Lidové noviny

Pryč s pluralitou

Václav Klaus, možná neobratně, ťal do živého

- Martin Zvěřina

Expreziden­t Václav Klaus podpořil otevřeným dopisem Roberta Fica. Vyslovil tomuto politikovi podporu z prostého důvodu, vidí v něm záruku toho, aby „Slovensko zůstalo demokratic­kou zemí a aby zůstalo samo sebou“. Celou svou politickou kariéru se prezident Klaus ohrazoval proti vměšování do domácí politiky zvenčí. Nesnášel ty, kteří chodili „žalovat do Bruselu“a v nadcházejí­cích volbách na Slovensku vidí nebezpečí toho, že by nerozhodli občané Slovenska, slovenští voliči, ale – jak říká expreziden­t – „komentáře v New York Times či v jiných zahraniční­ch médiích, včetně českých“.

Tolik fakta. Samozřejmě kdokoli může s Václavem Klausem nesouhlasi­t, polemizova­t s ním, zesměšňova­t ho. Nicméně podporuje-li dlouholetý konzervati­vec levicovou stranu s populistic­kým vůdcem v čele, asi k tomu má důvod. Je třeba též připomenou­t, že Ficova strana patří do Strany evropských socialistů, a je tedy standardní demokratic­kou stranou. Klausův krok lze tedy přičíst autentické­mu zděšení z konformiza­ce médií a tlaku, který je na Slováky vyvíjen zvenčí.

Další rovinou, ze které můžeme posuzovat expreziden­tovy kroky, je například vliv, který může jako expreziden­t a expremiér na Slovensku uplatnit. Aniž bychom Václavu Klausovi křivdili, lze očekávat, že drtivá většina slovenskýc­h voličů se na jeho podporu ohlížet nebude.

Někdo může říci, že je ostudou, když politik spojený s budováním demokracie v České republice napomáhá podivnému populistov­i. Znamená to tedy, že čeští politici mají podporovat jen některé slovenské strany? Které ano a které ne? Není v tomhle postoji přítomná silná nedůvěra v demokracii a snaha ji nějakými „jinými prostředky“okleštit, aby se zabránilo vítězství stran, které my nechceme. Problém je v tom „my“. Vítězství Trumpa, Orbána, Meloniové a možná i Fica či dalších, kteří teprve přijdou, jsou přece do velké míry reakcí na to, jak se chováme „my“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia