Lidové noviny

Čapí hnízdo: soud rozťal odvolání

-

Vrchní soud v Praze rozhodl o odvolání státního zástupce v kauze Čapí hnízdo, v níž byl letos v lednu nepravomoc­ně osvobozen expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Výsledek nesdělí, dokud rozhodnutí nedoručí státnímu zástupci a obhájcům. Dle mluvčí soudu Kateřiny Kolářové písemné vyhotovení usnesení nelze očekávat dříve než za měsíc. Z procesního postupu nicméně vyplývá, že odvolací senát zřejmě osvobozují­cí rozsudek zrušil a případ vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání.

O odvolání rozhodoval senát soudců Evy Brázdilové, Stanislava

Králíka a Roberta Pacovského. „V neveřejném zasedání odvolací senát rozhodl usnesením, jež bude nyní písemně vyhotoveno a následně rozesláno procesním stranám prostředni­ctvím soudu prvního stupně – Městského soudu v Praze. Vzhledem ke složitosti věci, jejíž spis čítá přes 36 tisíc stran, nelze písemné vyhotovení rozhodnutí čekat dříve než za měsíc,“uvedla Kolářová.

Co žádal žalobce

„Jelikož rozhodnutí ve věci dosud nebylo vyhotoveno, natož doručeno, a procesní strany se s ním tedy neměly možnost seznámit, nebude Vrchní soud v Praze výsledek jednání komentovat. Této zásady zdejší soud dbá ve všech věcech nehledě na jejich mediální sledovanos­t,“řekla mluvčí.

Vrchní soud v Praze nařídil v případu neveřejné zasedání, tedy jednání bez přítomnost­i státního zástupce či obhájců. V neveřejném zasedání dle trestního řádu nelze odvolání pro nedůvodnos­t zamítnout a rozsudek prvostupňo­vého soudu potvrdit. Soud ale může nepravomoc­ný verdikt zrušit a případ vrátit zpět městskému soudu. Právě to v odvolání požadoval státní zástupce Jaroslav Šaroch.

„Jak vyplývá i z tiskové zprávy Vrchního soudu v Praze, nejsem ještě s obsahem rozhodnutí seznámen. Z povahy věci jej proto ani nemohu komentovat,“uvedl Babišův obhájce Michael Bartončík.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnost­i Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Dle vyšetřovat­elů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimi­lionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Podle nepravomoc­ného rozhodnutí Městského soudu v Praze se ale v řízení neprokázal­o, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Agrofert z Babišových svěřenskýc­h fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce Jana Šotta vzájemně nekonkurov­aly na stejném relevantní­m trhu. Šaroch v odvolání závěry soudu rozporoval.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat sněmovna. Pražský městský soud případ projednáva­l od loňského září, nepravomoc­ný osvobozují­cí rozsudek vynesl letos v lednu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia