Lidové noviny

„Vše zlevňuje, tak ať jídlo taky“

-

Stát zintenzivň­uje kontroly ve všech částech dodavatels­kého řetězce při výrobě a prodeji potravin. Když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to projevit i ve zlevnění potravin. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj mají kontroly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.

Příslušné státní úřady se podle premiéra zaměří na aktivní kontroly a budou postupovat v zájmu občanů. „Cílem je, aby žádný subjekt dodavatels­kého řetězce nemohl situaci zneužívat a aby se ceny potravin začaly vracet na normální úroveň,“řekl Fiala. Poté se podle něj vrátí na normální úroveň i počet kontrol.

„Máme Českou obchodní inspekci, potravinář­skou inspekci i další dozorové orgány. Ty první dvě mají postupovat koordinova­ně a maximálně využívat platné legislativ­y, abychom napravili nepravosti,“řekl ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Nekula vytvořil meziresort­ní skupinu, která se zabývá vysokými cenami potravin. Tento týden se skupina sešla poprvé. Jsou v ní zástupci ministerst­ev zemědělstv­í, průmyslu a financí a Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Ministr a hezká marže

Nekula míní, že podstatou problému jsou neférové praktiky obchodníků. Už dříve opakovaně uvedl, že zdražení potravin naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Proti tomu se několikrát ostře ohradil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který vidí zdroj zdražování v nedostateč­né konkurenci v potravinář­ském průmyslu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) vyjádřil přesvědčen­í, že si firmy ve všech částech dodavatels­kého řetězce přidaly k cenám „hezkou marži“. S hodnocením stavu je podle něj třeba počkat na výsledek kontrol.

Zemědělský svaz ČR odmítl, že by růst cen jídla způsoboval­i zemědělci. Včera svaz zveřejnil data z interního průzkumu, z nějž plyne, že zemědělský­m podnikům loni stoupl zisk o 142 procent na 22 miliard korun. Výsledek dle svazu ovlivnil růst výkupních cen komodit. Za letošek čeká dramatický propad, protože se do výsledku promítne loňský růst nákladů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia