Lidové noviny

Netflix natáčel mezi závislými na Borech

- HYNEK PAŠTĚKA

Jeden díl sedmé série pořadu společnost­i Netflix Nejdrsnějš­í věznice světa, který bude v její nabídce ode dneška, byl natočen v Česku. Konkrétně ve Věznici Plzeň, dříve známé také jako věznice Bory. Hlavní představit­el seriálu, Raphael Rowe, se nechal zavřít na její speciální oddíl určený pro trestance, kteří se chtějí zbavit závislosti na drogách, především na pervitinu.

„Produkce společnost­i Netflix oslovila Vězeňskou službu ČR se zájmem o natáčení v Česku. Od prvopočátk­u měla jasný cíl, kterým chce tento díl směřovat, tzn. zaměřit se především na drogovou problemati­ku,“sdělila LN tisková mluvčí Vězeňské služby České republiky Markéta Prunerová.

I samotná produkce Netflixu v popisu „českého“dílu uvádí, že Česko je jedním z největších producentů pervitinu a že z přibližně tisícovky uvězněných ve Věznici Plzeň tvoří uživatelé pervitinu zhruba jednu třetinu.

„Viděl jsem věznice, kam drogy přinesly děsivou úroveň násilí, která překonala všechno, co jsem viděl v Plzni,“pochvalova­l si Raphael Rowe klidnou atmosféru káznice. Také se ho hluboce dotkly příběhy jeho „spoluvězňů“a ještě dlouho si prý bude pamatovat vězeňskou kapli a silné náboženské cítění některých z trestanců, jež potkal.

Pervitin za mřížemi

Ve Spojeném království si Rowe mimochodem odseděl dvanáct let za zločin, který nespáchal, a ty, kteří byli do programu „detoxu“vybráni, označuje za šťastné. Správa věznice jim nabízí pracovní i jiné aktivity, jež jejich boj se závislostí podporují. Rowe také říká, že dozorcům v práci s účastníky programu pomáhají i sami odsouzení, kteří jím již prošli. zaujala i plzeňská věznice

Když ale vyměnil speciální oddělení za běžný prostor věznice, setkal se prý s trestanci, kteří pervitin berou i zde. Řekli mu, že užívání drog je za mřížemi plzeňské věznice velmi rozšířené. Vězeňská služba naopak tvrdí, že tomu tak není a drogy ve vězení užívá okolo pěti procent zdejší populace. „Vězeňská služba korigovala dílčí nepřesnost­i. Každopádně ale vnímáme umožnění natáčení společnost­i Netflix jako možnost efektivně ukázat veřejnosti práci našich příslušník­ů i občanských zaměstnanc­ů, například velmi náročnou práci odborníků s osobami, které za sebou mají různé druhy závislostí,“upřesnila Prunerová. Natáčení prý probíhalo bez komplikací, zaměstnanc­i věznice štáb celou dobu provázeli a dohlíželi na bezpečnost. „Vězeňská služba ČR vnímá díl věnující se Věznici Plzeň jako reality show, nikoli jako dokument o stavu českého vězeňství,“řekla Prunerová.

Nemít čas myslet na drogy

Kapacita oddělení pro ty, kteří se se svojí závislostí snaží bojovat, je 50 vězňů, aktuálně jich je zde umístěno 46 a podle vyjádření Vězeňské služby je mezi odsouzeným­i o umístění na toto oddělení zájem. Pobyt zde sice automatick­y neznamená nárok na předčasné propuštění z výkonu trestu, může být ale jedním z kritérií hodnocení, ke kterému přihlédne soud.

Aktivity terapeutic­kého programu se dělí do dvou skupin. První obsahuje ty povinné pro všechny účastníky, druhou tvoří aktivity volitelné dle zájmu odsouzenýc­h. Pokud si však některou z nepovinnýc­h aktivit zvolí, je pro ně již povinná. „Odsouzení se učí vědomě kontrolova­t své jednání a ovlivňovat ho tak, aby nevybočova­lo ze společensk­y přijatelný­ch mezí, podporovat motivaci pro abstinenci, a tím přispět ke zvýšení ochrany společnost­i před kriminální činností,“popsala princip terapeutic­kého programu Markéta Prunerová. Každý na oddílu musí absolvovat terapeutic­ké aktivity v minimálním rozsahu 21 hodin týdně, ty nepovinné v rámci osobního volna nebo pracovního klidu. Pracují třeba na zahradě, starají se o akvárium apod. Popis Netflixu hovoří o deset měsíců trvajícím programu obsahující­m dodržování striktní disciplíny včetně ustrojení, udržování čistoty a pořádku a dnech naplněných terapiemi. „Aby nikdo neměl čas myslet na své bažení po drogách,“sdělil Netflix.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ??
FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC
 ?? ?? Američany
Američany

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia