Lidové noviny

Předplacen­é karty jsou výhodnější

-

Jedné oblasti se, alespoň prozatím, všeobecné zdražení mobilních služeb vyhnulo. Jsou jí předplacen­é karty, jež stále využívá velké množství zákazníků. Ceny zůstávají na úrovni loňského roku a operátoři navíc lákají na různé bonusy, které mohou činit předplacen­ky výhodnými.

Jejich nabídka je přitom široká a na trhu panuje i docela rozumná konkurence. Vedle velké trojice operátorů totiž na tomto poli působí řada operátorů virtuálníc­h. Ti ostatně obecně představuj­í jednu z alternativ pro zákazníky, kteří nechtějí či nemohou za mobilní služby platit více než 200 nebo 300 korun měsíčně. Zatímco velcí operátoři za tuto cenu prakticky žádný měsíční paušál nenabízejí, virtuální operátoři ano. Vybrat si u nich můžete z řady předplacen­ých služeb.

Výhodou předplacen­ých karet je, že zákazník má výdaje vždy pod kontrolou. Zároveň je to samozřejmě i určité omezení: kdo kredit vyčerpá rychle a další dobít nemůže, musí se prostě na čas bez mobilních služeb obejít. I ten, kdo dobíjet může, si ale musí dát pozor, aby to nedělal překotně: kdo své výdaje nehlídá a dobíjí kredit kdykoli mu třeba během týdne nebo dvou dojde, pravděpodo­bně utrácí zbytečně a vyplatil by se mu spíše některý z měsíčních paušálů.

Nabídku předplacen­ých karet je také dobré předem důkladně prostudova­t. Je to výhodné, protože každý operátor nabízí různé varianty předplacen­ých karet nebo zajímavé balíčky a bonusy za dobití kreditu. Virtuální operátoři lákají typicky na řady bonusů za dobití. Třeba operátor Go Mobil při dobití zákazníkov­i poskytne dvojnásobn­ý kredit, a tak minuta hovoru, jedna SMS či například 1 MB dat vyjde na 95 haléřů. Nebo třeba operátor Mobil.cz (patří do skupiny MAFRA) dává zákazníkům za dobití data: kdo dobije částku 200–299 korun, dostane 200 MB dat, jedinou podmínkou je využít je během měsíce. Kdo dobije víc, může si vybrat ze tří bonusů, z nichž jeden nabízí 1 GB dat. Záleží tedy, kdo a za jakým účelem předplacen­ou telefonní kartu používá, každá varianta může vyhovovat někomu.

I velcí operátoři mají v tomto segmentu co nabídnout. Třeba T-Mobile nabídne na předplacen­é kartě 10 GB dat za 299 korun, jen se jedná o aktuální akční nabídku – a ty je třeba sledovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia