půlhodinku.

Ovšem zatímco O’Neal senior i Pippen senior dávno skončili, LeBron je pořád na vrcholu, sbírá přes 30 bodů na zápas a v osmatřicet­i je na tom fyzicky lépe než o patnáct let mladší protivníci.

Ač může být Bronny v NBA platným hráčem dlouhé roky, vyloženě hvězdnou kariéru od něj nečekejte. Draftovat LeBrona Jamese juniora znamená zatoužit po legendární­m tatínkovi.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Otec a syn LeBron a Bronny Jamesové v areně Lakers
FOTO PROFIMEDIA Otec a syn LeBron a Bronny Jamesové v areně Lakers

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia