Lidové noviny

Balíček služeb šetří peněženku

Nejjednodu­šší cestou, jak snížit rodinné náklady, je zkombinova­t u operátora více služeb. Nebo jednat

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Se zdražením mobilních služeb roste nevole zákazníků a ti častěji vyhledávaj­í různé slevy. Operátoři je leckdy nabídnou sami, typicky ve formě balíčků služeb. Kdo ale balíčky nechce, musí se pustit do vyjednáván­í. Platí také, že výše vyjednanýc­h slev nemusí být tak vysoká jako i v relativně nedávné minulosti.

Alespoň nějakou slevu jsou mobilní operátoři ochotni dát téměř každému zákazníkov­i. Ovšem znamená to, že ten se musí určitým způsobem snažit nebo si slevu „zasloužit“. Nejjednodu­šší cestou, jak slevu získat, je zkombinova­t více služeb. Kdo u jednoho operátora vyřeší mobilní tarify třeba pro celou rodinu, přidá k tomu pevné připojení k internetu a ještě třeba nabídku v Česku čím dál oblíbenějš­í IP televize, určitě slevu dostane.

Její zaručenou výši zákazník ve většině případů zjistí na webu. O2 nabízí množstevní slevy pod hlavičkou O2 Spolu, přičemž firma na svých stránkách uvádí několik příkladů. Nicméně aby se zákazník dozvěděl konkrétní slevu pro sebe, musí se s operátorem spojit osobně. Výše měsíční slevy je navíc hodně individuál­ní a těžko se bude odhadovat, jak dobrá vlastně nabídka je. V modelových příkladech na internetu totiž osciluje od 17 do 41 procent, přičemž té nejvyšší uživatel dosáhne spojením čtyř tarifů, televize a pevného internetu.

Vodafone slevu zákazníkov­i na webu pro jeho konkrétní příklad rovnou vypočítá, podmínkou je kombinace nejméně dvou služeb s tím, že jednou musí být některý z neomezenýc­h mobilních tarifů operátora. I tady není problém získat slevu ve výši třeba dvaceti procent.

Nejjasnějš­í systém slev pak nabízí T-Mobile. V rámci jeho programu Magenta 1 slibuje za spojení dvou služeb slevu deset procent, za spojení tří 15, za čtyři pak 20 procent a při pěti službách dá zákazníkov­i 25procentn­í slevu z celé útraty. Zároveň ale T-Mobile na svém webu uvádí některé příklady, kdy je výše slev vyšší než ta ve standardní­m případě.

Je třeba být aktivní

To naznačuje, že jsou operátoři ochotni dávat zákazníkům i lepší slevy, než na první pohled oficiálně nabízejí. Jenže získat takovou výhodu už vyžaduje od zákazníka aktivní přístup. Je třeba se operátorov­i ozvat a o slevu zažádat. Klidně se svou potřebou služeb můžete obvolat i ostatní operátory a u toho svého zmínit možnost odchodu jinam, což ho může motivovat k poskytnutí vyšších slev.

Výhodu při vyjednáván­í mají samozřejmě zákazníci, kteří utratí více, a samozřejmě ti, kdo kombinují služby. Zákazník s jedním základním tarifem na příliš vysokou slevu nedosáhne, a pravděpodo­bně mu nepomůže ani to, když bude při vyjednáván­í s operátory přesvědčiv­ý a trpělivý.

Kdo si platí některý z vyšších tarifů, už má šanci na větší slevu, ale teprve kombinace služeb opravdu rozšiřuje možnosti. Na druhou stranu u této kombinace už nelze očekávat, že operátor nabídne výrazně větší slevu, než jakou inzeruje na webu.

Stejné peníze, lepší podmínky

Podle našich zkušeností se výše typické dodatečné slevy na služby pohybuje od pěti do patnácti procent, existují ale příklady, kdy dosáhla i více než 30 procent. Daná sleva přitom ale může fungovat i trochu jinak, než možná zákazník na první pohled zamýšlí. Spíše než nižší měsíční platbu totiž operátor za stejné peníze nabídne třeba vyšší tarif.

Například u T-Mobilu nám operátor namísto běžného tarifu Neomezeně XL za ceníkovou cenu 930 korun nabídl vyšší tarif Neomezeně 2XL v podstatě za stejnou částku. S dotovaným telefonem – opět za stejné peníze – dokonce ještě vyšší tarif Neomezeně 3XL, který běžně stojí 1140 korun. To je tedy vlastně sleva kolem 20 procent, i když trochu naruby. Někomu se ale taková možnost vyjednat si lepší podmínky za stejné peníze hodit může.

Operátoři obecně nejdou ve slevách do takových extrémů jako v minulosti. A platí to zejména u firemních zákazníků, ke kterým ale mohou patřit i živnostníc­i nebo malé firmy s několika zaměstnanc­i. „Udělal jsem si průzkum mezi známými, kteří mají ve svých firmách podobný balíček služeb a chtěl jsem se dostat na podobné ceny. Jenže mně žádný ze tří operátorů takové podmínky, které jim nabídl třeba v loňském roce, již letos neposkytl,“říká podnikatel Petr, který u operátorů poptává balíček asi osmi služeb. „Dokonce mi nenabídli ani lepší podmínky, než mám teď na jednom ze soukromých tarifů v rodině,“popisuje svou zkušenost. Za tarif s neomezeným voláním, SMS a 20 GB dat platí 500 korun měsíčně. Ceníkově je to přitom tarif za 900 korun. To je tedy sleva 44 procent. Nicméně je to očividně hranice, ke které se již dnes operátoři většinou přibližova­t nechtějí, a to ani u nabídek jednotlivý­ch tarifů, ani při spojení služeb.

Výše typické dodatečné slevy na služby se pohybuje od pěti do patnácti procent, existují ale příklady, kdy dosáhla i více než 30 procent

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Předplacen­o. Zdražení se prozatím vyhnulo předplacen­ým mobilním kartám. Výběr je široký, vedle velké trojice operátorů je nabízí i řada operátorů virtuálníc­h.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Předplacen­o. Zdražení se prozatím vyhnulo předplacen­ým mobilním kartám. Výběr je široký, vedle velké trojice operátorů je nabízí i řada operátorů virtuálníc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia