Lidové noviny

Dejte výjimku i pro biopaliva, dupla si Itálie

-

Itálie varovala Evropskou komisi, že plán na ukončení prodeje nových aut se spalovacím­i motory do roku 2035 podpoří jen pod podmínkou, že se budou dál smět prodávat auta na biopaliva. Informoval­a o tom agentura Reuters. Evropská unie se snaží odblokovat řešení svého záměru na snížení emisí CO2 z automobilů, na poslední chvíli se totiž proti plánu postavilo Německo. Současný plán se nelíbí ani některým dalším zemím včetně Česka.

Itálie a Německo už společně Komisi požádaly, aby povolila prodej nových automobilů se spalovacím motorem po roce 2035, pokud budou jezdit výhradně na uhlíkově neutrální syntetická paliva, někdy označovaná jako e-paliva. To by mohlo podpořit výrobce automobilů a dílů se spalovacím motorem. Mezi členské země Evropské unie, jež pro auta na syntetická paliva prosazují výjimku ze zákazu prodeje nových osobních vozidel se spalovacím­i motory po roce 2035, patří i Polsko a Česko. To přitom zákaz loni samo dojednalo, a to za českého předsednic­tví EU.

Itálie v dopise Komisi z tohoto týdne nově uvedla, že výjimka se musí vztahovat i na biopaliva, tedy paliva získaná z biomasy, jako jsou rostliny.

„Itálie by nepřijala příliš omezený výklad Komise ohledně ‚neutrálníc­h paliv‘ z hlediska oxidu uhličitého, který zahrnuje pouze e-paliva a nikoliv biopaliva,“uvedli tři italští ministři v dopise, který má podle agentury Reuters datum 21. března. Mluvčí italského ministerst­va dopravy řekl, že Řím na dopis odpověď zatím nedostal.

Brusel teď vyjednává s Německem, aby se pokusil spor vyřešit. Někteří úředníci doufají, že se dohodnou ještě před dnes startující­m summitem lídrů členských zemí Evropské unie. Na návrh Komise, že po roce 2035 bude možné prodávat nová osobní auta se spalovacím­i motory i v případě, že budou využívat uhlíkově neutrální paliva, v úterý poukázala agentura Reuters. Podle ní se v něm biopaliva za uhlíkově neutrální paliva nepovažují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia