Lidové noviny

Nevěřící Greta dr. h. c. teologie

- ISTVÁN LÉKO

Letošní devátý červen si dvacetilet­á Greta Thunbergov­á určitě napíše do svého deníčku. Dostane totiž důležité ocenění. Mladá švédská klimatická aktivistka od chvíle, co se ve svých 15 letech vydala na cestu záchrany Země, dostala už řadu významných cen od různých věhlasných a progresivn­ích institucí. Nobelovu cenu za mír, na niž ji v březnu 2019 nominovali tři členové norského parlamentu, ještě nedostala, ale tzv. Alternativ­ní Nobelovu cenu už ano.

V pondělí se Greta dozvěděla radostnou zprávu, že Helsinská univerzita, která je nejstarší a největší v zemi, jí udělí čestný doktorát. Na tom by nebylo nic vzrušující­ho, protože aktivistka takový titul obdržela již před čtyřmi lety v Belgii od University of Mons. Pokrokové vedení finské univerzity ale rozhodlo, že aktivistku ocení za její nehynoucí zásluhy v oboru teologie, což je nauka o Bohu. Teologická fakulta Helsinské univerzity kromě Grety udělí čestný doktorát osmi lidem, pěti profesorům, jednomu biskupovi a Marii Immonenové ze Světové luterské federace.

První duben se sice blíží, ale není to vtip. Když jsem si tuto zprávu přečetl, nejdříve jsem si myslel, že aktivistka bude oceněna za počiny na poli teleologie, což by dokonce dávalo smysl. Tento obor se totiž zabývá zkoumáním účelnosti či zaměřenost­i k nějakému cíli a je třeba uznat, že v této vědecké disciplíně Greta za poslední léta dosáhla skutečně úctyhodnýc­h výsledků. Od mládí jde urputně za svým cílem, což ji šlechtí, mnoho mladých lidí by si z jejího přístupu mohlo vzít příklad. Také mne napadlo, že Greta je asi panteistka, tudíž věří, že Bůh je všudypříto­mný, že ho najdeme v kamenech, ve vodě, ve vzduchu, v kytičkách, ve stromech, ve zvířatech a podobně. Jenže aktivistka na dotaz švédské televize TV4 loni v listopadu, zda věří v transcende­ntální sílu, jednoznačn­ě prohlásila, že je ateistka. „Ne, v Boha nevěřím. Věřím ve vědecký konsenzus o změně klimatu,“řekla. Přesto dostane čestný doktorát z teologie a Helsinská univerzita nezdůvodni­la proč. Že by pokrokoví ideologové, kteří Gretu uctívají jako světici, chtěli, aby na teologický­ch fakultách studentům vykládali, že Bůh neexistuje?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia