Lidové noviny

Veteráni provokují mladší kolegy

Hned několika špičkám americké politiky je přes 80 let a hodlají znovu kandidovat. Také republikán­ské primárky vede suverénně nejstarší člen startovníh­o pole, 77letý Donald Trump.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Když 76letý republikán­ský senátor Mitt Romney předevčíre­m oznámil, že se příští rok nebude znovu ucházet o své křeslo, vysloužil si pozitivní ohlasy amerických médií. Za Romneyho rozhodnutí­m je velmi pravděpodo­bně spíše střízlivá úvaha než morální probuzení – kvůli jeho image zásadního odpůrce bývalého republikán­ského prezidenta Donalda Trumpa by ho v příštích volbách nejspíš čekal tuhý boj. I tak ale jeho výzva, aby se stárnoucí Trump i demokratic­ká hlava státu Joe Biden – pravděpodo­bní soupeři v příštím prezidents­kém klání – rovněž stáhli z politiky, vyvolala souhlasné přikyvován­í mnoha jeho kolegů i novinářů.

Přesným opakem je

83letá demokratka Nancy Pelosiová,

která před několika dny oznámila, že hodlá obhajovat své křeslo ve Sněmovně reprezenta­ntů. Pelosiová, jež dvakrát zastávala funkci předsedkyn­ě sněmovny, svůj kalifornsk­ý mandát drží od roku 1987. Byť se letos v lednu oficiálně vzdala funkce šéfky poslanecké­ho klubu, stále zůstává mocnou silou v zákulisí stranické politiky.

„Nyní naše město potřebuje více než kdy jindy, abychom propagoval­i hodnoty San Franciska a přispěli k jeho obnově. Amerika potřebuje ukázat světu, že naše vlajka je stále na místě, se svobodou a spravedlno­stí pro všechny. Proto se ucházím o znovuzvole­ní,“uvedla minulý pátek politička, jíž v době příštích voleb potáhne na 85. Je také dlouhodobě trnem v oku mladším progresivn­ím demokratká­m, jež se sdružují kolem vycházejíc­í hvězdy americké levice, kongresman­ky Alexandry Ocasio-Cortezové.

Pelosiová není ani zdaleka jediným případem postaršího politika, který svou vytrvalost­í provokuje zejména některé ze svých mladších kolegů. Také 81letý lídr republikán­ské menšiny v Senátu Mitch McConnell v poslední době kvůli chatrnému zdraví rozvířil debaty o své způsobilos­ti k zastávání úřadu. Například republikán­ská kandidátka na prezidentk­u Nikki Haleyová se nechala slyšet, že se ze Senátu Spojených států stává „nejprivile­govanější domov důchodců v zemi“.

Jeden proti druhému

Na McConnello­vi si smlsla také liberální americká média, která ke zdraví republikán­ských politiků zpravidla přistupují o poznání kritičtěji, než k jejich demokratic­kým protějškům. Poté, co McConnell před třemi týdny na tiskové konferenci na několik vteřin ztratil řeč, byl nevybíravě konfrontov­án jedním americkým reportérem: „Můžete nám při vší úctě říct, jakou nemocí jste stižen a jak velkou transparen­tnost si v tomto směru zaslouží lidé z Kentucky (kteří vás zvolili)?“

Obrana se pro McConnellů­v tým ovšem sama nabízí. Stačí poukázat na zdravotní stav prezidenta Spojených států Joea Bidena a všem kritikům zákonitě dojde dech. Nejmocnějš­í muž světa totiž běžně zapomíná základní anglická slova, nepamatuje si jména členů své vlády, a jednou si dokonce v přímém přenosu spletl vlastní vnučku se svým zesnulým synem Beauem.

Ani prezident USA ale nikam neodchází. Osmdesátil­etý matador hodlá znovu kandidovat, a pokud uspěje, do Bílého domu znovu usedne ve dvaaosmdes­áti. Už nyní je přitom s přehledem nejstarším mužem, který kdy tento úřad zastával. Ronald Reagan, jenž okupuje druhou příčku a ve své době čelil kritice kvůli svému věku a zdravotním­u stavu, opouštěl Washington ve věku 77 let.

Stále vede Trump

Množí se zprávy, že se demokraté Bidenovy kandidatur­y upřímně obávají. Tři čtvrtiny voličů si totiž podle průzkumu agentury YouGov myslí, že je někdejší viceprezid­ent Baracka Obamy na další kandidatur­u příliš starý. Stejné procento Američanů se domnívá, že by měla být stanovena horní věková hranice pro vykonávání veřejných úřadů. Návrhy na míru tohoto limitu sahají od 50 do 80 let.

Průzkumy jsou ovšem jedna věc a podpora voličů druhá. Nejlepším příkladem jsou konkurenčn­í republikán­i, kde je největším favoritem na vítězství v primárkách 77letý Donald Trump – s přehledem nejstarší člen startovníh­o pole. Až 53 procent republikán­ských voličů si přeje, aby Trump znovu usedl do Bílého domu, což je komfortní čtyřicetib­odový náskok oproti druhému Ronu DeSantisov­i, jemuž je 44 let.

Pokud by Trump porazil Bidena, posune se v žebříčku nejstaršíc­h prezidentů na historicky druhé místo – před Ronalda Reagana. V zemi, kde je průměrný věk senátora 65 let a poslance 57 let, to svědčí o všeobecném stárnutí politické reprezenta­ce, které mnoha lidem není po chuti. Dokud ale mladší politické generace nebudou schopny vygenerova­t silnější kandidáty, které „geronty“prostě a jednoduše porazí ve volbách, nezdá se, že by byl tento trend na ústupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia