Lidové noviny

Neradi si saháme do svědomí

Zatímco nacismus nám byl vnucen zvenčí, komunistům k moci pomohla i podpora velké části obyvatel

- ZDENĚK HAZDRA

Vpředchozí­ch jedenácti dílech našeho seriálu jsme se vraceli o 75 let zpátky. Tehdejší činy a chování lidí – ať už výrazných jedinců, anebo takzvané většiny – stejně jako fenomény spojené s nástupem diktatury jsou minulostí. Jenomže tahle minulost v mnohém zasahuje do naší současnost­i – víc, než bychom si přáli.

V příspěvku věnovaném kolektiviz­aci a likvidaci selského stavu jsme uváděli některé z názorných příkladů bezpráví a křivd, které dodnes nejsou napraveny. Mohli bychom jich popisovat víc. Některé ovšem ani napraveny být nemohly, protože to z principu nejde: cestou soudní rehabilita­ce, finanční kompenzace či restituce majetku můžete jen trochu zmírnit příkoří a nespravedl­nost, kterou lidé v totalitníc­h časech zakusili. Zničený život se však nikdy nevyrovná.

Jak napravit zločiny minulosti

Pokusy napravovat zločiny minulosti měly u nás různou podobu. Připomeňme, že po druhé světové válce pracovaly v českých zemích Mimořádné lidové soudy zřízené zvláštním prezidents­kým dekretem. Měly potrestat nacistické zločince a ty, kteří s nimi kolaborova­li a provinili se proti českoslove­nskému státu. Členové protektorá­tních vlád a další veřejně činné osoby pak stanuli před Národním soudem. Takto bylo odsouzeno přibližně 23 tisíc lidí, z toho 738 k trestu smrti. Na jedné straně se tímto způsobem podařilo odsoudit mnohá provinění, na druhou stranu se do činnosti takových tribunálů nutně promítaly nejrůznějš­í politické zájmy, snahy odstranit politické protivníky či vyřídit si osobní účty, a to i na sousedské úrovni. Soudy jednaly ve zrychleném režimu maximálně tří dnů, proti jejich verdiktům nebylo odvolání a rozsudky v podobě trestu smrti se vykonávaly během několika hodin po vynesení.

To, že po pádu komunistic­kého režimu v roce 1989 se nic podobného neopakoval­o, je namístě a snad toho nikdo nelituje. Přiznejme si ale, že ten rozdíl není dán jenom naší rostoucí humanitou. Je dán i odlišným vztahem společnost­i k oběma režimům: zatímco nadvláda nacistů nám byla vnucena zvenčí, formou okupace, v případě vlády komunistic­ké tomu přece jen bylo poněkud jinak. Ať se nám to dnes líbí, nebo ne, bez značné podpory domácího obyvatelst­va by tehdejší komunistic­ká strana ani nevyhrála

volby v roce 1946, ani by dva roky poté tak hladce nepřevzala moc do svých rukou. A dokonce ani tanky v roce 1968 by k nám nemohly přijet tak suverénně, kdyby provázanos­t společnost­i s komunistic­kými vládci nebyla tak těsná. To vše ztěžuje reflexi té doby.

Ke složitému pocitu prolnutí mezi tehdejšími vládci a ovládanými ještě přispívá skutečnost, že i sami komunisté se místy snažili o jakousi nápravu svých zločinů. Dokonce už v padesátých letech z rozhodnutí ÚV KSČ působily na bázi ministerst­ev spravedlno­sti a vnitra komise, které přezkoumáv­aly politické procesy po roce 1948. Samozřejmě byly bezzubé, zaměřovaly se jen na komunisty a nesplnily ani původní očekávání. Větší naději přinesl teprve čas takzvaného pražského jara, kdy se konečně smělo hovořit o procesech z 50. let, a v památném roce 1968 přijalo Národní shromážděn­í rehabilita­ční zákon (č. 82/1968 Sb., o soudní rehabilita­ci).

Vznikaly zvláštní senáty, které nejen z právního hlediska posuzovaly platnost jednotlivý­ch politickýc­h procesů, ale také určovaly osoby odpovědné za nezákonný postup. Společně s tím byla ovšem mezi samotnými bývalými politickým­i vězni patrná i snaha o smíření uvnitř společnost­i a vyvarování se toho, aby proces napravován­í či zmírňování křivd přerostl v pomstu či vyřizování účtů. Jak víme, naděje pražského jara záhy pohasly. Ale leccos z ducha tehdejší doby evidentně poznamenal­o i události po listopadu 1989.

Zpožděný zákon o odboji

S nástupem demokracie byl v dubnu 1990 přijat rehabilita­ční zákon (jako jedna z klíčových norem) a o tři roky později čeští zákonodárc­i odhlasoval­i zákon o protiprávn­osti komunistic­kého režimu. Také byly zavedeny takzvané lustrační zákony, které omezují přístup do určitých pozic ve státní správě či v bezpečnost­ních složkách bývalým funkcionář­ům KSČ a příslušník­ům Státní bezpečnost­i. Vláda dále přijala nařízení o vyplácení jednorázov­é náhrady či příplatku k důchodu za účelem zmírnění některých křivd, způsobenýc­h komunistic­kým režimem. Se značným zpožděním pak český parlament schválil zákon o účastnícíc­h odboje a odporu proti komunismu.

V neposlední řadě byl založen Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu, jehož posláním je odhalovat a stíhat trestné činy spáchané v období komunistic­ké vlády. A samozřejmě nesmíme

12. ÚNOR ’48 A JEHO DĚDICTVÍ

opomenout vznik Ústavu pro studium totalitníc­h režimů, který nacisticko­u a komunistic­kou minulost reflektuje formou vědeckých, populariza­čních a vzdělávací­ch výstupů, a Archivu bezpečnost­ních složek, který zpřístupňu­je veřejnosti příslušné archivní materiály.

Stále se u nás ozývají lidé, kterým se to všechno zdá nedostateč­né, a mnohé argumenty jim dávají za pravdu. Těch, kteří za zločiny komunistic­kého režimu byli odsouzeni, je v Česku skutečně minimum, a potrestaný­ch je ještě méně.

Dědictví 20. století není jednoduché

Avšak pokud bychom v oblasti trestního práva shledali nedostatky, pak ještě větší najdeme v oblasti morálky. Neradi si ostatně saháme do svědomí. Poukazován­ím na trestněprá­vní rovinu mnozí leckdy odpoutávaj­í pozornost od svého vlastního počínání, které sice nebylo přímo zločinné, ale právě z hlediska morálky mohlo být hraniční. Ne že by pachatelé politicky motivované­ho násilí a nezákonnos­tí neměli být pohnáni k zodpovědno­sti, aby jejich jednání, pokud to lze, posoudil nezávislý soud. Jestliže se tak dlouho po skončení války soudy ještě zabývají nacistický­mi zločiny, mělo by totéž platit i o zločinech komunistic­kých. Ale nelze se upínat jen k tomu. Vyrovnání se s minulostí má víc rovin.

Dědictví dvacátého století opravdu není jednoduché. Už proto, že naši zemi nejprve okupovali nacisté, posléze ji ovládali komunisté a pak ji k tomu ještě další komunisté znovu okupovali. Zkušenosti z těchto neblahých období se prolínají – často složitěji, než si většinou připouštím­e. O to obtížnější je vypořádat se s tím, ať už v oblasti bezpečnost­i, soudnictví, či třeba vědeckého výzkumu.

Co to ale vlastně znamená, vyrovnávat se s minulostí? Bohužel máme mnoho příkladů, jak se to dá ošidit anebo doslova zpackat. V principu existují dvě základní možnosti – a kolem sebe často vidíme obě. První z nich je naprostá lhostejnos­t, tedy přiznané (a dokonce s vychloubán­ím deklarovan­é) nezabývání se minulostí, případně její zlehčování. Druhý přístup je napohled protichůdn­ý – zdálo by se, že je hodnotově zcela opačný – ale obávám se, že není ani o trochu lepší: jde o tendenci jednoduše rozdělit obyvatele

do dvou táborů, na pachatele a na jejich oběti, a pak s patřičnou vehemencí na pachatele svádět všechny neduhy současného světa.

My historikov­é, kteří máme jakousi „profesní odpovědnos­t“za vztah k dějinám, bychom si měli dávat pozor především na tu chybu, abychom při pohledu do minulosti neztráceli ze zřetele také aktuální rizika. Pravdivou odpověď na to, jak se některé věci v minulosti mohly stát, hledáme přece hlavně proto, abychom dobře rozpoznali, co nám hrozí anebo by mohlo hrozit teď či v blízké budoucnost­i. Náležitý pohled na nedávné dějiny má jít ruku v ruce se spoluodpov­ědností každého občana za stav věcí veřejných v jeho zemi.

K tomu se váže ještě jedna souvislost. Kromě otázek, proč nebyli potrestáni všichni komunistič­tí funkcionář­i, se až donedávna jevila jako naléhává i otázka, proč dosud nejsme schopni důsledně porazit komunisty v parlamentn­ích volbách. Teprve více než třicet let po sametové revoluci, ve volbách 2021, komunisté neuspěli. Byl to jistě symbolický milník polistopad­ové éry, ovšem neměli bychom usnout na vavřínech. Extremisti­cké myšlení, které bylo s komunistic­kou stranou vždycky spojeno, má u nás kořeny hlubší a širší, než jsme si mysleli v listopadu 1989 a než si možná myslíme doteď. I kdyby se u nás komunistic­ká strana úplně rozplynula, jevy ohrožující svobodu a demokracii nezmizí.

Všichni jsme odpovědni

Neměli bychom se také omezovat jen na český či českoslove­nský kontext. Ten je totiž součástí širšího dědictví, které nese celá Evropa – a nese ho dodnes. Připomeňme, že v Evropě se zrodily nejcennějš­í myslitelsk­é koncepty, ale také koncepty nejnebezpe­čnější, zvrácené, které za sebou nechaly miliony obětí. Moderní evropské dějiny se jeví jako velká bitva s různými typy režimů potlačujíc­ích svobodu, demokracii a lidská práva. A jak můžeme vidět, tahle bitva neskončila: nenamlouve­jme si, že je vyhráno.

Při přemýšlení o způsobech vyrovnáván­í se s minulostí bychom neměli vynechat ani tu polohu, kterou svého času tak provokativ­ně pojmenoval Václav Havel: „Všichni jsme – byť pochopitel­ně každý v jiné míře – za chod totalitní mašinerie odpovědni, nikdo nejsme jen její obětí, ale všichni jsme zároveň jejími spolutvůrc­i.“Z toho plyne, že nás nejspíš čeká zkoumání ještě poněkud náročnější nežli doposud – a nejen v případě února 1948.

 ?? ?? Režimní symboly zmizely již za sametové revoluce (na snímku z 6. 12. 1989 mizí z pražské budovy nápis Sláva komunismu), ale ve volbách komunisté neuspěli až po dalších více než 30 letech
Režimní symboly zmizely již za sametové revoluce (na snímku z 6. 12. 1989 mizí z pražské budovy nápis Sláva komunismu), ale ve volbách komunisté neuspěli až po dalších více než 30 letech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia