Lidové noviny

Moskva už nemůže sázet na blitzkrieg

Ruská armáda na Ukrajině zabředla do dlouhé války, na kterou nebyla připravena

- PETR MLEJNEK bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace

Po anexi Krymu a Donbasu provedlo vedení Ukrajiny a velení Ozbrojenýc­h sil Ukrajiny (ZSU) řadu opatření k jejich přebudovan­í. Na začátku roku 2022 byly ZSU jednou z největších armád v Evropě, čítající asi 200 tisíc vojáků a důstojníků, téměř 900 tanků, 1176 děl, 1680 MLRS (raketového dělostřele­ctva, většinou zastaralýc­h sovětských gradů) a protitanko­vých zbraní sovětské i ukrajinské výroby.

V počtu tanků byly ukrajinské jednotky asi třikrát slabší než ruské jednotky a v dělostřele­ctvu byli Ukrajinci dvakrát slabší. Ve výzbroji tankových sil byla především zastaralá technika, která mohla obtížně obstát v přímém střetu s modernější­mi nepřátelsk­ými tanky. Největší slabinou Ukrajinců bylo letectvo, které disponoval­o 124 bojovými letadly, což je asi desetkrát méně než ruské letectvo.

Přednosti Ukrajiny nebyly ve výzbroji a výstroji, ale v lidech. Ukrajinské velení se opírá o kvalitní morální, psychologi­ckou a profesioná­lní přípravu vojenského personálu, bojovou soudržnost jednotek, moderní systém velení a řízení a komunikačn­í a informační systémy. Dějiště budoucích vojenských operací bylo pečlivě studováno, především na Donbasu. Hybridní konflikt s proruskými separatist­y z let 2015–2022 umožnil velitelům a vojákům získat zkušenosti z reálných bojových operací.

Důstojnick­ý sbor ozbrojenýc­h sil Ukrajiny byl z velké části morálně, psychologi­cky a intelektuá­lně připraven na velkou válku s Ruskem. Během hybridní války na Donbase se téměř půl milionu Ukrajinců účastnilo bojů a 200 tisíc z nich pravidelně procházelo vojenským výcvikem. Tito vojáci byli koncem roku 2018 zařazeni do operační zálohy I. stupně. Kvalita vojenského personálu, doplněna vhodně decentrali­zovaným C2 a CIS s využitím mobilních technologi­í, zpravodajs­kými informacem­i od spojenců doručovaný­mi v reálném čase, logistikou pružně reagující v kombinaci s dodávkami moderních, vysoce přesných západních

zbraní (i když v nedostateč­ných počtech), umožnila ZSU kompenzova­t ruskou početní převahu ve zbraních a palebné síle. Další vývoj konfliktu je do značné míry závislý na rozsahu a objemu západní pomoci. Čím větší západní pomoc bude, tím se zvyšují vyhlídky Ukrajinců na úspěšné ukončení konfliktu.

Malou krví, mocným úderem

V letech 2008–2020 proběhla reforma ruských ozbrojenýc­h sil. Původní struktura ruské armády (s takzvaným pravidlem tří) byla složena z divizí, které měly deset tisíc vojáků, více než tři sta tanků a bojových vozidel pěchoty. Organizačn­ě se skládaly ze tří pluků, každý pluk pak měl tři prapory. Pozemní síly byly reorganizo­vány z divizí na brigády, z nichž každá měla jedno až dvě praporní úkolové uskupení.

Největší důraz byl však kladen na budování speciálníc­h a výsadkovýc­h jednotek, které dosahují vítězství „malou krví, mocným úderem“na teritoriu nepřítele. Ruský generální štáb plánoval provádění operací především prostředni­ctvím těchto jednotek a nepočítal s větším využitím pozemních sil. Pokud výsadkové a speciální jednotky neuspějí, pak konvenční síly, zatažené do vleklé války, čelí vážným problémům. V případě, kdy se předpoklád­á dosažení válečných cílů za několik týdnů, není potřeba vytvářet masivní mobilizačn­í zálohu, udržovat velkokapac­itní logistický systém a podobně.

Vojenskopo­litické ambice a geopolitic­ké umístění vedlo Ruskou federaci k orientaci svých ozbrojenýc­h sil na vedení války s prudkým masivním nasazením vojsk po krátkou dobu a stejně rychlou deeskalací po dosažení úspěchu. Rusko se v evropské části vždy soustředil­o na jižní Kavkaz, Pobaltí s přístupem do střední a východní Evropy a Ukrajinu. Do těchto regionů

směrovala ruská expanze a v jejím důsledku se zde formovala politická i vojenská opozice.

Na jižním Kavkaze se Rusko připravuje především na válku proti Gruzii. Od hranic s Jižní Osetií je to do Tbilisi hodinu jízdy, takže by se dalo očekávat, že ruské síly dobyjí gruzínské hlavní město přes noc, než by Západ mohl podniknout politické nebo vojenské kroky k zachování suverenity a nezávislos­ti Gruzie.

Další úvahy ruských vojenských plánovačů souvisí s možným konfliktem s NATO. Moskva pravděpodo­bně plánuje ukončit případnou válku s NATO v pobaltském regionu během několika dní. Evropští a američtí analytici, publicisté a armády o tom psali s velkým znepokojen­ím. Například Rand Corporatio­n dospěla k závěru, že NATO nemůže účinně chránit své nejzranite­lnější členy východního křídla: „Dosáhnout okrajů estonského a lotyšského hlavního města Tallinu a Rigy by ruským jednotkám trvalo maximálně 60 hodin.“V důsledku toho by NATO stálo před volbou přiznat porážku, nebo se pokusit o protiofenz­ivu, zatíženou rizikem eskalace a použití jaderných zbraní ze strany Ruska. Proto je posilováno východní křídlo NATO s cílem odstrašit nepřítele.

Na válku s Ukrajinou, jak nyní prakticky víme, v Moskvě vyčlenili několik týdnů. Výsadkové útočné formace měly během pár hodin dobýt klíčová centra státní správy a vojenského velení v Kyjevě. Proto byly do budování bojové síly investován­y obrovské prostředky a sestaveno osm brigád speciálníc­h sil, 45 000 výsadkářů a 35 000 příslušník­ů námořní pěchoty. Měly rozdrtit nepřítele v co nejkratším čase. Pozemní síly, mechanizov­aná pěchota a tankové jednotky, určené k zabírání a držení území, hrály v takových scénářích až následnou roli.

Kdo si bude muset sbalit?

Není náhodou, že v Rusku tvořily pouhých 28 procent personálu všech ozbrojenýc­h sil, zatímco v jiných armádách kontinentá­lních států, jako je Čína a většina evropských zemí, tvoří zhruba polovinu. Koncem léta se ale ukázalo, že je před Ruskem dlouhá válka, na kterou ruská armáda nebyla připravena. Nebyly připraveny žádné rezervy. Elitní výsadkové jednotky byly nuceny přeměnit se v útočnou pěchotu a utrpěly těžké ztráty. Špatně organizova­ný systém velení a řízení a komunikačn­í a informační systémy, zejména absence utajeného spojení, a logistika bez záložního plánu způsobují zmatek. Pro vytvoření nových jednotek a formací z narychlo mobilizova­ných ruských občanů není dostatek velitelské­ho personálu se zkušenostm­i z vojenské služby, o bojových zkušenoste­ch nemluvě. „NATO se musí sbalit a přejít na linie z roku 1997,“prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov měsíc a půl před invazí. Kreml se těšil, že vítězné ruské armády obsadí nejen Kyjev, ale dosáhnou ukrajinsko-polské hranice a požadavek na „demilitari­zaci“bude předložen celé Severoatla­ntické alianci.

Uplynul rok. Ozbrojené síly Ukrajiny vydržely nápor ruské vojenské mašinerie a zastavily ji. NATO stojí tam, kde bylo, a Švédsko se společně s Finskem chystá vstoupit do Aliance, která rozšíří společnou hranici s Ruskem o 1340 kilometrů finsko-ruské linie. Nakonec je možné, že to bude ruská armáda, kdo si „sbalí své věci“a opustí Ukrajinu v hranicích z roku 1991, ač minimálně Krymu se nikdy nebude chtít vzdát.

Elitní výsadkové jednotky byly nuceny přeměnit se v útočnou pěchotu a utrpěly těžké ztráty

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Armáda, která přecenila své síly. Ruský tank zničený loni v dubnu v bojích u vesnice Dmytrivka nedaleko Kyjeva.
FOTO ČTK Armáda, která přecenila své síly. Ruský tank zničený loni v dubnu v bojích u vesnice Dmytrivka nedaleko Kyjeva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia