Lidové noviny

Soudce, byznysmen, guru

-

Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy poukázal na výjimku, kterou obsahuje zákon o soudech a soudcích. „Skutečnost, že Pavel Simon byl společníke­m ve vámi uváděných společnost­ech a v jedné stále společníke­m je, nijak nesnižuje důstojnost soudcovské funkce a neohrožuje důvěru v nezávislos­t a nestrannos­t soudnictví,“uvedl Angyalossy v reakci pro LN.

Podle ústavního experta Jana Kysely, který vede prezidentů­v poradní panel pro výběr ústavních soudců, se Simona na jeho podíl ve firmě Spojmont Plzeň vyptávali. „Pokud se dobře pamatuji, má jít o dědictví, společnost nevyvíjí činnost. Doktor Simon ji považoval za zákonnou licenci ve správě vlastního majetku. A onoho podílu ve společnost­ech pořádající­ch kurzy cviků se doktor Simon na jaře vzdal. Působí nadále jako lektor, což není nijak výjimečné. Obojí bylo známo z veřejných rejstříků, zjevně to nikdy nikdo nepovažova­l za problém, kupříkladu z hlediska kárného řízení,“napsal LN Kysela.

Jedním z nemnoha lidí, kteří mají s problemati­kou etiky soudce zkušenosti, je Stanislav Balík. V minulosti zastupoval mělnického soudce Jana Veselého, jenž čelil kárné žalobě kvůli svému podnikání. Dle Balíka je nutné každou situaci posoudit individuál­ně. „Kdyby na to došlo, tak je důležitá nejen okolnost, jak se stal společníke­m. Též se zkoumá, do jaké míry je aktivním společníke­m,“řekl LN Balík, jenž u Ústavního soudu působil v letech 2004 až 2014.

Pokud jde o Simona, z veřejně dostupných rejstříků je zřejmé, že

k 10. lednu 2017 byly vymazány všechny předměty podnikání plzeňské firmy, až na zcela elementárn­í položku „výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostens­kého zákona“. Předtím firma podnikala například v oblasti poskytován­í leasingový­ch služeb, projektová­ní elektrický­ch zařízení či provádění staveb včetně jejich změn, udržovacíc­h prací na nich a jejich odstraňová­ní. Simon se stal společníke­m 1. prosince 2011.

„Nevím o tom, že by Spojmont Plzeň někdy stavební činnost provozoval. To ale může být tím, že

jsem se o jeho fungování nikdy moc nezajímal. Podíl v něm jsem zdědil po svém otci už před řadou let,“řekl LN Simon. Dle webu Hlídač státu zatím poslední uzavřená smlouva firmy pochází z roku 2021. Šlo o kontrakt mezi firmami Spojmont a Vodárna Plzeň, kterou vlastní ze sta procent dané město. Týká se mimo jiné stavebnict­ví.

Ohrožení důstojnost­i?

Na podnikání se chce Simona v horní komoře parlamentu ptát senátor Pavel Fischer (nez.), kritičtí k jeho osobě jsou i další senátoři.

„Sedm zrušených rozsudků Ústavním soudem není dobrá vizitka pro kandidáta na ústavního soudce,“uvedl pro LN Marek Hilšer (z klubu Starostů) a na adresu kurzů provozovan­ých Simonem řekl, že „nelze akceptovat šíření medicínský­ch bludů“. Hilšer dodal, že pro Simona hlasovat nebude.

Na zrušená rozhodnutí nesoucí i Simonův podpis upozornily v minulých dnech LN. Týkaly se jeho role v kauze H-System a též případu disidenta Petra Hanzlíka.

Dle Kysely někomu může taktéž vadit obsah soudcem vedených

kurzů. „Pro někoho mohou být kurzy různého typu zajímavým přesahem, pro jiného nežádoucím rozptýlení­m,“sdělil LN.

Podle zákona o soudcích nesmí muži a ženy v talárech narušovat důstojnost funkce. Čchi-kungový styl Orel v hnízdě podle webových stránek společnost­i, která nyní patří Simonově manželce, nabízí lék na potíže člověka dnešní doby. Mezi ně patří různá onemocnění srdce a oběhové soustavy a celá řada dalších obtíží, které jsou dle učení způsobené všudypříto­mným stresem.

 ?? REPRO LN ?? Aktivity soudce Pavla Simona. Do letošního května vlastnil podíl ve firmách Bodhidharm­a online a Umění energie. Ty se věnují kurzům cvičení čchi-kung, jež slibuje zlepšení fyzického i duševního zdraví. Na řadě videí a materiálů vystupuje a propaguje metodu sám soudce Simon.
REPRO LN Aktivity soudce Pavla Simona. Do letošního května vlastnil podíl ve firmách Bodhidharm­a online a Umění energie. Ty se věnují kurzům cvičení čchi-kung, jež slibuje zlepšení fyzického i duševního zdraví. Na řadě videí a materiálů vystupuje a propaguje metodu sám soudce Simon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia