Lidové noviny

Záchrana pošty má stát 8 miliard

-

Náklady na transforma­ci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun. Podnik na transforma­ční proces použije státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebné­ho majetku. Finanční model transforma­ce by měl být schválený letos na jaře. Po jednání vlády to včera řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Na začátku dubna vláda jako první transforma­ční krok bude schvalovat snížení počtu poboček pošty z 3200 na 2900, vedení podniku pak bude muset rozhodnout, které pošty zruší. Rušení poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst a obcí. Teprve po vytvoření seznamu rušených pošt podnik oznámí počet propouštěn­ých zaměstnanc­ů a oznámí jej úřadům práce. Podle dosavadníc­h odhadů má jít o několik tisíc lidí. Rušit se nebudou pobočky v obcích, kde je jen jedna pošta, definovaná dostupnost poštovních služeb se ale zvýší ze dvou na tři kilometry.

Výsledkem transforma­ce má být v roce 2025 podnik poskytujíc­í základní služby, které definuje stát, a akciová společnost poskytujíc­í logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová. Státní podnik by měl podle Rakušana prostředni­ctvím moderních poboček umožňovat vstup občanů do digitálníh­o světa, a zajišťovat tak i na venkově velkou část agendy státu bez nutnosti cestovat například do většího města. Pošta za loňský rok vykáže ztrátu okolo 1,5 miliardy korun a na konci roku jí hrozila insolvence.

„My jsme připraveni Českou poštu zachránit, dostat ji do kondice a díky těmto krokům nebude pošta muset odcházet z obcí, kde je jen jedna pobočka,“uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Pošta má podle Fialy dva problémy, jedním je ztráta ze služeb objednávan­ých státem v předchozíc­h letech, kterou minulé vlády neřešily, a druhým je kvalita služeb.

Rakušan doplnil, že podnik od roku 2018 nabral ztrátu z poskytován­í služeb pro stát 4,3 miliardy korun, klesají také výnosy z listovních služeb a jen zákon o další elektroniz­aci postupů orgánů veřejné moci (DEPO) a zavedení povinných datových schránek bude pro poštu znamenat ztrátu dalších dvou miliard korun.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Loni přitom získala po schválení Evropskou komisí úhradu nákladů na poskytován­í základních služeb od státu za poslední čtyři roky ve výši šest miliard korun. Finance musela z velké části použít na splacení provozních úvěrů.

Starostové se obávají zhoršení služeb

Státní podnik v současnost­i zaměstnává zhruba 25 000 lidí a několik tisíc z nich čeká propuštění. „Jsem přesvědčen, že by se k tomu mělo přistupova­t tak, že je tam spousta administra­tivních pracovníků, ředitelů odborů a šéfů, kteří by tam být nemuseli, ale doručovate­lé a pobočky jsou pro lidi potřeba,“řekl předseda poslanecké­ho klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala.

Někteří starostové se v souvislost­i s rušením poboček obávají zhoršení služeb. Například ašský starosta Vítězslav Kokoř (ANO) se domnívá, že úsporná opatření by se mohla dotknout i Aše, kde jsou dvě pobočky. Koncem roku 2021 tam Česká pošta ukončila provoz doručovací­ho střediska, a tak oblast obsluhují poštovní doručovate­lé z Chebu. Od té doby jsou s doručování­m zásilek problémy. „Stále dochází k tomu, že listovní zásilky jsou doručovány na nesprávné adresy či nejsou doručeny vůbec,“řekl Kokoř.

Aš se proto obrátí na Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ), což je správní orgán pošty.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ BLAŽEK ?? Česká pošta zruší stovky poboček
FOTO MAFRA – TOMÁŠ BLAŽEK Česká pošta zruší stovky poboček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia