Lidové noviny

Podezření na covid? Antigen u praktika

Počty nakažených rostou. Podle expertů se současný covid nedá spolehlivě poznat jen dle příznaků

- DOMINIK STEIN

Covid-19 opět nabírá na síle. Zatímco první zářijové pondělí bylo nově nakažených dvě stě, o týden později jich přibylo 450. A tento týden v pondělí tvořil už přírůstek přes šest set pacientů.

Podle expertů jde o klasický nástup v období sezonních virů včetně covidu. „Jde o zcela očekávanou situaci. V tuto chvíli vidíme jednoznačn­ý nárůst,“uvedl pro

LN epidemiolo­g a exministr zdravotnic­tví Roman Prymula s tím, že na rozdíl od chřipky nemá covid sezonnost tak pravidelno­u, neboť jsme zažili i letní epidemiolo­gické vlny. „Nynější nárůst jde na vrub zvýšeného počtu mezilidský­ch kontaktů po otevření škol,“řekl LN epidemiolo­g Rastislav Maďar.

Podle předsedy Sdružení praktickýc­h lékařů Petra Šonky by každý, kdo trpí respirační­m onemocnění­m, měl v současnost­i pracovat s možností, že by mohlo jít o covid. „Dnes je součástí každého vyšetření pacienta s respirační infekcí u praktickéh­o lékaře test na covid-19. Jen podle příznaků se nemoc spolehlivě poznat nedá, proto je potřeba provést antigenní test, abychom covid vyloučili, nebo potvrdili,“sdělil Šonka LN.

Odborníci se nyní zabývají dvěma novými variantami koronaviru: BA.2.86, které se přezdívá pirola, a EG.5. Nervozitu vzbuzuje zejména první jmenovaná, protože kvůli více jak třiceti mutacím na spike proteinu – výběžcích z viru – existuje obava, že by imunitní systém nemusel na nákazu reagovat dostatečně silně. Ani jedna z variant však zatím nebyla na našem území zachycena, ubezpečila mluvčí Státního zdravotníh­o ústavu. „Zatím na území České republiky převažují dřívější varianty omikronu, nikoliv ty nové,“potvrdil Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia