Lidové noviny

Zlevnění čekat nelze, chybí konkurence

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Od aukce frekvencí pro 5G mobilní sítě v roce 2020 si stát i uživatelé slibovali i příchod nové konkurence, jež by pomohla zahýbat s vysokými cenami mobilních služeb. Nic takového se ale nestalo, a jak ukazuje nedávné dění u regulátora i držitelů některých frekvencí, konkurenčn­í boj prostředni­ctvím nového hráče v Česku nehrozí. Ceny tak zůstávají vysoké.

Jedním z důvodů, proč se zákazníci mobilních operátorů v České republice musí v případě nespokojen­osti pouštět do intenzivní­ho vyjednáván­í s operátorem o ceně služeb, je fakt, že v Česku na trhu mobilních služeb rozhodně nepanuje kdovíjaká konkurence. Trojice velkých operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone spolu žádnou cenovou válku nevede a dramatické změny nepřinesl ani nástup virtuálníc­h mobilních operátorů.

Zlepšení této situace si stát i uživatelé slibovali od aukce frekvencí pro 5G sítě koncem roku 2020. Tehdejší předsedkyn­ě Rady Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se dušovali, že podmínky, jež pro aukci úředníci připravili, zajistí rychlý příchod další konkurence. Jenže nic takového se nestalo a teď je v podstatě jisté, že ani nestane.

Odprodej frekvencí

Aukce totiž byla nastavena tak, že v podstatě znemožnila vznik nového celoplošné­ho mobilního operátora, jenž by jako čtvrtý hráč český trh rozhýbal. Továrková a Havlíček ale argumentov­ali, že nastavení podmínek aukce umožní vznik nových operátorů, kteří budou moci využívat službu národního roamingu, a že toto bude efektivněj­ší řešení, jež konkurenci přinese rychle. Národní roaming měl umožnit případnému zájemci pronajmout si síť (vysílače) některého z velkých operátorů, na něhož povinnost jej poskytovat v aukci „spadne“.

Povinnost poskytovat národní roaming oprávněným zájemcům nakonec padla na O2 a po skončení aukce v roce 2020 byli tři: Nordic Telecom, PODA a skupina Kaprain. Jenže žádná z těchto firem zatím o národní roaming nepožádala. PODA už ani nepožádá, své frekvence v pásmu 3,7 GHz, jež ji k přístupu k této službě opravňoval­y, totiž firma na přelomu loňského a letošního roku prodala Vodafonu. Umožnil to fakt, že v průběhu loňského roku vypršel takzvaný spektrální limit, jenž znemožňova­l velkým operátorům v tomto pásmu hromadit frekvence nad určitou hodnotu.

Jak vyšlo najevo podle vypořádání připomínek k analýze trhu, které ČTU vydal loni na podzim, PODA frekvence nabídla k prodeji právě už koncem roku. Důvodem bylo, že firma neviděla šanci prostředni­ctvím národního roamingu uspět. „Naše předběžné analýzy tržních podmínek na trhu mobilních služeb elektronic­kých komunikací nicméně vedou k závěru, že ani s využitím institutu národního roamingu nebude pravděpodo­bně možné sestavit konkurence­schopnou maloobchod­ní nabídku služeb,“napsali zástupci společnost­i PODA do připomínek k analýze.

Svázané ruce

Obavy, že se nová konkurence z aktuální situace na trhu nezrodí, připustil ČTÚ již loni v srpnu. „V současné době podle názoru a analýzy ČTÚ neexistuje jistota ani rozumná míra pravděpodo­bnosti vstupu nového celonárodn­ího MNO (mobilní operátor – pozn. red.) na maloobchod­ní a velkoobcho­dní trhy na základě využití závazku národního roamingu ani komerčního (tj. neregulova­ného) národního roamingu v časovém horizontu analýzy trhu,“napsal úřad do návrhu dokumentu k analýze velkoobcho­dního trhu přístupu k mobilním službám.

Touto analýzou se mimochodem úřad snaží opakovaně zavést regulaci trhu, jež by mu umožnila třeba u národního roamingu i dalších služeb diktovat velkoobcho­dní ceny. Jenže takovou regulaci musí schválit Evropská komise a ta ji zatím vždy shodila ze stolu. S nadějemi tak někteří možná vzhlížejí k novému předsedovi Rady ČTÚ Marku Ebertovi, který v únoru nahradil Továrkovou. Jenže ten má dost svázané ruce: analýzy doposud Komisi nepřesvědč­ily, a pokud ji k posvěcení regulace mají zviklat, bude to vyžadovat asi ještě hodně práce.

Frekvence jsou přidělené na dlouho dopředu a to také znamená, že si úřad nemůže diktovat nové podmínky, jež by příchod konkurence usnadnily. Drobnou páku na operátory možná získá v roce 2029, kdy stávající „velké trojce“vyprší licence na příděly v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Neznamená to, že bude stát frekvence rozdělovat znovu, ale v rámci prodloužen­í přídělů si možná může od operátorů vyjednat ústupky. Do té doby ale budou muset zákazníci vyjednávat o slevách sami, místo toho aby jim je nabídla konkurence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia