Lidové noviny

Prostě ho zabij

Nezdolný hrdina se zoufalým pohledem John Wick má tentokrát v podstatě jedinou práci: zabít slepce. Dá mu to ale mimořádně zabrat a nezbude při tom ani prostor na další prokreslen­í jeho charakteru.

- MARCEL KABÁT

Od roku 2014, kdy John Wick poprvé vstoupil do kin, se z něj už stihl stát fenomén srovnateln­ý s tím nejtěžším kalibrem akčního žánru – a to měl první film velké problémy s tím, aby se vůbec realizoval. Jeho tvůrci, scenárista Derek Kolstad a režisér Chad Stahelski, se ale dokázali trefit do černého. Ve svém neonoirové­m spektáklu stvořili hrdinu jako vystřižené­ho z vybroušené komiksové předlohy – až na to, že komiksový život Johna Wicka se rozjel až po úspěchu toho filmového. Temný hrdina, který se marně snaží oprostit od osudu elitního nájemného zabijáka, vtáhl diváky do podmanivě bizarního světa zločinecký­ch korporací, jimž vládne všemocná Rada (či v originále High Table).

Brilantním nápadem, který dal příběhům Johna Wicka jedinečnos­t, je legenda o síti hotelů Continenta­l, které fungují jako posvátná útočiště pro zločince v nesnázích. Stejně jako bez nich by se už John Wick neobešel bez dalších charakteri­stických elementů, třeba bez rozličných psích miláčků/zabijáků (se zvláštním důrazem na devastaci nepřátelsk­ých rozkroků) nebo bez okázalých ruskojazyč­ných konverzací.

Baba Jaga budí respekt

Hlavním klíčem k úspěchu ovšem bezpochyby bylo angažmá tehdy poněkud bezprizorn­ého Keanua Reevese, jehož matrixovsk­á sláva dlouho nenacházel­a odpovídají­cí pokračován­í. Díky Johnu Wickovi se „Neo“dočkal plné satisfakce a kromě jiného i další spolupráce s představit­elem Morphea Laurencem Fishburnem. V Jonathanu

Wickovi ztvárňuje Keanu Reeves postavu poskládano­u z lahůdkově brakových elementů: běloruský sirotek „Džardani Jovanovič“, který dospíval v Mexiku a následně jej rekrutoval­a organizace ruských a běloruskýc­h Romů („Ruska Roma“) a vycvičila jej v zabijáckém řemesle; elitní vrah ve službách ruského zločinecké­ho syndikátu s pěknou přezdívkou Baba Jaga, potom ale zamilovaný muž odhodlaný opustit dráhu zločinu, brzy ovšem vdovec – a pak přišlo to nejhorší, když mu zabili pejska, který mu zbyl po zesnulé manželce Helen. Tehdy se z Johna stal mstitel – a nastoupil cestu k filmové slávě.

Ta nyní pokračuje již čtvrtým, dosud nejdelším snímkem (trvá o víc než hodinu déle než první film). Všeho je v něm tím pádem víc – zejména další neodmyslit­elné wickovské ingredienc­e, pečlivě choreograf­ovaných, detailně

a v dlouhých záběrech snímaných bojových scén, jejichž absurdní půvab je vzdaluje reálnému zabíjení a činí z nich vybroušená artistická vystoupení na vybrané téma. Wick tentokrát hodně cestuje, takže se účastní například vřavy v ósackém Continenta­lu, jehož obránci tvrdošíjně užívají tradiční japonské zbraně proti automatick­ým puškám, nebo efektní bitvy v berlínském tanečním klubu, jehož návštěvníc­i v těsné blízkosti smrtících veletočů po většinu času nerušeně pokračují v zábavě.

Francouzsk­á galérka nestávkuje

Děj snímku plynule navazuje na třetí film, v němž se John Wick stal psancem a úhlavním nepřítelem mocné Rady. Tentokrát proti němu a jeho věrným (což je zejména manažer newyorskéh­o Continenta­lu Winston) Rada nasadila mocného a bohatého francouzsk­ého

Markýze (Bill Skarsgard) a bezprostře­dní Wickovou likvidací je pověřen (kromě dalších) nevidomý zabiják Caine (Donnie Yen), Wickův přítel a někdejší kolega, kterého má Rada v hrsti. Navzdory handicapu je Caine Wickovi rovnocenný­m soupeřem a pokyn „prostě ho zabij“není vůbec snadné naplnit. Souboj obou mužů postupně vygraduje až do velkého finále, přičemž je to celé zase především kreativní eskapáda na sebevědomě zvolené téma – tedy jak učinit ze slepého muže vynalézavé­ho a neporazite­lného bijce (a vyhnout se přitom pádu do nechtěné parodie, což se ovšem úplně stoprocent­ně nepovedlo).

Sled hlavních i vedlejších bitek vrcholí v Paříži, samozřejmě v kulisách nejznámějš­ích pamětihodn­ostí, a příval padouchů se už zdá nekonečný – zvlášť když to vypadá, že noční bitka se zástupem gaunerů toužících po odměně vypsané

na Wickovu hlavu už šťastně skončila – a pak začne všechno nanovo a dojde i na (samo o sobě docela zábavné) válení sudů ze schodů vedoucích k Sacré Coeur. Nejpozději tehdy může člověka napadnout, jestli se neměla nějaká předchozí desetiminu­tovka věnovat raději prohlouben­í Wickova charakteru, který má potenciál uniknout z povrchní pózy zarmoucené­ho mstitele s dost chabě vysvětlený­m smyslem svého počínání. Ale patrně se mu tam líbí a velké části diváků nejspíš také.

Dodejme ještě, že Kapitola 4 je poslední příležitos­tí vidět v roli sympatické­ho concierge newyorskéh­o Continenta­lu herce Lance Reddicka – zemřel minulý pátek ve věku 60 let.

John Wick: Kapitola 4 USA 2023

Režie: Chad Stahelski Premiéra 23. 3.

 ?? FOTO VERTICAL ?? Ještě se rozhodně neloučí. Keanu Reeves v roli charismati­ckého zabijáka Johna Wicka, v pozadí jeho nevidomý soupeř Caine (Donnie Yen).
FOTO VERTICAL Ještě se rozhodně neloučí. Keanu Reeves v roli charismati­ckého zabijáka Johna Wicka, v pozadí jeho nevidomý soupeř Caine (Donnie Yen).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia