Lidové noviny

Recept na drahotu

Snížit ceny jídla má i konec levných dovozů

- Marek Hudema

Vysoké ceny potravin trápí kdekoho a něco s tím chce dělat i ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula. Jeho kroky proti vysokým cenám jsou zatím řekněme rozporupln­é a jak to dopadne, to ještě uvidíme. Dosavadní zkušenosti z práce ministerst­va i dalších úřadů ale napovídají, že to bude nejspíš velká nula. I to je dobré, může to dopadnout také hůř.

Ministr a jeho resort zatím postupuje ve dvou směrech. Za prvé podává podněty na antimonopo­lní úřad a naznačuje, že obchodníci se spikli a drží ceny vysoko. Což je možné. Jenže Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže stejně jako ministerst­vo financí či obchodní inspekce většinou v tomto oboru nevyšetří nic a nehne s tím ani ministrem zřízená meziresort­ní komise. Ostatně, jak se říká v britském satirickém seriálu Jistě, pane ministře, když se nemá nic vyšetřit a zjistit, je nejlepší na to založit komisi.

Na druhou stranu je třeba ocenit, že Nekula odmítá dobrovolné dohody obchodníků o zastropová­ní cen potravin, které fungují na Slovensku. Takové dobrovolné zastropová­ní cen se totiž většinou děje na dost vysoké úrovni, takže když světové ceny některých komodit klesají jako nyní, obchodníci na tom vydělají. Většinou taková dobrovolná „nezištná pomoc“zákazníkům jen zakrývá cenový kartel, který spotřebite­le svlékne z kůže.

Dalším bodem boje proti drahým potravinám je ale, jak víme od členů komise a z ministerst­va, zákaz cenového dumpingu, tedy omezení levného zboží ze zahraničí a omezení slev. Jak zákaz levných potravin pomůže ke snížení cen, je záhadou. Pomůže to ale místním zemědělcům. Protože, jak se říká v už zmíněném britském komediální seriálu, každé ministerst­vo je kontrolová­no lidmi, které má kontrolova­t. Konec konců my tu máme ministerst­vo zemědělstv­í, tedy zemědělců a obchodníků s potravinam­i, nikoliv nějaké ministerst­vo spotřebite­lů, kterému by snad šlo o fungující trh či dokonce o snížení cen potravin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia