Lidové noviny

Konec módní srandy?

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

To jsou tedy změny! Po výměně kreativníc­h ředitelů u značky Gucci došlo na škatulata v dalším italském domě – tentokrát ve vtip-nikdy-neztrácejí­cí značce Moschino. Návrhář Jeremy Scott stál u jejího kormidla dlouhých deset let. A za tu dobu ji vybavil pověstí domu, kterému nejde ani tak o módu jako spíše o pořádnou srandu.

Původem americký oděvní designér se totiž stejně jako zakladatel značky nebál ironie a popové symboliky. Za to ho milovaly filmové a hudební hvězdy i hollywoods­ká smetánka. Jeho modely s nadšením nosily zpěvačky Miley Cyrus či Katy Perry. Druhá zmíněná například v roce 2019 vynesla legendární model a` la lustr – samozřejmě plně svítící. A za pár hodin se převlékla do další dechberouc­í róby – ve tvaru hamburgeru s flitrovými semínky.

ČEKSTAJL

Co je vlastně Moschino? Módní značka, kterou v roce 1983 založil Franco Moschino, syn rodiny vlastnící slévárnu na železo. Řízení podniku ale dědice nezajímalo. Raději se věnoval kresbě nebo tvořil módní ilustrace. A protože vlastních nápadů na oděvní kreace měl až příliš, založil vlastní značku.

Jeho módní karikatury si rychle získaly pozornost veřejnosti. Zatímco tvořil i běžně nositelné obleky a šaty, nikdy je neopomněl doplnit o bláznivé klobouky ve tvaru stíhačky nebo obří žárovky.

Violoncell­o i svěrací kazajka

Franco se nebál dělat si srandu z nevkusně opulentníc­h osmdesátek, a na své oblečení tiskl prostořeké nášivky a slogany. Jeho teatrální přehlídky předváděly saka zdobená zlatými příbory, šaty ve tvaru violoncell­a či bílou košili s rukávy dlouhými tak, že připomínal­a svěrací kazajku. Na zádech jí tehdy nechyběl nápis: „Pouze pro oběti módy.“Když návrhář Moschino ve svých 44 letech podlehl AIDS, v jeho odkazu pokračoval­a designérka Rossella Jardini.

Až se v roce 2013 zjevil Jeremy Scott – kluk z farmy v Missouri, který se od čtrnácti let učil francouzsk­y. A tak bylo jasné, že více než na rodinné polnosti ho to táhne za módní kariérou.

V posledním ročníku Pratt School of Design in New York už byl stážistou v domě Moschino, až roku 1997 představil vlastní módní značku. Pod ní také později vytvořil například kultovní

tenisky Adidas se zlatými křídly.

Scottův originální smysl pro módní hříčku oslovil vedení Moschina a pasovali jej do role nejvyšší. A dobře udělali. Jeho

vtípky na adresu konzumní společnost­i zvýšily tržby a zákazníci se nemohli nabažit Jeremyho kolekcí inspirovan­ých panenkou Barbie či fast foodem McDonald’s.

Těžko tak hledat odpověď na otázku, proč se sedmačtyři­cetiletý návrhář rozhodl Moschino opustit. Změnila se snad nálada trhu a místo módního divadélka dávají lidé v nejistých časech přednost klasice a nadčasovos­ti? Nebo je po deseti letech jednoduše čas na změnu? Inu, uvidíme, kde svůj smysl pro humor uplatní Jeremy Scott příště.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES (3×) ?? Po deseti letech opouští dům Moschino kreativní ředitel Jeremy Scott (na snímku vpravo dole). K odkazům tohoto designéra bude navždy patřit přehlídka pro podzim 2014, v níž si vystřelil ze značky Chanel a fast foodu McDonald’s, stejně tak i lustr pro Katy Perry, který zpěvačka vynesla před čtyřmi lety na červený koberec Met Gala.
FOTO GETTY IMAGES (3×) Po deseti letech opouští dům Moschino kreativní ředitel Jeremy Scott (na snímku vpravo dole). K odkazům tohoto designéra bude navždy patřit přehlídka pro podzim 2014, v níž si vystřelil ze značky Chanel a fast foodu McDonald’s, stejně tak i lustr pro Katy Perry, který zpěvačka vynesla před čtyřmi lety na červený koberec Met Gala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia