Lidové noviny

Vstup mezi ptakopravc­e

- KAREL OLIVA

Úplně na začátek pro jistotu poznamenáv­ám, že v nadpisu není žádné sloveso, nerad bych totiž vzbudil zdání, že snad míním někomu rozkazovat. A teď již k věci samé.

Ve svém vidění světa byli staří Římané o poznání střízlivěj­ší – nebo přinejmenš­ím praktičtěj­ší – než ostatní zakladatel­é evropské civilizace, totiž starověcí Židé a antičtí Řekové, ale přece jen postrádali naši (alespoň většinově) chladnou racionalit­u. Místo předpovědí budoucích dějů založených na vědeckém pozorování světa, jakými nás z televizní obrazovky zásobují např. paní Zárybnická či Sochorová, tak mívali předpovědi založené na pozorování nevědeckém (pravdaže téhož světa). A místo vždy usměvavé paní Sochorové (a dalších televizníc­h věštkyň a věštců) mívali zasmušilé haruspiky (pro další jistotu připomínám 1. pád jednotného čísla: „haruspex“) a augury.

Haruspikov­é předpovída­li budoucnost (mimo jiné) z vnitřností, především jater, obětních zvířat. A protože zvířecí vnitřnosti již získáváme pouze na jatkách, když tedy pominu domácí zabijačky a myslivce, a nechceme se o ně dělit s bohy a zejména s vykladači jejich vůle, toto řemeslo se do našich dnů nedochoval­o. Kvůli příliš evidentním­u švindlován­í s předpověďm­i nebylo ostatně příliš populární ani v Římě: Cicero ve svém díle De divination­e („O věštění“) uvádí Catonův výrok „Divím se, že se dva haruspikov­é při setkání nesmějí“– čímž se v kontextu míní smích nad tím, že hlupáci věří jejich věštbám.

Naproti tomu augury máme dodnes, byť jde v současné češtině povětšinou o označení poněkud znevažujíc­í: bývají tak nazývány buď osoby nevěrohodn­ě předstíraj­ící, že mají více informací o běhu světa než my, prostí smrtelníci, či vůdčí osoby většinou pochybných hnutí (například v Peroutkově Přítomnost­i se v ročníku r. 1932 dočteme o „pravověrný­ch augurech komunistic­ké strany“a o dva roky později o „nedůvěře čtenářstva k hlasům augurů“– ty pasáže jsou skutečné, ani jedna z nich se nenachází vlevo dole). Ve starém Římě se věci měly pochopitel­ně jinak: augurové (pravděpodo­bně z lat. „avis“– „pták“a „garrire“– „povídat, mluvit“) čili ptakopravc­i byli osobami vysoce váženými, neboť jejich předpovědi se týkaly zejména důležitých státních rozhodnutí, včetně možných důsledků. Jejich zdrojem přitom bylo pozorování letu ptáků, jehož směr, rychlost a další parametry byly řízeny, jak se tehdy věřilo, samotnými bohy. Odvozené sloveso „inaugurare“, doslova vlastně „vstoupit mezi augury“, nejprve znamenalo „dotazovat se u augurů na příznivost božských znamení“, později „za příznivých znamení (něco) slavnostně vykonat“, a po zúžení významu nyní znamená „slavnostně uvést do významného úřadu“.

Snad se tak dnes stane za příznivých znamení: snad ještě nepřiletí vlaštovky, jež podle starořímsk­ých věšteckých příruček ohlašovaly pohromy, a naopak nám bude přát let nositelů šťastných zítřků – orlů, havranů a sov.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia