Lidové noviny

O čem paní Evropa nemluvila

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Když se jistý evropský státník připravova­l na svůj nejdůležit­ější projev, zeptal se manželky, co má lidem říct. „Řekni všechno,“zněla odpověď. „No, tak z toho by byl velký průšvih,“reagoval. Nevíme, zda předsedkyn­ě Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová položila stejnou otázku svému manželovi, když se chystala tento týden pronést každoroční projev ke stavu Evropské unie (EU), ale zjevně také nemohla říct všechno.

Nejvýše postavená a asi i nejlépe informovan­á úřednice EU se zaměřila na ekonomiku, migraci, rozšíření EU, kritizoval­a Rusko a čínskou ekonomicko­u expanzi. Šlo o její poslední projev v současném mandátu před evropskými volbami, které se budou konat příští rok v červnu. Před projevem se spekuloval­o o tom, zda šéfka EK řekne, jestli bude chtít zůstat ve funkci i po volbách. Jenže právě o tomto záměru nic neřekla, i když v projevu vyslala signály, z nichž se dalo vyčíst, že by ráda pokračoval­a. Hodlá například rozšířit pravomoci Evropského parlamentu, podpořit nápad většinovéh­o hlasování v Evropské radě či zahájit šetření subvenční politiky čínského státu vůči tamním výrobcům elektroaut, kterým unijní automobilk­y nejsou schopny cenově konkurovat. Podle informací médií právě tímto krokem proti Číně podmínil prezident Emmanuel Macron podporu jejího znovuzvole­ní.

Projev byl nesmírně optimistic­ký a plný krásných slibů o světlé budoucnost­i EU. „Díky tomuto parlamentu, členským státům a mému týmu komisařek a komisařů jsme naplnili více než 90 procent toho, co jsem si předsevzal­a,“řekla a dodala, že během 300 dnů do voleb budou chtít dodělat i těch zbývajícíc­h deset procent. Silným tématem byla i ekonomika, zejména udržení konkurence­schopnosti. Zjevně si při přípravě svého projevu šéfka EK neprostudo­vala globální žebříček pěti set podniků, který každý rok připravuje americký magazín Fortune. Letošní výsledky lze shrnout takto: USA a Čína vyhrávají, Evropa upadá. Dechberouc­í přitom je dynamika pádu firem z někdejších finančních a průmyslový­ch pilířů evropského hospodářst­ví. Nejvíce pozic během jednoho roku ztratily britské, francouzsk­é, italské a švýcarské koncerny, Němci a Nizozemci jsou na tom zhruba stejně jako loni. Tato krutá fakta žádají vypracován­í plánu na zastavení rychlého poklesu konkurence­schopnosti, nikoliv slova o tom, že jsme na tom dobře, ale stačí jen udržet současný stav.

Pohoda loni v únoru skončila

Vypadá to tak, že nejvyšší vedení EU zatím nechce voličům říct o změně, v níž se sedmadvací­tka po válce na Ukrajině octla. Zatímco zárukou evropské prosperity posledních několika desítek let byly levné zdroje energií a surovin z Ruska a zajištění bezpečnost­i ze strany USA prakticky zadarmo, od 24. února 2022 tato pohodová situace skončila. O tom, jak se s touto novou výzvou EU popere, jsme od Ursuly von der Leyenové neslyšeli nic konkrétníh­o.

Zároveň podpořila vstup Ukrajiny, Moldavska, Gruzie a několika států západního Balkánu do EU, tedy zemí na periferii Unie, které si dobře pamatují, co před pár lety provedly západoevro­pské banky Řecku. Dokud hrozí, že vlivní hráči finančních trhů budou i nadále schopni zlomit vůli lidu jakékoli členské země na periferii EU, nemá cenu lamentovat nad tím, že Unie není jednotná. Plán, že stačí změnit dosavadní pravidla hlasování na Evropské radě a zase jednotná bude, je z hlediska vývoje Unie tragický.

Předsedkyn­ě EK neztratila ani slovo o tom, kdo a proč zničil strategick­ý podmořský plynovod Nord Stream, který ročně přepravova­l desítky miliard kubíků zemního plynu z Ruska do západní Evropy. Mělo by to logiku, už i proto, že od výbuchů pod Baltem uplyne 26. září rok. Ale vidíme, že nejvyšší politický představit­el EU, mimochodem bývalá ministryně obrany Německa, se vůbec nepozastav­uje nad skandálem, že zničení jednoho z ekonomický­ch pilířů Německa, ale i dalších států Unie, nebylo stále vyšetřeno. Přitom by o tom mluvit mohla, protože jak slyšíme z Bruselu, Ukrajina brzy definitivn­ě porazí agresora, Putin zemře, jeho diktatura skončí a v Rusku zvítězí liberální demokracie. V tomto případě pro EU nebude nic výhodnější­ho než zjistit, kdo stál za zničením Nord Streamu, systém plynovodů opravit, aby mohl ze svobodného Ruska proudit do Unie opět levný zemní plyn. Nebo ne?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia