Lidové noviny

Útěk ze stavebka se může prodražit

Stát se chystá škrtat podporu oblíbeného spoření. Předčasný výběr peněz klienty připraví až o desetitisí­ce

- IVANA PEČINKOVÁ

Státem zvažované zrušení podpory stavebního spoření u nových smluv a snížení u těch stávajícíc­h na polovinu, tedy na tisíc korun, pravděpodo­bně vyžene klienty ze stavebních spořitelen. Předčasný útěk je však může připravit o nemalé peníze.

„Pokud nastane redukce státního příspěvku, zrušíme všechny čtyři smlouvy a budeme hledat lepší způsob zhodnocení peněz,“říká pro LN matka dvou dětí z Prahy, která si nepřála být jmenována.

Předčasný výběr má ale háček: ukončení smlouvy o stavebním spoření před uplynutím takzvané vázací doby, která činí šest let, může přijít až na desítky tisíc korun. Střadatel musí vrátit státní podporu za celou dobu trvání smlouvy a uhradit spořitelně poplatek za předčasný výběr. Navíc si na peníze bude muset počkat nejméně tři měsíce, což je výpovědní lhůta.

Současná státní podpora obnáší deset procent z naspořené částky, maximálně dva tisíce korun ročně. Lidem, kteří si do stavební spořitelny kvůli získání maximální státní podpory posílají 20 tisíc ročně, se tak celková suma, kterou si odnesou ze spořitelny, může po vrácení státní podpory snížit o jednotky tisíc korun – podle počtu let spoření.

Poplatek za předčasné ukončení smlouvy se u jednotlivý­ch stavebních spořitelen pohybuje od 0,5 do jednoho procenta cílové částky. Ta loni u nově uzavřených smluv dosáhla v průměru 629 tisíc korun, takže u průměrné smlouvy by storno poplatek činil 3145 až 6290 korun. Předloni byl průměr na 809 tisících, což by znamenalo storno poplatek 4045 až 8090 korun.

O osudu státní podpory stavebnímu spoření však ještě vláda nerozhodla. Na koaliční úrovni se zatím nenašla shoda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia