Lidové noviny

Operátoři zdražují, řekněte si o slevu

V Česku patří dlouhodobě k nejdražším v Evropě .Ato nejen ve vztahu ke kupní síle, ale i nominálně. Ačkoli společnost již tak sužuje vysoká inflace, operátoři ještě zdražili. Zákazníkům tak nezbude než odhodit zábrany a říct si o slevu. Nebo přejít jinam.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Čeští mobilní operátoři nejsou v evropském kontextu levní, a navíc se o zákazníka nepřetahuj­í kdovíjakou nabídkou výhod. A jejich služby v poslední době ještě zdražily. Jako první tak již loni od září učinil operátor O2, zvýšil hlavně cenu za služby pevného internetu a své televize O2 TV. Poplatky se až na výjimky zvedly o 50 korun. Na druhou stranu O2 zatím zachovalo ceny svých mobilních tarifů, což vzhledem ke zdražení u konkurence občas znamená, že jsou rázem některé výhodnější než ostatní.

To nebývalo zvykem. Překvapivo­u výhodu má O2 třeba u nejdostupn­ějšího paušálního tarifu v nabídce, kde za necelých 300 korun zákazníkům nabídne 3 GB dat, 100 minut a 25 SMS do všech sítí. Konkurenti nabízejí své nejnižší tarify za více peněz a je v nich zahrnuto méně dat (i když více volání). Levnější než u konkurence je také prémiový neomezený tarif, u kterého operátor nelimituje množství ani rychlost konzumovan­ých dat.

Tarif nové generace

V říjnu loňského roku představil nové tarify T-Mobile, i tam došlo ke zdražení. Někteří zákazníci tak ihned přemýšleli o tom, že si ponechají svůj stávající levnější tarif, ale T-Mobile jim tento plán překazil. Oznámil totiž, že všechny dosavadní tarify zruší a zákazníky automatick­y převede na některý z tarifů nové generace. V některých případech sice zákazník se zdražením dostane v tarifu zároveň třeba trochu více dat nebo jiné bonusy (třeba internetov­ou televizi T-Mobile TV mini v ceně), nicméně možnost ponechat si stávající (a potřebám zákazníka plně vyhovující) tarif tu jednoduše není. Komu se to nelíbí, může, stejně jako v případě jakéhokoli jiného zdražení nebo při jednostran­né změně podmínek ze strany operátora, odejít bez sankce.

Jenže kam? Vodafone sice zdražování odolával z velké trojky českých mobilních operátorů nejdéle, nakonec ho ale oznámil v závěru letošního ledna s tím, že nový ceník začne platit od 26. února. Neměnily se ceny tarifů pevného internetu ani internetov­é televize Vodafone TV. U mobilních tarifů ovšem plošně zvýšil ceny o devět procent. Dlouhodobě se přitom Vodafonu zásadně nedaří přetahovat zákazníky od svých dvou větších konkurentů a zdražení tomu jistě nepomůže. A to navzdory tomu, že některé jeho tarify zůstávají výhodnější než u soupeřů.

Třeba jeho základní neomezený tarif nazvaný Neomezený Basic je s novou cenou 653 korun měsíčně nejdostupn­ějším tarifem s neomezeným množstvím dat, byť tu platí omezení rychlosti na 2 Mbit/s (pětkrát za měsíc si může uživatel zapnout na den neomezenou rychlost).

Dražší tarif povinně

Klienti všech mobilních operátorů se tak v uplynulých měsících ocitli v situaci, kdy možná i trochu neočekávan­ě dostali fakturu na vyšší částku, než jaká na ni bývala dříve. T-Mobile to dokonce udělal tak, že při převodu zákazníků na novou generaci tarifů jim vždy aktivuje tarif vyšší a dražší, než měli doposud. Například tak operátor pro přechod z tarifu Neomezeně XXL s ceníkovou cenou 975 korun měsíčně nabídl z nové generace tarif Neomezeně 3XL s ceníkovou cenou 1140 korun měsíčně.

Přitom by stejně použitelno­u alternativ­ou mohl být tarif Neomezeně XL za 930 korun měsíčně, tedy tarif dokonce o něco levnější než ten stávající. Pravda, plnou rychlostí tu tarif nabízí „jen“15 GB dat místo 30, pak se přenos zpomalí na 10 Mb/s, ale funkčnost je obdobná. Jenže aby si zákazník v parametrec­h nepohoršil, převede ho T-Mobile prostě na vyšší tarif.

Kdo chce tarif nižší, nemůže si ho sám změnit v internetov­é samoobsluz­e, ale musí volat na infolinku nebo zajít do prodejny operátora.

Uvažujete o změně?

Pokud se vám nové podmínky vašeho operátora nelíbí, máte možnost „naklikat si“nový tarif u konkurence a zažádat o přenos čísla. Nový operátor se o vše postará a podle pravidel, která platí od dubna 2020, je celý proces poměrně rychlý. Zvolený operátor musí do jednoho dne informovat toho původního o odchodu zákazníka a další dva pracovní dny má na vyřízení všech formalit přenosu čísla. Zákazník tak obvykle může služby nového operátora využívat čtvrtý den po zažádání o změnu. Výhodou je také to, že pokud je zákazník u operátora déle než tři měsíce, může k jinému přejít bez sankcí, i když má třeba závazek na dva roky.

Tento rychlejší mechanismu­s přenosu čísla ovšem znamená, že ten stávající nemá šanci klienta přesvědčit, aby zůstal – třeba nabídkou zajímavé slevy. Než se tedy ke změně operátora definitivn­ě rozhodnete, přece jen zkuste u toho stávajícíh­o vyjednat slevu. Nepodařilo se vám vyjednat kýženou změnu a přecházíte jinam? Platí, že i u nového poskytovat­ele mobilních služeb je dobré si o nějakou slevu říci. Někdy ji zajistí různé akční nabídky, jindy opět stačí zavolat na infolinku. Levnější mobilní služby vlastně může zařídit i to, že si u nového operátora vyberete tarif, který lépe vyhovuje vašim konkrétním potřebám. Parametry tarifů napříč operátory se totiž málokdy zcela shodují, spíš každý vyplňuje nějakou skulinu, která se vám může třeba trefit do potřeb. Využít můžete i různé internetov­é srovnávače cen. Jejich praktiky jsou sice někdy trochu otravné, ale když budete ostražití a nenecháte si vnutit služby, které nepotřebuj­ete, skutečně ušetříte.

Operátoři jsou v současnost­i k poskytován­í slev celkem svolní, obecně totiž platí, že o zákazníky neradi přicházejí. Skutečně tak v tomto ohledu platí známé lidové rčení „Líná huba, holé neštěstí“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia