Lidové noviny

Pavlův favorit: soudce, byznysmen, guru

Adept na ústavního soudce Simon drží podíl ve stavební firmě. Byl u zrodu dalších dvou společnost­í

- MARTIN SHABU DOMINIK STEIN

Soudci mají kvůli svému povolání řadu omezení. Zákon jim například zapovídá vykonávat výdělečnou činnost s několika málo výjimkami.

Podle některých senátorů podnikání Pavla Simona, soudce Nejvyššího soudu a kandidáta prezidenta Petra Pavla na Ústavní soud, je na hraně soudcovské etiky. Jak zjistily LN z obchodního rejstříku, Simon má od roku 2011 podíl ve stavební firmě Spojmont Plzeň. Ještě donedávna byl aktivní v orgánech dalších dvou soukromých společnost­í.

Do letošního května vlastnil podíl ve firmách Bodhidharm­a online a Umění energie. Ty se věnují kurzům cvičení čchi-kung, jenž slibuje zlepšení fyzického i duševního zdraví. Druhým podílníkem a jednatelem byla a je jeho žena. Na řadě videí a materiálec­h vystupuje a propaguje metodu sám soudce Simon. Například za sadu 18 podzimních lekcí si firma od zájemců účtuje 3780 korun.

„Soudce podnikat nemůže, může spravovat svůj majetek. To znamená typicky, když vlastníte byt, tak jste členem nějakého družstva vlastníků.

Jsou soudci, kteří mají i třeba větší zemědělské usedlosti, které zdědili. Zároveň soudce může přednášet, vyučovat a psát odborné články. Samozřejmě se může věnovat sportu nebo kultuře. A tečka,“vypočítává Libor Vávra, prezident Soudcovské unie. Angažmá soudce Simona bez znalosti dalších detailů ale komentovat nechtěl.

Podle senátorky Hany Marvanové (za Spolu) to je ale problém. „Myslím si, že to je podezření na kárné provinění a že to porušuje zákon o soudech a soudcích. Budu se na to ptát ministra spravedlno­sti,“upozornila. Nelíbí se to ani senátoru Pavlu Fischerovi. „Zprávy o podnikatel­ských aktivitách pana soudce Simona ve mně vyvolávají pochybnost­i,“napsal.

Simon se brání, že jde o zákonem povolený rodinný byznys. „Společník není podnikatel­em ve smyslu letité judikatury Nejvyššího soudu, a tak i vlastnictv­í obchodního podílu je třeba považovat za správu vlastního majetku,“uvedl k tomu Simon. Zastal se ho i jeho šéf a předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia