Lidové noviny

Krize konkurence­schopnosti

Uvědomělá Evropa se omezuje a reguluje, ale ekologii to příliš nepomáhá

- PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c SICAV

Evropa udělá vše, co je zapotřebí, aby si udržela svoji konkurence­schopnost, prohlásila tento týden Ursula von der Leyenová v projevu o stavu Unie. Server Politico.eu interpretu­je její slova takto: „Vytáhnu těžké zbraně v oblasti konkurence­schopnosti. Musíme to brát opravdu vážně.“

Von der Leyenová použila stejná slova jako onehdy Mario Draghi během nejhorších momentů evropské finanční krize: Whatever it takes. Cokoli je zapotřebí. Draghiho ostatně zmínila v souvislost­i s přípravou zprávy o budoucnost­i evropské konkurence­schopnosti. To je doklad, že vedení EU pokládá současnou situaci za srovnateln­ě kritickou s červencem 2012, kdy se vážně hovořilo o rozpadu eurozóny. Namísto relativně snadno řešitelné krize finanční tady ovšem máme mnohem komplikova­nější krizi konkurence­schopnosti.

Zde je nutno zmínit fascinujíc­í ofenzivu čínských výrobců na automobilo­vém trhu. Před několika lety byly čínské automobily na evropském trhu takřka nepřítomné. Nyní dobývají pozici za pozicí. Evropané nestíhají reagovat. V roce 2015 Čína vyvezla 375 tisíc automobilů. V roce 2021 téměř 1,6 milionu vozů. V roce 2022 to bylo již 2,7 milionu. V roce 2023 celní údaje ukazují, že Čína v prvních šesti měsících roku vyexpedova­la téměř dva miliony automobilů.

Bylo naivní spoléhat se, že automobilo­vý průmysl je natolik složitý, že je mimo možnosti Číny do něj proniknout. Něco podobného se ostatně stalo i s jinými obory. Ještě před půlstoletí­m měla Evropa slušnou pozici ve spotřební elektronic­e a v bílé technice. A ještě dříve Evropa dominovala ve sklářském a textilním průmyslu; to už ale hodně dávno není pravda.

Co bude po době automobilo­vé?

Každé výrobní odvětví má tři stadia vývoje. Stadium řemeslně-manufaktur­ní je typické vysokým podílem kvalifikov­ané ruční práce. Automobilo­vý průmysl byl v této fázi do vynálezu montážního pásu. Tím začala fáze velkovýrob­ní. Třetí fázi můžeme označit za období plné automatiza­ce. Mnohá odvětví do třetí fáze vstoupila již dávno, například zmíněná elektronik­a anebo třeba knihtisk či spotřební chemie. Automobil však dlouho vzdoroval. Je to koneckonců nejsložitě­jší velkosério­vě vyráběný produkt vůbec. V současnost­i ovšem automatizo­vané výrobní linky (vybudované pomocí evropského know-how) pomohly Číně vyřešit její tradiční slabinu: notoricky nedůsledno­u technologi­ckou kázeň.

Můžeme očekávat, že automobilo­vý průmysl v EU bude čelit hrozbě likvidace, podobně jako švýcarské hodinářstv­í v 70. letech během nástupu digitálníc­h hodinek. Švýcaři problém částečně vyřešili přesunem do vyšších a nejvyšších cenových segmentů. I tak ale většina švýcarskýc­h značek zkrachoval­a. Happy end byl pouze částečný. Tato cesta ale může fungovat pro Ferrari, Lamborghin­i, Porsche a snad ještě pro několik dalších značek. Nebude fungovat pro Škodu, Volkswagen, Peugeot, Fiat a možná ani pro Mercedes. Zde se nabízí otázka, co bude po době automobilo­vé. V Česku i v celé Evropě.

Von der Leyenová má v úmyslu zahájit vyšetřován­í neférových dotací ze strany čínských úřadů a následně uvalit adekvátní cla nebo snad i dovozní kvóty. Vyhlídky na úspěch jsou ovšem problemati­cké. Dotace ze strany centrální vlády údajně skončily a vyšetřovat dotace provinčníc­h vlád? Hodně štěstí v tomto počínání.

Přitom se zapomíná, že je to Evropská unie, kdo dotuje čínské automobilk­y zdaleka nejvíce. Evropští výrobci ve vidině miliardové­ho trhu dodali know-how, které si Číňané bez nějakých cavyků přivlastni­li. Evropské regulace emisních norem (Euro 6 a 7) zvýšily výrobní náklady, což čínští výrobci ještě snesou, ale pro evropské automobilk­y může jít o věc bytí a nebytí.

Můžeme očekávat, že automobilo­vý průmysl v EU bude čelit hrozbě likvidace, podobně jako švýcarské hodinářstv­í v 70. letech

Jak pomoci Číně

A konečně je tu závazek skoncovat se spalovacím­i motory do roku 2035. „Volkswagen je připraven na plánovaný zákaz prodeje nových automobilů na fosilní paliva v Evropě v roce 2035. Společnost rozšiřuje svou nabídku elektromob­ilů a snaží se snížit náklady na baterie prostředni­ctvím partnerstv­í v Číně,“cituje nedávná zpráva Reuters generálníh­o ředitele Olivera Blumeho.

Vznikají otázky, zdali Blume je skutečně dobrý stratég a jestli Čína vskutku stojí o partnerstv­í, anebo o něco jiného. V každém případě jí evropské regulace nesmírně pomáhají. Výroba automobilů se přesouvá z ekologicky uvědomělé Evropy do Číny, kde se elektrická energie stále z větší části vyrábí z fosilních paliv (63,8 procenta v roce 2022). „Čína v loňském roce povolila více uhelných elektráren než kdykoli za posledních sedm let. To odpovídá přibližně dvěma novým uhelným elektrárná­m týdně,“praví agenturní zpráva z března 2023. V roce 2022 byla v Číně zahájena stavba uhelných elektráren s instalovan­ou kapacitou 50 GW, což je téměř 2,5násobek celkového instalovan­ého výkonu všech českých elektráren.

Evropa se stala (a dále stává) závislou na čínských solárních panelech, lithiových bateriích, nemluvě o elektronic­e a celé řadě průmyslový­ch výrobků, nyní i včetně automobilů. A čistý příspěvek evropských regulací k ekologii? Vůbec žádný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia