Lidové noviny

Pavel Rychetský má problém

Rychetský kritizuje suverénní akt sněmovny, jež na základě mandátu od voličů s plnou legitimito­u rozhodla, jak rozhodla

- KAREL SÁL analytik Institutu pro politiku a společnost

Politicky aktivní soudce je pohromou pro demokratic­ký systém, jelikož nabourává důvěru občanů v nezávislos­t soudní moci. Ještě horší případ nastává, pokud si mediální slávy užívá předseda Ústavního soudu, tedy hlava instituce, která má hlídat pravidla politickéh­o procesu a vykládat ducha ústavy jaksi ze své podstaty.

Pavel Rychetský řídí tuto nejdůležit­ější soudní instituci v zemi již bezmála 20 let. Za tu dobu Ústavní soud několikrát nepříjemně zatopil vládní většině, třeba když v roce 2009 rozhodl, že Poslanecká sněmovna si nemůže jen tak z plezíru zkracovat své funkční období ad hoc přijatým ústavním zákonem. Nebo když v únoru 2021, tj. sedm měsíců před volbami, zrušil část volebního zákona do Poslanecké sněmovny a celá politická reprezenta­ce kromě koronaviru musela ještě dohadovat nový postup, podle kterého se budou přepočítáv­at hlasy na mandáty.

Jen tyto dva vybrané rozsudky ukazují, že Ústavní soud je skutečně nezávislá instituce, která se nebojí hájit ústavní principy stylem „padni komu padni“, a to i v případě, že na sebe přitáhne hněv politiků zleva i zprava. O to více zarážející je podivná aktivita předsedy Ústavního soudu, která všechen pracně budovaný kredit může zničit. Problémy Pavla Rychetskéh­o jsou vlastně dva. Zaprvé nešťastná prohlášení do médií a druhý, možná ještě horší, jeho lobbistick­é partyzánsk­é akce.

Naprosto skandální chování

To, že Pavel Rychetský si z titulu své funkce vůbec dovolí během horké fáze prezidents­ké kampaně difamovat některé z kandidátů, je naprosto skandální, a jak správně poznamenal ústavní právník Jan Kudrna, takové chování předsedy Ústavního soudu by v jiných zemích EU bylo naprosto nemyslitel­né a je otázkou, zda by za to Rychetský neměl skončit před kárným senátem.

Kdyby se jednalo o jediné nevhodné mediální vyjádření za 20 let předsedová­ní, mohli bychom nad tím asi mávnout rukou, jenže podobných přešlapů má Pavel Rychetský více. Po zvolení Tomia Okamury místopředs­edou sněmovny v roce 2018 do médií prohlásil: „Považuji za dost vážnou situaci, že do ní byl parlamente­m demokratic­ky v tajné volbě zvolen člověk, jehož veřejně prezentova­né názory jsou skutečně rasistické, xenofobní, neonacisti­cké, a to nemluvím o populismu a demagogii.“Na cynického politickéh­o podnikatel­e s japonskými a hanáckými kořeny můžeme mít názor jakýkoliv, ale v tomto případě Rychetský kritizuje suverénní akt Poslanecké sněmovny, která na základě mandátu od voličů s plnou legitimito­u rozhodla, jak rozhodla. Do výsledků parlamentn­ích voleb a personální­ho obsazení parlamentu předsedovi Ústavního soudu není nic z principu, a pokud si chce zachovat politikou neutralitu, musí si svůj názor, jakkoliv bryskní či zajímavý, nechat pro sebe.

Pasivně agresivní okopávání kotníků by ale ještě šlo nějak omluvit, rozhodně horší je, že se Rychetský zapletl v kauze přidělován­í sportovníc­h dotací, kdy měl lobbovat prostředky pro tenisový klub v Lužánkách, který vede „nepříliš vzdálený synovec“. Tady už končí legrace, jelikož pokud předseda Ústavního soudu pokoutně shání peníze pro své příbuzné a využívá k tomu svého vlivu, pak už to na kárný senát je zcela bez diskuse. A je s podivem, že tyto prohřešky ostatní členové soudu přecházejí jakoby nic.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia