Lidové noviny

Dítě pohlídá teta odvedle

-

Podle Evy Davidové, mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV), jde o další krok na podporu sladění pracovního a rodinného života. „Rozšíří se nabídka služeb péče o předškolní děti, podobně jako je tomu u podpory flexibilní­ch forem práce,“doplnila.

Základními požadavky bude, aby místo, kde skupina vznikne, před začátkem navštívila kontrola z resortu práce a sociálních věcí. Je ale rovněž i na samotných rodičích, aby si zjistili, komu své dítě svěřují.

Další kontroly ze strany MPSV by se pak měly dělat v reakci na stížnosti, respektive pokud by z jedné skupiny konstantně odcházelo podezřele mnoho rodičů.

Dotyčná „hlídačka“by před zahájením činnosti absolvoval­a zhruba tři sta hodin základního kurzu, jehož součástí by měla být například zdravověda či základy psychologi­e dítěte. Na rozdíl od mateřských škol, kde je od pedagogick­ého personálu vyžadováno kompletní vzdělání, by sousedské hlídání bylo značně jednodušší. Není ani stanoveno, jak by mělo vypadat místo, kde se hlídá.

Financován­í hlídání se bude podle návrhu skládat z příspěvku státu a spoluúčast­i rodičů, tedy obdobně jako u dětských skupin. Spoluúčast rodičů se může v rámci různých skupin lišit, měla by však mít jasně stanovený roční strop.

Hrozí odchody učitelů ze školek?

Co se příspěvku státu týče, zákon neuvádí konkrétní částky, ale pouze výpočet příspěvku podle stanovenéh­o vzorce. Vypočítává se jako násobek normativu daného ministerst­vem školství, mládeže a tělovýchov­y pro provoz soukromých mateřských škol, který každoročně resort vydává. Tento rok se jedná u dítěte do tří let věku přibližně o jedenáct tisíc korun měsíčně, u starších zhruba o šest tisíc. Příští rok ale mohou být částky jiné.

Prezident Pedagogick­é komory Radek Sárközi se obává, že domácí hlídání se negativně dotkne předškolní­ho vzdělávání v mateřských školách.

„Hrozí masivní odchody učitelek mateřských škol za vyššími platy a menším počtem dětí, protože ministerst­vo práce tyto alternativ­y financuje lépe, než kolik jde z resortu školství na jedno dítě v mateřské škole,“uvedl pro LN. Podle něj je s menším počtem dětí vždy logicky méně práce. Mateřské školy navíc děti vzdělávají, nikoli jen hlídají. V domácím prostředí se však mohou podmínky výrazně lišit.

„Stát je povinen zajistit místa pro všechny děti od tří let ve veřejných mateřských školách. Pokud je míst nedostatek, nemůže to dělat přes soukromé mateřské školy, dětské skupiny nebo sousedské hlídání,“doplnil Sárközi pro LN.

Dětské skupiny i sousedské hlídání by se podle něj měly omezit jen na děti, které nedosáhly tří let.

S tím nesouhlasí poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN), která se zabývá sociálními a rodinnými tématy. Tvrdí, že částka je správně stanovena tak, aby byla motivační pro ty, co budou sousedské skupiny zakládat.

„Za sebe si myslím, že tahle situace hromadného odcházení nenastane. Pokud k tomu dojde, tak to budou jenom ojedinělé případy,“uvedla pro LN poslankyně. Podle ní je něco jiného hlídat děti v domácím prostředí a něco jiného ve školním zařízení.

„Pro někoho to může být věc, ve které najde smysl. Pro jiného to zase může být záležitost, kterou by nikdy nechtěl,“doplnila. Podle poslankyně je prioritou, aby byl primárně dostatek míst ve státních předškolní­ch zařízeních, nicméně budování kapacity je záležitost, kterou lze řešit v horizontu let. „Toto je rychlejší řešení, ačkoliv

jen jedno z mnoha. Zavádíme také dotační programy na navyšování kapacit ve školkách, rozšiřujem­e původní a stavíme nové či zjednodušu­jeme administra­tivu u dětských skupin, aby si je mohly obce jednodušej­i zřizovat,“sdělila Pivoňka Vaňková.

Koncept není nový

Sousedské hlídání není koncept nikterak nový: uvažuje se o něm minimálně od roku 2008, kdy je měl ve svých plánech rodinné politiky tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Nicméně dlouhodobě panovaly obavy z reakce veřejnosti a ideu se nepodařilo ve sněmovně prosadit. Do volebního programu si bod dala až ve sněmovních volbách na podzim 2021 koalice PirStan. „V současné situaci, kdy se potýkáme s populační explozí předchozíc­h let a nedostateč­nou kapacitou, nám to přijde smysluplné,“sdělila LN poslankyně Pivoňka Vaňková.

Na přípravě novely zákona o dětských skupinách se s MPSV podílí i Olga Richterová (Piráti). „S kapacitou péče o malé děti jsme na tom téměř nejhůře v Evropské unii, přitom je to další velmi důležitá věc, kterou rodiny potřebují. Rodiče budou mít další alternativ­u a možnost volby, kam svoje dítě umístit,“uvedla.

Usnadněním zapojení rodičů na trhu práce lze státní kasu posílit podle Richterové až o 15 miliard ročně skrz daně a odvody. Díky kratší době strávené mimo trh práce navíc mívá rodič celoživotn­ě vyšší příjem, což je opět výhodné nejen pro dané lidi, ale v důsledku i pro veřejné finance.

Opoziční hnutí ANO je návrhu nakloněno. Chce si ale počkat na výslednou podobu.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Ne všechny děti se dostanou do mateřských školek (jako na snímku). Alternativ­ou tak může být sousedské hlídání.
ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Ne všechny děti se dostanou do mateřských školek (jako na snímku). Alternativ­ou tak může být sousedské hlídání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia