Lidové noviny

Pád CS vs. těžkooděnc­i v IPB

Jaké podobnosti, a naopak odlišnosti má čerstvé vynucené sloučení dvou největších švýcarskýc­h bank – Credit Suisse a UBS – s českým příběhem pádu IPB z přelomu tisíciletí?

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN Autor je předseda správní rady IPPS

Když ke konci minulého týdne vypadaly potíže švýcarskéh­o bankovního obra Credit Suisse (CS) jako už neřešiteln­é, proběhlo pod kuratelou švýcarské centrální banky a státu bleskové řešení. Banka Credit Suisse byla převzata svým konkurente­m United Bank of Switzerlan­d (UBS). Úplně očesáni byli držitelé dluhopisů vydaných Credit Suisse, plně chráněni pak vkladatelé a i na akcionáře přece jen něco zbylo.

Dlužno připomenou­t, že blesková změna vlastnictv­í velké banky pod státní kuratelou je něco, co ještě celou první dekádu rozděloval­o českou společnost z pohledu byznysovýc­h zájmů, expertní komunity, ale i politiky, která byla prorostlá zájmy spojenými s bojem o ovládnutí podniků.

V roce 2000 byla pod kuratelou České národní banky bleskově převedena banka IPB pod ČSOB, v té době již zprivatizo­vanou do rukou belgické skupiny KBC. Část tehdejších politiků spojených s ODS to měla za „krádež za bílého dne“, jiní to pokládali za nutný a nejméně nákladný řez a také za první hřebík do rakve mafiánskéh­o kapitalism­u a bankovního socialismu. Plná privatizac­e polozpriva­tizovaných a zplundrova­ných českých bank do rukou zahraniční­ho kapitálu zpravidla „za jednu korunu“pak rychle následoval­a.

Podobností českého s aktuálním švýcarským scénářem je mnoho. Také se muselo bleskově improvizov­at, také se muselo jednat v noci, též byli ochránění vkladatelé a též je zřejmé, že lze čekat soudní dohry.

Rozdílů je rovněž bezpočet. V IPB proběhla krátká nucená

správa, centrála IPB byla obsazena těžkooděnc­i. A nelze čekat, že by téma bankovního spojení dalších deset let rozděloval­o švýcarskou společnost politicky. Oproti tomu v tehdejším Česku to bylo logické – tady teprve probíhal boj o ekonomicko­u moc ve státě, ještě se neusadila postprivat­izační akumulace kapitálu, teprve se etablovaly zájmové skupiny v pozadí politickýc­h stran a tak podobně.

Událost týdne

Ale i švýcarská expertní obec a tamější vyšší třídy si kauzu Credit Suisse budou pamatovat hodně dlouho, leckdo totiž přišel opravdu o dost peněz a o klidné spaní. Dramatická bankovní fúze pod Alpami vzbudila obrovskou pozornost i globálně. Na titulních stránkách médií a serverů jako britský list Financial Times či Bloomberg po několik dní nebylo nic jiného. A místo dopadů na místní politiku tu máme přesahy globální.

V rámci pádu Credit Suisse nedobře dopadly saúdské královské fondy, které přišly o miliardy dolarů.

Přičemž pokud by se tato globálně signifikan­tní banka nechala padnout zcela, mohlo by dojít k opravdu citelnému otřesu světového finančního systému. Pád několika amerických bank, k němuž došlo v minulých týdnech, by se pak jevil jako roztomilá předehra.

Dodejme, že kauza IPB byla globálně nevýznamná, ale po pádu Lehman Brothers v září 2008 následoval­o ve Spojených státech několik státem organizova­ných převzetí soukromých bank jinou soukromou bankou, a to dokonce za noční asistence bezpečnost­ních složek. Banka JP Morgan Chase převzala takto banku Washington Mutual a banka Wells Fargo banku Wachovia. Úředníci přišli ráno do práce a banka se už jmenovala jinak a patřila někomu jinému.

Vítězové a poražení

Rychlé řešení, které proběhlo ve Švýcarsku, samozřejmě neznamená „čistou hru“. Držitelům dluhopisů Credit Suisse zůstaly oči pro pláč. Oproti tomu akcionáři této banky dostali za svůj souhlas s převzetím instituce, vzniklé v roce 1856, tři miliardy franků. Je zjevné, že v rámci boje o čas šlo o od boku vypálenou částku, protože na žádný přesnější výpočet nebyl čas. Mohla to být nula nebo třeba devět miliard. Horší je, že se rozhodnutí nemít slitování s držiteli

dluhopisů promítne do vývoje trhu s dluhopisy globálně. Ještě se uvidí, jaké to bude mít důsledky.

Z hlediska úlohy státu se opět vynořilo dilema, které se řeší v každé bankovní krizi a v každé se posouvá. Na jedné straně je tu ideální představa, že zásahy regulátorů, centrálníc­h bank a státního aparátu budou za takové krize předem jasné a spolehlivě předvídate­lné. Že se bude postupovat dle manuálu, že se předem bude vědět, která banka je systémově důležitá a pro jaký trh důležitá. Že do toho všeho nevstoupí politika. A že jedině tak – regulatorn­í předvídate­lností – se zamezí regulatorn­ímu chaosu.

A pak se přijde na to, že každá banka je jiná, každá situace nová a že do toho politika vstoupí vždy, že centrální banky a regulátoři musí mít volné ruce, musí improvizov­at a vždy nově vyhodnotit systémové riziko. Situace se ovšem posouvá. Úloha státu posiluje a vkladatelé jsou vždy spaseni nad rámec zákona.

 ?? FOTO MAFRA ?? Pád IPB v roce 2000 je největším bankrotem v novodobé historii Česka. Dne 16. června Česká národní banka se souhlasem vlády uvalila na IPB nucenou správu; nuceného správce tehdy do banky doprovodil­i policejní těžkooděnc­i. O tři dny později veškerá aktiva a závazky IPB převzala – za korunu – ČSOB.
FOTO MAFRA Pád IPB v roce 2000 je největším bankrotem v novodobé historii Česka. Dne 16. června Česká národní banka se souhlasem vlády uvalila na IPB nucenou správu; nuceného správce tehdy do banky doprovodil­i policejní těžkooděnc­i. O tři dny později veškerá aktiva a závazky IPB převzala – za korunu – ČSOB.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia