Lidové noviny

Za home office 4,60 Kč. Nepovinně

-

„Důvodem změny má být argument, že dotyčný nemusí nikam jezdit a má časové úspory,“uvedl pro LN odborník na pracovní právo Petr Hůrka.

Výše paušální částky vychází z údajů Českého statistick­ého úřadu o spotřebě domácností. Resort práce ji bude vyhlašovat pro každý rok. „Jako výchozí byla použita výše dotčeného údaje za červen 2023, již Český statistick­ý úřad v souladu se zákonným zmocněním následně v průběhu měsíců srpna a září na základě zjištěných údajů indexoval,“je uvedeno v důvodové zprávě vyhlášky.

Paušál se může měnit i během roku. „Pokud by se příslušná data Českého statistick­ého úřadu vychýlila o 20 procent, ministerst­vo by přijalo vyhlášku, ve které by na tento výkyv zareagoval­o a paušál zvýšilo, případně i snížilo, pokud by došlo ke snížení hladiny cen,“vysvětlil mluvčí resortu práce Jakub Augusta.

Svízel s opotřebení­m

Pro firmy znamenají nový zákoník práce i vyhláška spoustu nejasností a málo času na přípravu – začít platit mají od 1. října. Pro LN to uvedla členka představen­stva Asociace středních a malých podniků Gabriela Hrbáčková. „Až teď ministerst­vo říká, jaká by ta náhrada měla být. Podle novely se zaměstnava­tel může se zaměstnanc­em dohodnout, že žádné náhrady platit nebude. Z výkladů poskytnutý­ch právními kancelářem­i ale vyplývá, že se dohoda může vztahovat na energie, ale například na opotřebení židle – pokud mu nedáte vlastní – ne,“popsala.

Dvojí náklad pro firmy

Velké nadnárodní společnost­i podle ní paušál využijí, zatímco malé a střední firmy se spíše budou snažit se zaměstnanc­i dohodnout, že jim náhradu platit nebudou. „Menší podniky řeší každou korunu. Toto by pro ně znamenalo dvojí náklad. Musejí dál platit veškeré náklady spojené s kancelářem­i a nově jim vzniká náklad na to, že zaměstnane­c je doma,“dodala Hrbáčková. Mezi zaměstnava­telem a zaměstnanc­i tak podle ní mohou vznikat třenice.

Návrh vyhlášky podle důvodové zprávy nebude mít přímý dopad na státní rozpočet. Státní zaměstnava­telé budou muset paušální částky pokrýt přímo ze svého rozpočtu.

Původní návrh počítal s tím, že zaměstnava­tel bude muset zaměstnanc­i při práci z domu vzniklé náklady hradit. Při meziresort­ním připomínko­vém řízení ale novela doznala změn, což vítá Hospodářsk­á komora. „Oceňujeme zejména změny u práce z domova, že nebude zaměstnava­telům uložena jako povinnost, ale nakonec jako možnost dohodnout se se zaměstnanc­em na úhradě nákladů za práci na dálku,“uvedla pro ČTK ředitelka odboru legislativ­y, práva a analýz komory Lenka Janáková.

Ohrožení existence?

Na práci z domova by se ale podle novely musela firma se zaměstnanc­em domluvit písemně. Hospodářsk­á komora to považuje za zbytečnou administra­tivní zátěž, která může firmy odradit od toho, aby home office zaměstnanc­ům umožnily.

„Je otázkou, zda home office kvůli chystané regulaci nezanikne. To by se stalo v případě, kdy na zaměstnava­tele nebo zaměstnanc­e budou uvaleny nové povinnosti spojené s nadměrnou administra­tivní zátěží,“uvedl před časem mluvčí komory Miroslav Diro.

Žádosti o práci z domova nemusí firmy vždy vyhovět. Podle znění nového zákoníku ale budou muset home office schválit těhotným ženám, lidem starajícím se o dítě do 15 let nebo těm, kteří pečují o nemocného člena rodiny. Podmínkou je, že tomu nesmí bránit provozní důvody či povaha práce.

Podle březnového výzkumu Hospodářsk­é komory, kterého se účastnilo 445 firem z různých odvětví, patří práce z domova mezi běžně poskytovan­é benefity. Viceprezid­ent Hospodářsk­é komory Tomáš Prouza uvedl, že home office v případě, že to charakter práce umožňuje, nabízí 93 procent zaměstnava­telů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia