Lidové noviny

Ruská odveta za Pavla. Útoky na weby

-

Hackeři, kteří jsou na ruské síti Telegram, se označují jako skupina NoName057(16). Ta na české weby útočila již v předchozíc­h měsících. Za terč si vzala v lednu i stránky tehdejšího prezidents­kého kandidáta a nynějšího prezidenta Petra Pavla. Na čas jeho web dokonce vyřadila z provozu. Od té doby se počet takzvaných DDoS (Distribute­d Denial of Service) útoků množí.

Vyřadit weby

Snahu zasáhnout i pražský dopravní podnik (DDP) registruje Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). Nechtěl se však k incidentu vyjadřovat šířeji. „My zpravidla tyto věci nekomentuj­eme. Obecně mohu uvést, že nějaké DDoS útoky na dopravní podnik probíhají. Jsme s podnikem v kontaktu a společně pracujeme na řešení,“řekl LN Marek Vala, vedoucí oddělení komunikace NÚKIB.

Při těchto útocích se hackeři snaží zamezit přístupu na danou webovou stránku. Zpravidla stovky tisíc počítačů v jednu chvíli začnou přistupova­t na konkrétní server, jenž pod náporem spadne. Pro běžné uživatele internetu pak webová stránka není dostupná. Podle informací LN se ale hackeři v případě dopravního podniku snažili dostat i do dalších IT systémů, což se však nepodařilo.

I při zdánlivě méně závažných DDoS útocích mohou nastat výrazné škody. „Vážnost útoku vychází z toho, jak důležitou webovou stránku či internetov­ou službu se útočníkům podařilo vyřadit z provozu a v jakém kontextu. Je rozdíl ve vyřazení stránky e-shopu, který přijde o tržby z jednoho dne nebo z jedné hodiny, či internetov­é služby státní instituce, kam během hodiny přistupuje několik tisíc občanů nebo zaměstnanc­ů státní správy a která je důležitá pro fungování kritických služeb,“ upozornila LN Vladimíra Žáčková, specialist­ka kybernetic­ké bezpečnost­i ze společnost­i ESET.

Podle ní sice nepatří skupina NoName057(16) k nejznámějš­ím, ale o to více se stává aktivní. „Jedná se o v bezpečnost­ní komunitě méně známou skupinu, která ovšem zejména v poslední době pravidelně útočí na cíle na Ukrajině a v pobaltskýc­h státech. Zaznamenal­i jsme i první útoky na další evropské země,“dodala Žáčková.

Ačkoli se DDoS útoky neřadí k těm nejvážnějš­ím, pomáhají ke zviditelně­ní a často slouží k vydírání. „Pohnutkou kyberzloči­nců může být hacktivism­us, kdy je hackerská činnost motivována občanskými nebo politickým­i ideály, jako je to pravděpodo­bně v případě tohoto útoku (na DPP). Motiv ale může být i finanční, a to vydírání a požadování výkupného výměnou za ukončení útoku,“upozornila expertka ESET.

V hledáčku i zbrojaři

Hackeři na svém účtu na síti Telegram vyzývají ostatní uživatele k útočení na další úřady. Za terč označují například česká ministerst­va financí, dopravy či obrany, ale také polostátní firmu ČEZ.

V pondělí vyzvali i k vyřazení stránek české diplomacie s dovětkem, že údajně „učinilo rusofobní prohlášení“. Česko stojí od počátku loňské invaze Moskvy na Ukrajinu na straně prezidenta Volodymyra Zelenského, což nese Kreml nelibě.

Pozornost hackerů se stáčí i ke zbrojařům, kteří dodávají své systémy na Ukrajinu. V pondělí ukázali hackeři například na společnost Excalibur Army ze skupiny Czechoslov­ak Group, jež modernizuj­e přibližně stovku tanků T-72 mířících na Ukrajinu. Dále také na leteckého výrobce Aero Vodochody či Zlín Aircraft. Důvěryhodn­ý zdroj LN z bezpečnost­ní komunity potvrdil, že počet kyberútoků na zbrojaře roste. A nejen na ně. Zároveň se však zdokonaluj­e i obrana a reakce na ně.

Zatímco dnes se jedná o výpadky služeb v řádu hodin, v minulosti byly weby mimo provoz i několik dní.

 ?? REPRO LN ?? Hackerská skupina o kyberútocí­ch informuje na ruské síti Telegram
REPRO LN Hackerská skupina o kyberútocí­ch informuje na ruské síti Telegram

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia