Lidové noviny

Lovec ponorek a šprýmař

- MILAN VOTAVA

Opakovaně dnes lidé říkají, že jsme krváceli za vlast. Já osobně za vlast krvácel pouze jednou. Bylo to v den, kdy některým z nás, včetně mě, měla být udělena vyznamenán­í za vykonanou službu. Stáli jsme v řadě vedle sebe, a když na mě přišla řada, člověk, který mi připínal nad levou kapsu uniformy českoslove­nskou medaili Za chrabrost před nepřítelem, zajel tím špendlíkem moc hluboko a medaili mi připnul přímo do

KALENDÁŘ HRDINŮ OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

prsa. Podle změny výrazu v mém obličeji okamžitě poznal, že je něco špatně, ale nenápadně nastalou situaci přešel. A to byl vlastně jediný moment za celou válku, kdy jsem za vlast krvácel.“Takto s nadsázkou komentoval významnou událost z roku 1944 pozdější plukovník letectva Arnošt Polák.

Narodil se 21. září 1923 v Praze jako druhorozen­ý syn manželů Rudolfa a Gertrudy Pollakovýc­h. Pollakovi byli dobře situovanou pražskou asimilovan­ou židovskou

rodinou, jelikož otec Rudolf podnikal v oboru zaměřeném na import a distribuci výrobků pro cukrovarni­ctví. Malý Arnošt začal navštěvova­t obecnou školu, po jejímž absolvován­í pokračoval studiem na reálném gymnáziu, které však kvůli nacistické okupaci v březnu 1939 a následným událostem nedokončil. Právě zostřující se protižidov­ská opatření vedla k obstarání cestovních víz do Velké Británie, kam začátkem srpna téhož roku se starším bratrem Felixem v rámci jednoho z dětských transportů vycestoval­i.

Jejich pobyt v Anglii sponzorova­lo náboženské hnutí, takzvaní kvakeři, a zpočátku pracovali v zemědělstv­í. Po vypuknutí války se Felix dobrovolně přihlásil do českoslove­nské branné moci a zúčastnil se nasazení ve Francii.

Jakmile Arnošt v září 1941 dosáhl osmnácti let, také se dal dobrovolně k dispozici zahraniční armádě. Po krátkém elementárn­ím výcviku u Náhradního tělesa Českoslove­nské samostatné brigády byl přijat do řad britského Královskéh­o letectva. Toužil se stát stíhacím pilotem, místo toho byl ale určen pro výcvik radioteleg­rafisty a střelce. Kvůli ochraně rodičů před perzekucí v protektorá­tu si zhruba v tomto období počeštil jméno z Pollak na Polák. V únoru 1943 posílil v nově příchozí posádce 311. českoslove­nskou bombardova­cí peruť a první operační let vykonal 15. března. V posádkách různých velitelů odlétal do prosince 1944 více jak 60 bojových operací, zpravidla protiponor­kových patrol, během nichž opakovaně přišel do kontaktu s nepřátelsk­ými ponorkami a dálkovými stíhači.

Poslední válečné měsíce strávil nejdříve u výcvikové jednotky v Bramcote a poté u 246. perutě, se kterou létal například do Indie nebo Afriky.

V osvobozené­m Českoslove­nsku se dozvěděl o vyvraždění mnoha svých příbuzných v koncentrač­ních táborech. Již v únoru 1946 z armády odešel a věnoval se obchodu. Nastávajíc­í poměry v rodné vlasti se mu však začaly brzy zajídat, proto se opět odhodlal k emigraci. Již podruhé se vydal směr Velká Británie, která se mu stala již navždy druhým domovem. Poznal tam svou budoucí manželku Bettinu Löwitovou, původem z Vrchlabí, s níž měl postupně tři děti, a začal se věnovat podnikání.

Dlouholetý funkcionář Svazu letců svobodného Českoslove­nska a Českoslove­nské obce legionářsk­é ve Velké Británii a známý šprýmař Arnošt Polák zemřel nedlouho po svých 94. narozeniná­ch ve středu 27. září 2017.

Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

 ?? FOTO ARCHIV MILANA VOTAVY ?? Arnošt Polák
FOTO ARCHIV MILANA VOTAVY Arnošt Polák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia