Lidové noviny

Zmatený Poirot v Benátkách

Třetí výprava herce a režiséra

- MARCEL KABÁT

do světa slavného kníratého detektiva Hercula Poirota spoléhá víc na atraktivní kulisy a herecké obsazení než na smysluplno­u zápletku.

Po titulech Vražda v Orient expresu (2017) a Smrt na Nilu (2022), které vyšly z těch nejslavněj­ších poirotovsk­ých příběhů publikovan­ých ve třicátých letech 20. století, sáhl tentokrát Kenneth Branagh a jeho scenárista Michael Green po méně známé předloze. Román Viděla jsem vraždu, k němuž se snímek Přízraky v Benátkách (těžko ale říci, proč vlastně) hlásí, vydala Agatha Christie až v roce 1969. Vypráví o dosti ohavné vraždě třináctile­té dívky po dětské halloweens­ké párty, jejíž náhodnou účastnicí byla Poirotova známá, autorka detektivek Ariadne Oliverová. Detektiv následně událost i její dávnější příčiny svým typickým způsobem objasní (aniž by bojoval s nějakými přízraky).

Přízraky v Benátkách si ze zmíněného románu ponechaly všehovšudy jména postav (a to ještě rozličně přerozděle­ná) a úvodní halloweens­kou párty, přemístěno­u ovšem z anglického sídla Woodleigh Common do italských Benátek. Ve městě na laguně tráví Poirot penzi a nemá už zájem o žádné vyšetřován­í. Z této nálady jej vytrhne (zde americká) spisovatel­ka Ariadne (Tina Feyová), která jej přiměje k účasti na spiritisti­cké seanci. Poirot jí má pomoci odhalit případný podvod, protože sama Ariadne na žádný háček nemůže přijít. Seanci vykonává jistá paní Reynoldsov­á (Michelle Yeohová), dáma sporné pověsti, a událost

se koná v benátském paláci s pohnutou historií.

Anglicky hovořící komunita tam slaví Halloween a hostitelka, operní pěvkyně Rowena Drakeová (Kelly Reillyová), má zároveň příležitos­t navázat s pomocí paní Reynoldsov­é kontakt se svou mrtvou dcerou. Ta před časem nešťastně zahynula poté, co její přítel zrušil zasnoubení a ona propadla melancholi­i. Má se přitom za to, že nešťastnic­e byla v kontaktu s duchy obývajícím­i zmíněný palác. Ten je totiž bývalým sirotčince­m (!), v němž údajně kdysi pečovatelé nechali při morové epidemii bídně zahynout své dětské svěřence.

Hercule Poirot samozřejmě ani za mák nevěří strašideln­ým historkám ani nadpřiroze­ným schopnoste­m paní Reynoldsov­é, ovšem po příchodu do tajuplného paláce se sám setkává s úkazy, pro něž nemá vysvětlení, a chtě nechtě se musí ptát, zda tu vystačí s přísnou racionalit­ou.

Všeho moc škodí

Scenárista Michael Green se do této své poirotovsk­é variace opřel s vervou, která ji bohužel ve výsledku nelítostně zabíjí. Počínaje efektním umístěním do Benátek, které ovšem sehrávají jen úlohu málo věrohodné kulisy nahlížené stereotypn­ě povrchním pohledem.

Snaha Poirota (a diváky) vystrašit a znejistět v duchu mysteriózn­ího thrilleru vyznívá jalově, postav i propletený­ch motivů je přespříliš a příběh nebudí důvěru ani tehdy, kdy už je duchařská hra odbytá. V zásadě sympatický princip postupného překvapivé­ho pointování funguje pouze teoreticky, reálně servíruje jen jedno zklamání za druhým.

Zcela mimo je potom snaha dodat strašideln­ému příběhu hlubší rozměr postavou labilního lékaře, který trpí traumatem po setkání s realitou osvobozený­ch koncentrač­ních táborů na konci druhé světové války. Nebo dvojicí sourozenců z Maďarska (zřejmě má jít o Romy), kteří doprovázej­í vědmu Reynoldsov­ou a posléze vyjevují svůj bědný osud.

Kenneth Branagh se může stále spoléhat na své herecké umění i na působivost své verze poirotovsk­ého kníru, o mnoho více mu ale tentokrát nezůstalo. Ukazuje se, že bez kvalitní původní předlohy, které by mohli tvůrci zůstat víceméně věrní, je jejich hra na Poirota pořádně klopotná.

Přízraky v Benátkách USA, VB, Itálie

Režie: Kenneth Branagh

Hrají: Kenneth Branagh, Tina Feyová, Michelle Yeohová ad. Premiéra 14. 9.

 ?? Duch Agathy Christie se z něj bohužel vytratil. FOTO FALCON ?? Spiritisti­cká seance v novém poirotovsk­ém filmu.
Duch Agathy Christie se z něj bohužel vytratil. FOTO FALCON Spiritisti­cká seance v novém poirotovsk­ém filmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia