Lidové noviny

Macron zastáncem rozšíření EU. Co chceme my?

- Jana Macháčka Autor je předsedou správní rady IPPS

Server Politico.eu si všímá toho, že z francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona se po počátečním váhání stává jasný zastánce Ukrajiny v NATO a v EU. Na počátku války se Macron pokoušel jednat s Putinem, což ale k ničemu nevedlo. Promarnil prý příležitos­t převzít iniciativu, říkal věci, jako že Rusko chce „bezpečnost­ní garance“, a nechal prý zbytečně velký prostor Borisi Johnsonovi, aby byl nejhlasitě­jším zastáncem Ukrajiny.

Nyní je Macron jedním z nejsilnějš­ích zastánců Ukrajiny v EU. Slibuje „podporu až do vítězství“, je lídrem ohledně členství Ukrajiny v NATO i vojenské podpory. Když Macron ještě zvažoval, že bude hrát roli moderátora mezi Putinem a Zelenským, byl ohledně dodávek zbraní a podpory Ukrajiny spíše prudérní. To se ale podle serveru velmi změnilo.

Politico.eu konstatuje, že k největšímu posunu dochází ohledně rozšíření

EU. Tady prý Francie usilovně jedná a probíhá čilý diplomatic­ký ruch za zavřenými dveřmi. Francie prý chce být politickým lídrem rozšíření. Francie různě živě konzultuje a testuje možné červené linie. Na začátek příštího roku chystá Macron v tomto směru velký projev a velké politické vystoupení, kde chce navázat na svůj projev o Evropě na Sorbonně z roku 2017.

Ještě v roce 2019 byl Macron proti otevření přístupový­ch rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Francie vždy říkala, že EU se musí před rozšířením prohloubit, protože jinak by rozšíření mohlo vést k tomu, že Unie bude dysfunkční. Nyní mluví Macron ve věci rozšíření EU o „statečnost­i“a Francie opět přichází s myšlenkou „vícerychlo­stní Evropy“.

Tolik stručné výpisky z článku na serveru Politico.eu. Než začnou čeští zastánci rychlého rozšíření EU o Ukrajinu slavit, měla by v Česku proběhnout debata o tom, co vlastně chceme.

Tradiční francouzsk­á politika prohlouben­í integrace v jádru EU se totiž s „otočkou“, kterou naznačuje Politico.eu, vůbec nevylučuje.

Kdyby bylo více koncentric­kých kruhů a vícerychlo­stních stupňů integrace, mohla by se Ukrajina ocitnout v EU rychle, ale asi v tom nejvíce vnějším integrační­m okruhu. De facto by měla přístup na jednotný trh, ale možná by teprve musela čekat na vstup do nákladné a střežené kapitoly jménem společná zemědělská politika. Ve vnějším okruhu by se spolu s Ukrajinou mohl ocitnout každý, kdo se více integrovat už nechce, a hlavně možná každý, kdo není v eurozóně nebo do ní nechce. Hlubší integrace eurozóny byla přece vždy francouzsk­á politická priorita. A tradičně se tomu vždy bránilo Německo. Německo se v souvislost­i s větší integrací eurozóny obávalo většího tlaku na další společné zadlužován­í. Zároveň bylo v zájmu Německa držet země jako Polsko nebo Česká republika relativně blízko evropskému integrační­mu jádru, a ne tyto země odstrkovat ze středu Evropy kamsi na východ.

A shodou okolností by se odstrčením na periferii EU „zbavila“toho, že musí pořád řešit „trouble makery“ohledně vlády práva a svobody tisku a médií, tedy Polsko a Maďarsko. Když nejsou v samotném jádru, ale jen v jakémsi vnějším integrační­m okruhu spolu s Ukrajinou, tak „ať si vlastně dělají, co chtějí“, může leckdo říci.

Vše se může začít lámat třeba na tom, kdo bude po případném vstupu Ukrajiny do EU čistým plátcem do evropského rozpočtu. Těm, kterým se nebude líbit nová role čistých plátců, může být vzkázáno, že jim přece bude fajn ve vnější a lehčí integrační vrstvě, jejíž spojnice s EU bude stát hlavně na volném obchodu. Do takové EU s různými stupni integrace by se pak klidně mohlo vrátit i Spojené království a vstoupit třeba společně s Ukrajinou.

I v Česku se jistě najde leckdo, komu by tohle moc nevadilo. Bylo by ale dobré si náš národní zájem v tomhle ohledu pořádně promyslet a do hloubky prodiskuto­vat. Jak se říká anglicky, „be careful what you wish for“, tedy česky asi nejlépe „dejte si pozor, jestli opravdu chcete to, co si myslíte, že chcete“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia