Lidové noviny

Salamander končí. Má potíže

Světoznámá značka bot v Česku zatahuje oponu. Neslavnému konci předcházel­y podezřelé transakce.

- LUKÁŠ KARBULKA

Konec jedné éry. Dceřiná společnost německého výrobce luxusních bot Salamander ukončila po více než třicetilet­ém působení na trhu v Česku a na Slovensku svůj prodej.

„Hlavní německá společnost Salamander, kterou vlastní ARA Holding, se před více než rokem dostala do finančních potíží a letos 8. března nám bylo oznámeno, že koncem května bude ukončen prodej dceřiné společnost­i Salamander Austria,“potvrdila LN někdejší vedoucí prodeje firmy Salamander v Česku a na Slovensku Patricia Schmitt Lisá.

Právě rakouská společnost také vlastnila Salamander ČR. „Současně nám bylo oznámeno, že rakouskou společnost spolu s těmi dalšími, včetně české odnože, odkoupil rakouský podnikatel Rainer Schrems společně s americkou společnost­í GA Europe, která odkoupila veškeré zboží a vybavení,“doplnila pro LN Kateřina Syslová, jež měla v české firmě na starosti účetnictví. Zaměstnanc­i byli podle ní novými majiteli ujištěni, že dojde k likvidaci firmy podle plánu a že dostanou za vše řádně zaplaceno.

K tomu ale téměř v polovině případů nedošlo. „Poslední výplatu všech osmnáct zaměstnanc­ů v Česku dostalo za měsíc květen, kdy skončilo deset prodavačů nebo vedoucích prodejen. Zbylých osm zaměstnanc­ů, kteří pracovali na centrále až do konce června, mělo dostat poslední výplatu včetně odstupného v polovině července,“popsala Patricia Schmitt Lisá s tím, že nový majitel Schrems to zdůvodnil tím, že prý na platy ani odstupné nezbyly finance.

Dluhy za několik milionů

S tím ale zaměstnanc­i nesouhlasí. „Za dva měsíce činnosti firmy v ní byl obrat nejen z prodeje asi 27 milionů. Tuto sumu ale majitelé odvedli na účet společnost­i GA Europe, která měla na starosti prodej bot a veškerého vybavení obchodů a kanceláří,“řekla Kateřina Syslová. Ta se s podezřením na tunelování firmy obrátila na finanční úřady a také kontaktova­la Schremsova právníka. Ten jí v krátkosti oznámil, že to byl omyl, že podnikatel nechtěl vyplatit dokonce ani prodavače, kteří skončili v květnu, tedy o měsíc dříve než zaměstnanc­i centrály.

Vedle nezaplacen­í výplat a odstupného neuhradili majitelé ani poslední květnový nájem sedmi kamenných prodejen v Česku a čtyř na Slovensku. Pro představu – pronájem jedné z nich, v obchodním centru Arkády Pankrác v Praze, vycházel na 337,9 tisíce korun. Dále majitelé dluží desetitisí­ce korun dodavatelů­m. Celkem tak po ukončení činnosti dlužili zhruba deset milionů korun.

„Poté se po majitelích slehla zem a přestali s námi komunikova­t. Firma stále není v insolvenci a zaměstnanc­i, kteří nedostali mzdy, plánovali, že firmu nahlásí do insolvenčn­ího řízení. To jsme ale nakonec udělat nemuseli,“uvedla bývalá vedoucí prodeje. Zbylých osm zaměstnanc­ů totiž po stížnostec­h vyplatil začátkem tohoto týdne bývalý majitel – německá společnost Salamander. Zaměstnanc­i se na měsíc ocitli bez příjmu a v červenci jim nemohl pomoci ani úřad práce, jelikož jim ještě stále trval pracovní poměr. O příspěvek v nezaměstna­nosti si tam mohli zažádat až v srpnu.

Pokud by zaměstnanc­i nedostali své mzdy a odstupné, proces by byl velmi složitý. V první řadě by museli firmu poslat do insolvenčn­ího řízení, do kterého by se ale měl v ideálním případě majitel s firmou přihlásit sám. Podat takovou žádost mohou pracovníci nejdříve až 30 dní poté, kdy jim zaměstnava­tel nezaplatil odstupné.

„Pokud bude zahájeno insolvenčn­í řízení, mohl by zaměstnane­c dosáhnout částečného uspokojení i prostředni­ctvím úřadu práce,“vysvětlil LN advokát Václav Vlk z advokátní kanceláře Rödl a Partner. Jinak však zaměstnanc­i nezbývá než své pohledávky domáhat žalobou na zaplacení proti bývalému zaměstnava­teli u soudu. To by ale znamenalo uhrazení dalších záloh za advokáty. Do insolvenčn­ího řízení mohou firmu poslat i věřitelé, kteří prokážou, že jim firma dluží. Za zahájení řízení by ale museli zaplatit 50 tisíc korun.

Složité vymáhání

Navíc firma byla těsně před ukončením činnosti napsána na syna tehdejšího majitele – Ferdinanda Possannera-Schremse. Ten podle zjištění zaměstnanc­ů v Rakousku, kde žije, ale nic nevlastní. „To znamená, že z toho člověka nikdo nic nedostane,“líčí Lisá, která nechápe, jak je něco takového vůbec možné. Úřady se podle ní případem dokonce ani nechtějí moc zabývat. „To samé se teď děje i v Maďarsku. A proto jsme uvědomili finanční úřad, aby to řešili v rámci Evropské unie a začalo se konečně něco dít,“dodává.

Firma je tak podle bývalých zaměstnanc­ů stále v likvidaci. Některým dodavatelů­m a věřitelům ale už došla trpělivost a majitele prý žalují. Mezi nimi je například britská logistická společnost General Logistics Systems (GLS). Problém v jakémkoli řízení bude v tom, že dlužník na první pohled nemá dluhy čím zaplatit. Majitel to totiž v posledních měsících udělal tak, že se zbavil veškerého majetku a nyní nemá co zpeněžit, aby dluh umořil.

„Podle mě je to organizova­ná skupina. Pan Schrems je takový bílý kůň a problemati­cká je firma GA Europe. Ti využívají toho, že vše trvá tři měsíce, a pak rychle pryč,“myslí si Kateřina Syslová. Společnost navíc podle ní není vidět, protože vystavila maximálně tři faktury, které zaplatila, a následně v tichosti zmizela i s veškerými tržbami za poslední měsíce prodeje.

Advokát Václav Vlk v této souvislost­i radí všem, jež potká podobná situace s nevyplacen­ím mzdy. „V tomto případě doporučuji uvažovat o co nejdřívějš­ím ukončení pracovního poměru. Jestliže zaměstnava­tel nevyplatil mzdu či její část do 15 dnů po splatnosti, může zaměstnane­c pracovní poměr skončit okamžitě, tedy bez výpovědní doby,“říká Vlk. Chybějící mzdu je možné nárokovat u soudu. Stání však může trvat několik měsíců a může být nákladné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia