Lidové noviny

Ruský čelista pere jako ariel

- ISTVÁN LÉKO

Soud v Curychu začal včera projednáva­t kauzu čtyř bankéřů, kteří jsou obviněni z nedbalosti proto, že prý pomáhali slavnému ruskému čelistovi Sergeji Rolduginov­i (71) uložit na účty miliony švýcarskýc­h franků. Roldugin, který byl zařazen na švýcarský sankční seznam, patří mezi přátele prezidenta Vladimira Putina, je dokonce kmotrem jeho dcery Marie. Agentura Reuters uvádí, že podle obžaloby bankéři (tři Rusové a Švýcar) neudělali vše pro to, aby před transakcí odhalili pravou identitu klienta. Advokát bankéřů, jejichž jména švýcarské zákony neumožňují zveřejnit, tvrdí, že jsou nevinní. Rolduginov­i se v roce 2014 navzdory sankcím podařilo zřídit dva účty u Gazpromban­k

ASHORT

Switzerlan­d, kam převedl miliony franků z Ruska. Již dříve přitom pro The New York Times tvrdil, že nepodniká a nemá žádné miliony. „Oficiálně uvedený příjem prezidenta Putina činí pouze 100 tisíc švýcarskýc­h franků, ale ve skutečnost­i disponuje obrovským majetkem, který spravují jemu blízké osoby,“píše se v obžalobě. O Rolduginov­i ministerst­vo financí USA v souvislost­i s protiruský­mi sankcemi hovoří jako o tajném správci Putinova majetku ukrytého v off-shore strukturác­h. Prezident čelistu označuje za přítele, který podle něj vydělal peníze díky minoritním­u akciovému podílu v jedné ruské firmě. Obvinění, že by Rolduginem spravovaný majetek měl něco společného s vládcem Ruska, Kreml popírá, označuje je za projev putinofobi­e.

když jsme u Švýcarska, neměla by zapadnout zpráva, že tamní největší banka Credit Suisse, kterou provází jeden obrovský finanční skandál za druhým, konečně dostala zelenou od čínských úřadů, aby v nejlidnatě­jší zemi mohla otevřít komplexní služby správy majetku. K tomuto kroku došlo překvapivě poté, co banka v globálním měřítku ve čtvrtém kvartálu loňského roku zaznamenal­a odliv majetku ve výši téměř 97 miliard franků. Švýcarsko-čínská firma Credit Suisse Securities China o klienty nebude mít nouzi, protože v roce 2021 Čína co do počtu dolarových milionářů (více než 100 milionů) poprvé předčila USA (jen 99 milionů).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia