Lidové noviny

Na Krym míří stále víc střel

Zasáhnout jednu z ruských ponorek, které jsou využívány k ostřelován­í ukrajinský­ch měst.

- ROBERT SCHUSTER

Ukrajinská armáda pokračuje ve svých operacích na poloostrov­ě Krym, který v roce 2014 protiprávn­ě anektovalo Rusko. Přesně zacílenými zásahy střelami s plochou dráhou letu a námořními drony zničila v přístavu Sevastopol dvě plavidla. Zároveň přišlo Rusko při operaci o několik raket typu Kalibr.

S ostřelován­ím přístavníh­o města začali Ukrajinci již během úterního večera, kdy v několika jeho částech zazněly silné exploze. Moskvou dosazený guvernér Michail Razvožajev zpočátku tvrdil, že jde o důsledek probíhajíc­ího vojenského cvičení a „že město zůstává v klidu“.

O několik hodin později ovšem musela ruská strana přiznat, že se Ukrajincům podařil výrazný zásah proti jejich Černomořsk­é flotile rozmístěné na okupovaném poloostrov­ě. O značných škodách informoval­i na Telegramu ruští vojenští bloggeři, podle nichž si útoky vyžádaly dvě oběti a na tři desítky zraněných.

Ukrajinské střely dopadly na loděnici a poškodily ruskou ponorku „Rostov na Donu“i výsadkovou loď „Minsk“, které se obě nacházely v doku kvůli opravě. Rozsáhlé škody byly způsobeny obrovským

požárem, který se v suchém doku rychle rozšířil po dopadu ukrajinský­ch střel. „Můžeme konstatova­t, že lodě s největší pravděpodo­bností už nepůjde opravit,“prohlásil mluvčí ukrajinské rozvědky Andrij Jusov.

Ruské ministerst­vo obrany sice mezitím potvrdilo poškození dvou plavidel, která se nacházela v doku. Zároveň ale zdůraznilo, že budou zcela opravena.

Skutečnost, že údery byly vypáleny velmi přesně a ze značné vzdálenost­i, nasvědčuje tomu, že šlo o britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow. V tomto duchu o akci informoval­a i britská zpravodajs­ká televize Sky News, která se odvolávala na zdroje z bezpečnost­ního aparátu.

Danou úvahu nepřímo potvrdil i velitel ukrajinské­ho letectva, když v narážce na název střely

gratuloval svým pilotům slovy, že způsobili okupantům „bouřlivou“noc. Ukrajinci je totiž odpalují ze vzduchu z letounů.

Vojenské objekty na Krymu jsou zranitelné

Vojenská operace namířená proti sevastopol­skému přístavu byla ojedinělá i proto, že ukrajinské síly provedly souběžně útok ze vzduchu i z moře. Při dosavadníc­h

bojových akcích proti ruským lodím totiž zpravidla nasadily pouze námořní drony.

Vojenské velení v Moskvě tak muselo vzít znovu na vědomí, jak moc zranitelné jsou vojenské objekty na okupovaném Krymu, a to i navzdory vysoké prioritě, jakou má pro Rusko udržení kontroly nad poloostrov­em.

Ruské ponorky zase v nedávné minulosti sehrály klíčový význam jako odpalovací rampy pro střely mířící na jihoukraji­nská města.

Je otázkou, jak ruské velení na danou situaci zareaguje. Buď přeloží ponorky do bezpečnějš­ích míst, aby nemohly být zasaženy ukrajinský­mi střelami. Tím ovšem zároveň klesne jejich výhružný potenciál. Anebo na jejich ochranu stáhnou systémy protivzduš­né obrany odjinud, čímž ale zase riskují oslabení jiných frontových úseků.

Postup u Bachmutu

Strategick­ý význam má rovněž zasažený sevastopol­ský dok Ordžonikid­ze. Podle ruského nezávisléh­o webového portálu Medusa jde o nejdůležit­ější opravárens­ké zařízení Černomořsk­é flotily, které funguje již od roku 1783. Nyní je pod kontrolou armády.

Přestože tam nebyly v posledních letech postaveny žádné nové lodě, měla tam být podle plánů ministerst­va obrany zřízena potřebná infrastruk­tura, aby bylo od 2024 znovu vše připraveno k jejich výrobě. V loňském roce se zde také zvažovalo zřízení centra pro vývoj námořních dronů.

Kromě úspěchů v Sevastopol­u dokázaly ukrajinské síly postoupit také v Doněcké oblasti. Jak uvedla na síti Telegram náměstkyně ukrajinské­ho ministra obrany Hana Maljarová, podařilo se jim dobýt obec Andrijivka jižně od Bachmutu.

O Bachmut sváděly ruské a ukrajinské síly urputné boje, které trvaly od loňského srpna až do poloviny května 2023. Do bojů významně zasáhly žoldnéři ze soukromé Wagnerovy skupiny.

 ?? FOTO REUTERS ?? Přesný zásah. Podle Ukrajinců utrpěla jimi zasažená ruská plavidla v Sevastopol­u takové škody, že již nepůjdou opravit. Rusové tvrdí opak.
FOTO REUTERS Přesný zásah. Podle Ukrajinců utrpěla jimi zasažená ruská plavidla v Sevastopol­u takové škody, že již nepůjdou opravit. Rusové tvrdí opak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia