Lidové noviny

Všem jsme zavřeli pusy

Sparťanský útočník Tomáš Čvančara je před duelem s Polskem jedním z nováčků fotbalové reprezenta­ce

- JIŘÍ ČIHÁK

Jakmile promluví, nepůsobí jako vyjukaný nováček. Přímý pohled, zřetelné myšlenky, sebedůvěra, odhodlání, síla. Sparťanský útočník Tomáš Čvančara je před pátečním startem evropské fotbalové kvalifikac­e v seniorské reprezenta­ci poprvé. „Respektuju všechny kluky, ale nejsem z nikoho vyklepaný,“řekl.

Sám se stal na jaře jedním z tahounů rozjeté Sparty, která během půldruhého měsíce v lize umazala náskok Slavie s Plzní. Už i bookmakeři z ní udělali nejvážnějš­ího kandidáta na titul.

A právě Čvančara a jeho spolupráce s parťákem Janem Kuchtou na tom mají klíčový podíl. „Nevidím důvod, proč bychom na to nemohli navázat i v reprezenta­čním dresu,“nezdráhá se mladík, jenž stále spadá ke kategorii do 21 let. „Ale reprezenta­ční áčko je vrchol. Pokud bude moje výkonnost dostatečná, chci tady zůstat,“říká bez ohledu na letní malé Euro v Gruzii, jež pomohl vykopat.

LN Pomůžete na Euro i seniorské reprezenta­ci?

Jsem připravený, i když je to tady samozřejmě trochu odlišné od mládežnick­ých výběrů. Hráči ze zahraniční­ch soutěží, velká konkurence. Ale i já už mám něco za sebou.

LN V lize hrajete v životní formě.

To bych neřekl. Góly jsem vždycky střílel, až na výpadek v Opavě, kde jsem hostoval a nedařilo se. Neměl jsem jít tak mladý do týmu, který se zachraňuje. Zato teď ve Spartě nám to klape.

Sedmkrát v řadě jste vyhráli, vy jste na jaře vstřelil už sedm gólů.

LN

Vezeme se na vlně, každý z nás vnímá roli, kterou na hřišti dostal, a je s ní ztotožněný.

I přesto, že vám trenéři ušili trochu jinou úlohu, než na kterou jste byl zvyklý? V ofenzivní trojici útočíte z pravé strany.

LN

A je to pro mě možná výhodnější, můžu využít své rychlosti, mám větší volnost a nemusím se prát se stopery a být odříznutý od ostatních. I kvůli mé výšce mě pořád tlačili, abych ve vápně čekal na centry a hlavičkova­l, na což jsem byl alergickej. S Kuchtičem i Lukášem Haraslínem si ve třech vyhovíme.

LN Takže Kuchta je teď středním útočníkem číslo jedna?

Ne, oběma trenér našel místo v sestavě a my spolu nesoupeřím­e. Jiná situace by byla, kdybychom

hráli jen na jednoho útočníka, ale nic takového necítím.

Spekuloval­o se přitom, že zrovna vám dvěma to na hřišti ani mimo něj klapat nebude.

LN

Lidi nás soudili, aniž by věděli, jak jsme schopní fungovat. V tréninkové­m centru si zahrajeme na playstatio­nu, nemáme problém společně trávit volný čas. Jsem rád, že jsme všem zavřeli pusy.

Taky jste si vymysleli společnou sázku: za asistenci na gól tomu druhému platíte. Přenesete si ji i do reprezenta­ce?

LN

A víte, že nevím? Mně přijde, že snad Honza přestal moje peníze chtít. Už mi nepřihrává...

Usmíváte se, je cítit, že jste si z klubu přivezl pohodu.

LN

Protože se nám daří a všechno funguje. Hodně k tomu přispívá i trenér Priske, který se nám věnuje také individuál­ně, probírá s námi i techniku zakončení. Celkově přinesl mentalitu, která v Česku není úplně běžná. Myslím, že je to poznat na jeho vystupován­í.

LN Co jste mu vlastně řekl, když za vámi poprvé přišel a řekl: Tomáši, chci, abys začal hrát zprava?

Nic zvláštního. I já přece viděl, že nám to s Kuchtičem ve dvou na hrotu nefunguje. Nešlo to celému týmu a bylo nutné něco změnit. Trenér nám dal důvěru, dal najevo, že nás oba chce udržet v základu, a teď se to vrací.

LN Zároveň vás nejen trenér musí krotit kvůli disciplíně. Sbíráte dost karet, už jste viděli s Kuchtou červenou, nezřídka se na hřišti pustíte do potyček.

Uvědomuju si, že emocí je někdy až příliš. Vím, že mi to škodí, ale jsem už takový. Nechám se strhnout, a jakmile se na hřišti něco semele, jsem tam mezi prvními a bráním sebe nebo spoluhráče.

LN Mimochodem, řešíte v reprezenta­ci i situaci v lize? Je vás tu šest sparťanů a šest slávistů.

Neřešíme, jsme tady kvůli jinému cíli. Aby reprezenta­ce vyhrávala. Všechno ostatní jde stranou.

Proti Polsku to můžete potvrdit. Jak se těšíte na konfrontac­i s Robertem Lewandowsk­ým, se superstar z Barcelony?

LN

Těším, jasně. Je to prvotřídní fotbalista a jsem rád, že ho uvidím nejen na Instagramu, ale taky na hřišti. Mým vzorem byl Ronaldo, ale i Lewandowsk­i má zakončení na „tuty“. To bych od něj možná rád okopíroval...

LN A co dres? Budete si ho s ním chtít vyměnit?

Kdyby chtěl on... (úsměv) Já za ním určitě nepoběžím.

 ?? FOTO ČTK ?? Sraz. Tomáš Čvančara na tréninku české fotbalové reprezenta­ce.
FOTO ČTK Sraz. Tomáš Čvančara na tréninku české fotbalové reprezenta­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia